Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Femtillstånden försvinner: Beslut i nämnden just nu

2012-02-08 av ozelot

Foto: Lena Garnold (Metro)

Idag onsdag den 8 februari är en sorgedag för Göteborgs krognäring. Ett politisk majoritet inom social resursnämnds utskott bestämde sig trots hård kritik från många håll att driva genom beslutet om förkortat öppethavande för Göteborgs femkrogar. Underlaget baserar sig på en utredning av docent Fredrik Spak samt rekommendationer från göteborgspolisen.

Socialdemokraterna med Dario Espiga i spetsen utgjorde ja-sidan tillsammans med KD, MP och V medan Moderaterna och Folkpartiet motsatte sig beslutet. Vi får anledning att återkomma i ärendet.

Kommentarer från oppositionen:

– Vi beklagar att majoriteten inte vill fortsätta att utreda frågan. För oss är det en självklarhet att följa upp stadens striktare krav på ordningsvakter och att det finns med som ett beslutsunderlag. Politiker ska inte bestämma när festen är slut och det är inte 5-krogarna som är problemet, säger Cecilia Wigström, 1:e vice ordförande i Sociala resursnämnden (FP).

– Om en majoritet nu vill stänga krogarna tidigare bör man också utreda vilka konsekvenser det för med sig. Det kan handla om svartklubbar, mer folk som rör sig ute nattetid, vilka resurser som då måste sättas in för att ta några exempel, avslutar Johan Fält, ledamot i Sociala resursnämnden (M).

Definitivt beslut kommer när Kommunfullmäktige tar upp frågan på bordet i mars. Men det ser onekligen ganska mörkt ut.

Hela bakgrunden här:

Kommentarer på Femtillstånden försvinner: Beslut i nämnden just nu

 1. Tjock-Steffe

  Bra rapporterat. De båda moderaterna är helt rätt ute angående att det verkar vara ett taskigt underbyggt beslut.

 2. Darling

  Jonas ransgård (M) skriver på twitter
  ”…#till5 är en fråga för fullmäktige och att dagens beslut är ett förslag dit. (M) och (FP) kämpar vidare.”

 3. Johan

  SD motsatte sig också 03-beslutet! Står att läsa på Sverigedemokraternas hemsida

  • En SD-are till stolpskott sa dock till GP att han stödde det med, på basis att han tyckte att folk skulle sova vid den tiden.

   Men nu passar det säkert att försöka plocka hem poänger..

 4. david

  Vilket jävla skämt till ”politiker”

 5. Anonym

  Polisen och Västtrafik är säkert hur glada som helst just nu.

 6. Roland

  Vad håller ni på med i Göteborg? De blir inte lugnare på stan för att alla stänger samtidigt mycke folk i rörelse på liten yta samtidigt många har intagit stora mängder alkohol mer poliser kommer o behövas o där föll polisens tanke o spara resurser.
  Finns fler sätta dels utbilda bartenderna och vakter att se tecknen innan de är försent (folk deckar eller blir stökiga).

  Kanske vaktpersonal på krogarna som är mer avslappnad, de funkar i Norge.

  I Tønsberg erbjuder kommunen krögarna o deras personal kurser i ansvarigt värdskap http://www.tonsberg.kommune.no/cms/cms.nsf/$all/CB5CF7C590273592C12578D9003D20E8

  Alkohålltillstånden gäller förvisso bara till två på vintern o tre på sommaren men så ät Tønsberg mindre än Göteborg.

  Kom gärna på studiebesök, jobbar själv som bartender/barbiträde och kan säga att jag märker stor skillnad på stämningen på krogarna här och i Göteborg.

  de är inte öppetiderna som gör skillnaden utan de är beteended och alkoholmängden (mer kontroller o mer utbildningen av barpersonal och utskänkning o jag tror de kommer o göra skillnad, med kontroller pratar vi inte rassia utan gå runt o prata med personal o krögare och gäster o var trevlig men ärliga med vilka ni är o vad ni gör där men sköt de diskret för att inte ge någon dåligt rykte)

 7. Johanna Marcel

  SD motsade sig det också. Varför skrev ni inte det? Värdelös journalistik.

  • Johanna Marcel:

   Därför att SD inte sitter i Social Resursnämnds utskott kanske?

  • Nebulus

   ”Värdelös journalistik”.

   Haha. SD-kommentatorsfältspammarna, nu även på GBG nonstop!

   • Nebulus

    Hur gör jag för att få en profilbild här likt er ovan?

   • Nebulus: Bättre att de kommer här. Här blir de i alla fall emotsagda.

    Nebulus 2: Jag tror du får skaffa en wordpressprofil.

 8. emmeli

  var är den såkallade demokratin kan jag då undra? jag har då aldrig fått chansen att säga till om något i den här frågan

  • Kanske du valde bort den när du röstade i kommunalvalet. Men det kommer nya chanser nästa gång det blir val.

