Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Krogutredningens propagandamaskineri i ljuset: Så här svarar Espiga

2012-02-10 av ozelot

Social Resursnämnds utskott klubbade nyligen genom beslutet att begränsa krogarnas öppethavande till klockan 03. En upprörd medborgare bestämde sig för att skriva ett brev till nämndens ordförande Dario Espiga, för att ventilera sin demokratiska åsikt samt för att förklara varför han inte tänker rösta socialdemokratiskt i nästa val. Vi har läst svaret han fick tillbaka.

Det är nu inte tonen i sig som är upprörande, inte heller att Espiga själv inte behagar svara personligen utan skickar fram en underordnad lakej att representera honom. Det upprörande är hur tillrättalagda floskler blivit sanning, hur en undermålig utredning och intensivt lobbyarbete från polisens sida nu väntas leda till att hundratal unga förlorar sin arbetsinkomst, samt att med lögn beslagna påståenden tycks genomsyra hela det socialdemokratiska partimaskineriet i denna principfråga.

Jag väljer att mörka pressekreterarens namn i detta fall, han gör bara som han blir tillsagd. Men jag skall försöka kommentera några av de påståenden som kommer fram i brevet. Mina anmärkningar i blå text.

Hej,

Det är staden som ger tillstånd till alkoholservering, men inför varje enskilt beslut måste vi enligt lag inhämta polisens yttrande. Polisen i Göteborg säger numera alltid nej till serveringstillstånd efter klockan tre, därför att den alkoholrelaterade våldsbrottsligheten nattetid i centrala staden har ökat ganska påtagligt under en följd av år.

– Detta påstående motbevisas av polisens egna statistik, iakttagelser från Göteborgs spårväg, Statistik från BRÅ och ironiskt nog alkoholforskarens egen rapport. Mer här bl.a http://bit.ly/xOgOO4

Polisen är den myndighet som ansvarar för den allmänna ordningen. Det är svårt för staden att konsekvent strunta i vad polisen – med hänvisning till ordningens upprätthållande – säger.

– Det är dock mer upprörande att man inte undersöker närmare vad som ligger till grund för dessa yttrande

För att få ett bredare underlag innan vi bestämde oss begärde vi en ”second opinion” från en oberoende forskare, Fredrik Spak, vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet. Spaks utredning landade i en rekommendation att ingen alkoholservering bör ske efter klockan två om nätterna.

– Fredrik Spak är nykterist som flera månader tidigare yttrat sig i nykterhetsorganet Accent om att han vill förkorta öppethavandet. Undersökningen är därför inte objektiv.

Mot den bakgrunden ser vi det som ofrånkomligt att inte se över riktlinjerna. De partier som är i opposition i Göteborg och nu protesterar mot beslutet, hade haft lika svårt som vi att komma till en annan slutsats om de haft makten och fått ta ansvar för sitt ställningstagande.

– Vad är detta för märklig spekulation?

En opinionsundersökning i GP 6/2 visar också att en klar majoritet, 56 procent, av göteborgarna står bakom beslutet att dra in femtillstånden. Endast 31 procent vill behålla dem medan 13 procent inte har någon åsikt i frågan.

– Läsarpollar i GP är väl knappast vetenskapliga underlag? Hela frågeställningen är felställd och baserar sig på partsinlagor som allmänheten inte kan ha haft insikt i. Om polisen säger att det blir mer våld så tror folk på det, även när det inte är sant.

Det tycks även som om kundunderlaget för den riktigt sena alkoholserveringen är tämligen begränsat. Av de 16 restauranger som i dag har tillstånd att servera alkohol till klockan fem är det bara sex som gör det. Övriga tio stänger tidigare.

– En hel del nattklubbar stänger vid 4, delvis i avsikt att jämna ut ”puckeln” då folk beger sig hemåt, dels att det enbart är möjligt att söka just 05-tillstånd. Många nattklubbar vill dessutom gärna ha denna timme 04-05 som manöverutrymme för att lugnt och sansat kunna stänga.

Göteborg ska vara – och är – en attraktiv stad att leva i och besöka. Just därför är den tilltagande oordningen och våldsverkan nattetid om helgerna i centrala staden ett problem som man måste ta på allvar. Vi tror inte det räcker att bara se över serveringstillstånden. Det behövs ett brett program i samverkan mellan staden, affärsidkare, fastighetsägare och krögare för att Avenyn återigen ska bli Nordens främsta paradgata med stor dragningskraft för en bred allmänhet – för så är det inte riktigt längre. Vi har gett vår nya stadsdirektör Bengt Delang uppdraget att ta initiativ till detta.

Bästa hälsningar,
XX

Det finns ingen uppenbar tilltagen oordning och våldsverkan som är knuten till femkrogarnas verksamhet. Spaks utredning kan inte påvisa detta, och polisens kovändning i frågan uppstod först då områdeschef Lars Klevensparr tillträdde sin tjänst. Troligen bottnar de nya rekommendationerna i själva verket i bristande ledning, tafflig budgetering och stelbent schemaläggning för aktiva poliser i tjänst.

tackar för din e-post, som han har bett mig att svara på. Jag heter XX och arbetar som stadssekreterare för socialdemokraterna i kommunstyrelsen.

Kommentarer på Krogutredningens propagandamaskineri i ljuset: Så här svarar Espiga

 1. Markus

  Detta är fan inte klokt???? Hur kan bara en sosse vara så urblåst????

 2. MJ

  Gossen sitter i knät på Annelie Hulthen. Hela historien luktar uppgjord lång väg, polisen har ställt krav, socialdemokratin har kohandlat om dessa, nu kör de på och vill få allt överstökat så fort som möjligt och hoppas att gästerna och krögarna skall ”anpassa sig” snabbt. – Glöm det!

 3. Majvor

  Mkt snack om ingenting. Skönt att komma i säng två timmar tidigare, bara fyllskallarna kvar efter kl 03.00.

  Din sk utredning ger jag inte mycket för, du slickar röv som vanligt.

 4. Stefan

  Ytterst pinsamt och korrupt

 5. Lisa L

  Jag ser aldrig problem på krogen, jag ser bara problem på gatorna. Var är polisen??Lisa

  • N

   Ja personligen tror ja ju att polisen har lite mer och göra än gå på gatan och titta till fyllon, jag tycker personligen om att festa och gärna vara ute sent, men om en misshandel eller en våldtäkt kan förhindras genom att stänga tidigare, vem är vi att säga nej?

   • Jesper

    Kör festerna mitt på dagen ist, så kan vi blanda fyllehundar och kebabspyor med glada lattemammor och shoppoholics på avenyn under lördagseftermiddagarna 🙂

 6. Farbror Sten

  Detta är väl inget konstigt, de rödgröna följer partipiskan slaviskt och röster igenom allt – ett jävla skämt är vad det är! Espiga och hans folk är uträknat!

 7. Olof

  Bästa Majvor,

  Det är just det frågan handlar om. Du är helt fri att gå hem klockan 03.00 även om krogen är uppe till 05.00. Men vi andra, som kanske kan hantera sömn och alkohol bättre än du, vill gärna fortsätta vara ute till 05.00.

 8. Amadeus

  Helt rätt Olof (ovan). Man kan ju gå hem precis när man som det är idag, redan klockan 23.00 om man skulle vilja. OCH HÖR OCH HÄPNA: Jag har själv hört ett rykte om att man tydligen inte behöver gå till krogen alls om det inte passar?? Enligt mina källor så får man sitta hemma en hel lördagskväll och titta på Bonde söker Fru om man vill ..men det är kanske inte sant om vi frågar duktiga Herr Espiga.

  • rodja

   helt rätt!

 9. Cia A

  Har läst om detta, även ”mitt parti” MP har ju röstat för att stänga tre istället för fem. Det luktar mygel lång väg och jag kommer byta sida nästa val. Titta på namninsamling.se, där finns 10000 personer som stödjer fem-tider. Men snart säger väl politikerna att alla dessa 10000 är krögare som bara vill ha pengar. Vakna politiker!!!!!!!!!!

 10. G

  Damma av den gamla gilijotinen och låt huvuden rulla..

 11. Micke Blom

  Jag träffade en krögare en massa personal (senast igår) som sa att: ett av de nästa stegen i detta blir en samlingsbild på Götaplatsen där alla som drabbas står uppställda. Det blir nog snyggt på GP’s förstasida och i TV4 Göteborg.