 9. M

  Svartklubbarna: återkomsten. Här ska drickas smuggelsprit i icke brandsäkra lokaler

  • Rick

   Känns som dom har glömt den faktorn med svartklubbar. Olyckor, smuggelsprit, mer våld och annat kommer bara öka men avenyn kommer vara lugn.
   Otroligt kortsiktigt tänkande som vanligt från välbetalda folk.

 10. J

  Okej, tack, då blir det Moderaterna i nästa val då! Onödigt att det blir svartklubbar, knark och våld som bevisar S, V, MP fel.

 11. Emma

  Finns det inte viktigare saker att hetsa upp sig för i krogdebatten? Typ alla krögare som inte sänker priser trots sänkt moms, anställer personal svart, fuskar med bokföring, anställer vakter med koppling till kriminella osv. osv. Samtidigt som man tar typ 75 spänn för en flasköl och ger noll kronor i ersättning till yrkesutövande DJs och musiker. Skriv om det också, please.

  • Den sänkta restaurangmomsen från 25-12% avser serverad mat, ej dryck. En enkät har dessutom visat att ca hälften av de undersökta restaurangerna (GP) hade sänkt priserna med motsvarande belopp, dock ej alla. Nu var ju sänkningen inte först och främst avsedd att sänka priserna utan snarare att stimulera sysselsättningen. Om det lyckas är för tidigt att säga.

   Det är min övertygelse att den stora majoriteten INTE anställer personal svart eller fuskar med bokföringen, och de som ändå gör det hör definitivt inte till segmentet som berörs av femtillstånden eller serverar 75-kronors öl. Snarare är det lokala syltor som serverar 25 kronorsöl som fuskar och inte ger kvitto, dessutom ibland betalar ut lön svart. Inte så mycket kanske för att de vill, utan för att de inte har råd till annat. Förhoppningsvis kan momssänkningen ge dem det.

   Ang att band eller dj inte får betalt har vi redan skrivit om för längesedan, eller i alla fall band då:
   http://www.goteborgnonstop.se/2011/02/13/ge-banden-betalt/

   Djs får betalt beroende på vilken nivå de håller helt enkelt och vilket ställe det handlar om. En kunnig hip-hop dj eller house techno etc på en nattklubb med inträde får garanterat betalt, men det är inte så troligt att du får det om du är helt ny och spelar skivor för att det är kul på t.ex Publik. Däremot dricker du sannolikt gratis och får käk.

   En öl på en nattklubb kostar ungefär lika mycket nu som för 20 år sedan, den billiga ölen på alternativa ställen har exploderat.

 12. Underbart

  En instans till, sen är vi hemma!
  Skrattretande när Ägare och Nattklubbschefer skriver öppna brev och vurmar för ”Göteborgs internationella nattliv”, haha.

  Den som har varit i Berlin, London eller New York vet att vi har långt ifrån ett internationellt nattliv i Göteborg.

  Varför kan inte någon, NÅGON av alla dessa ägare och krögare säga som det är: ”Vi vill tjäna med pengar”!

  • Besynnerlig kommentar. Uppropet handlar ju om att polisen och typ 4 politiker vill att krogarna skall tjäna MINDRE pengar. Vilket i förlängningen leder till att personal mellan 3-5 helt enkelt förlorar arbetsinkomst och eventuellt förlorar sina jobb.

   Klart att krögarna vill tjäna pengar? Vem har motsagt det?

 13. Nils

  Jag håller med om att rapporten som beslutet grundar sig på är dålig och det saknas bevis för att våldet skulle minska. Men om nu krogarna så gärna vill ha öppet till 5, varför är det bara 6 av 16 som utnyttjar sitt tillstånd?

  • Vet inte hur du menar, men antar att du avser att det är några som väljer att stänga 4 istället? Nef och Yaki t.ex, tror jag iaf.
   Yaki har ju Orgia i entréplanet.

   Tror inte man kan söka ”fyratillstånd”. Jag ställer mig annars tveksam till uppgiften att bara 6 av 16 utnyttjar det. Jag kan räkna upp ett tiotal på rak arm.

 14. Erik

  du har rätt Markus. 4-tillstånd existerar inte.
  Rätt säker på att många hade sökt det om dom kunde. Det är svårt att få lönsamhet i stora nattklubbar mellan 4-5.
  Därför dom stänger.
  Mindre barer hade dock kunnat funka utmärkt.
  Så det är ett oerhört trubbigt argument!

  Undrar t ex hur ställena hade valt att ha öppet om öppetiderna var fria…

Pingbacks på Femtillstånden försvinner: Beslut i nämnden just nu

 1. Pingback: Politiker sabbar festen i Göteborg | Frihetligt

 2. Pingback: SNÄLLLA SKRIV PÅ | Skicka vidare | Behåll 05-tillstånden på Krogarna i Göteborg! | namninsamling.se | | Krizz Dee Light - Deelight in Many Ways |

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...