 12. INSATT

  Affären är en bluff, det finns ingen så kallad ”krogproblematik”.
  Men det finns en ENORM ”POLISPROBLEMATIK” I GÖTEBORG – hur är det möjligt att polisen skckar hem majoriten av sina bilar innan 03, polisen har inte ändrat sitt schema på över 20 år???? Skäms polischef Lars Klevensparr. Skäms inför staden Göteborg!

  • N

   Skäms polisen? Skäms på alla dumma jävla människor som inte kan hantera alkohol, så vi ska behöva ända lagar för folk inte kan ta hand om sig själva!

 13. Lefilur

  Det är väl just typiskt för sossarna att vara urblåsta?

 14. camilla s

  Förstår inte Annelie Hultén & Co att jag själv klarar att beömma när jag skall gå hem, om jag nu valt att gå ut?
  Ikväll skall jag vara hemma och titta på melodifestival och inte gå ut, får jag det farbror Dario Espiga?

 15. Pauline Andersson

  Dario sitter i knät på polisen & har gjort det i många år. Har försökt att prata med Honom vid ett tillfälle när Han var med & kämpade för att stänga ner min gamla arbetsplats, ett behandlingshem som han & hans kollegor på kunskapscentrum fick för sig ägdes av HA, vilket inte var sant. Det tragiska är att dom fick stängt det & missbrukare som hade lång nykterhet bakom sig tack vare oss gick i återfall direkt, några dog inom en månad & 5 personer blev arbetslösa. Han vet inte vad han sysslar med & inte hans kollegor heller, tyvärr har dom alltför mkt makt & det utnyttjar dom. Men en vacker dag slår det tillbaka, Jag säger bara KARMA!!! Tack för ordet.

 16. Feg Hund

  Dario Espiga är en feg hund.
  Våga möta alla de som drabas av detta.
  Våga ta en debatt där media är med.
  Våga nu Dario, visa att du tror på din sak.
  Våga förklara Fredrik Spaks rapport för alla oss som inte förstår den. Du kan ju, du förstår ju allt detta, du kan väl berätta för oss andra hur det egentligen är…

 17. D

  Känns ju skönt, och samtidigt rättvist att sossarna gång på gång visar sig inkompetenta, myglande och mörkare av sanningen. En socialdemokratiskt (rödgrön) majoritet på nationell nivå känns ju som ett minne blott och förhoppningsvis har vi snart en alliansmajoritet i västra götaland när man vid upprepande tillfällen påvisar sig vara oförmögen att ta rätt beslut i populistiska frågor. Det enda positiva i denna sorgliga kråksången är väl just att det leder till ett politiskt paradigmskifte.

 18. Sam

  Jag ser att det är över 10000 namn på listan nu, men du Espiga tror väl fortfarande att detta inte är en så stor fråga. Jag vet unga människor som gråter för du har tagit 20-25 % av deras lön. De studerar under veckan och extrajobbar på helgen.

 19. Anonym

  Oordningen det talas om kommer ju bara ske vid annan tidpunkt herregud det är inte tiderna det är fel på, det är folket.. men visst ta bort timmar som jag tjänar pengar på i krogbranschen .. gör det ..

 20. Sam

  Läser i dagens GP hur polisman Lennart Ronnebro säger: ”gatubilden efter 3 är en farlig miljö med hätsk stämning” Men då undrar ju man som läsare varför polisen minskar på sina resurser just kl 3. Nästan alla krogar stänger 3, kanske inte så konstigt att det är rörigare då?! Frågan är väl hur det ser ut efter 5 (och inte efter 3). Senare i artikeln säger samma polisman (som är polisens mest kunniga inom detta med krogar), att folk kommer gå ut tidigare när krogen stänger 03. Jaha ja, då har vi ju precis lika många timmars alkoholintag i alla fall, så vad har polisen löst..? Dessutom erkännar han i samma artikel att detta ändå handlar om polisens egna resurser. HA HA HA HA HA HA – Snacka om att göra bort sig.

 21. Änglarna

  Socialdemokratin i Muteborg är över nästa val om de kör igenom detta på sådana här lösa grunder.

 22. Jerry

  Göran hade garanterat tagit Dario i örat och skällt ut honom tills det var brunt även i kalsongen.

 23. Socialdemokratin är helt okej som ideologi, men då krävs att dess folkvalda representanter står upp för den solidariska ta hand om varandra anda som skall råda. Inte gå någon annans ärenden och tvinga ut oss från vårt vardagsrum, vilket tyvärr riskerar att ske i det här fallet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...