Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Att störa sig på i lokaltrafiken: Skrev- eller ryggsäcksuppror?

2012-02-27 av ozelot

Nyss uppmärksammade vi en tuttrevolution här i stan. Den handlar om kvinnors rätt att slippa bära överdel på offentliga badhus, när nu t.ex Malmö och redan avskaffat regeln och det redan finns i Köpenhamn. Men Stockholm är som vanligt steget före. Där rasar sedan en tid en ”skrevrevolution”.

Skrevrevolutionen – eller macho i kollektivtrafiken som bloggen heter – handlar om män som skrevar brett med benen på offentliga färdmedel och därmed tar plats från andra. ”Att bre ut sig, ta över någon annans plats är ett symboliskt och aktivt återskapande, inte bara av makt utan också av en stereotyp maskulinitet”, anser författarna till manifestet.

För att illustrera sina argument ägnas en stor del av bloggen åt rena fältobservationer: Man smygfotograferar helt enkelt skrevande män på tunnelbanan.
Möjligen fanns det en humoristisk udd från början, även om jag är osäker och letar febrilt efter ledtrådar.
Men uppmärksamhet sökte man – och fick den.

ABC – Stockholms motsvarighet till Västnytt – uppmärksammades snart debatten.

Snart uppstod naturligtvis en motreaktion, denna gång bespetsade man sig på ett annat döseriöst och synnerligen irriterande fenomen: Kvinnor som brer ut sig i lokaltrafiken med sina shoppingkassar! Även denna hjärtefråga fick såklart snart en blogg.

Personligen finns det andra saker som stör mig mer i kollektivtrafiken. Dit hör människor som rusar på spårvagnarna utan att släppa av folk först. Eller människor som vänder sig tvärt utan att tänka på att de har en stor ryggsäck på sig. Och stryker sina regnvåta ärmar mot mitt ansikte på väg förbi där jag sitter, med knäna tätt isär.

Vad stör ni er på i lokaltrafiken? Använd gärna kommentarsfältet!

Kommentarer på Att störa sig på i lokaltrafiken: Skrev- eller ryggsäcksuppror?

 1. cat

  Det finns inget som iag inte stör mig på i kollektivtrafiken. Men om jag ska välja ut något som inte redan nämns här ovan, så väljer jag parfym- och rakvattenfolket. De som stinker så förbannat mycket att man som medpassagerare nästan avlider. Särskilt vidrigt är det när dessa människor sätter sig längst fram i vagnen, stället som är tänkt för oss med allergier eller överkänslighet.

 2. Ive

  Stör mig på kombinationen; kontrollanter & värdelöst biljettsystem.

  Ang. människor, är vi just människor. Jag kan inte störa mig (så ofta) på att vi finns och ibland är lite för nära varandra. Allt sånt här klingar självklart efter den ny-urbaniserade svenske bondens skräck för grupperingar av främlingar- och möjligtvis kontakt.

 3. Johan

  Jag stör mig mest på människorna. De där jävla människorna. Att de är där jag är. Vore det inte för alla jävla människor på vagnar och bussar hade kollektivtrafiken varit helt okej.

  • svartruta

   Word!

  • John

   Hahaha, håller med till 100% Dom är ju f*n överallt!

 4. a) Folk som pratar. Framför allt tidigt på morgonen. Otäckt. Gör som vi andra, sitt tyst och lid av att vara dödstrött istället för att babbla.
  b) Blöta hundar. Blöt hund luktar nån blandning av kräks och flott. Otäckt.

 5. 1. När någons väska är värd mer värd en plats än en människa. Och man skall behöva be dom flytta på den och bemöts med en suck.
  2. Folk som sitter ytterst när det är ledigt innerst.
  3. som nämnts ovan problem med på- och avstigningshyfs!
  4. Att folk blir lika förvånade varje gång när vagnen rycker iväg och då börjar vackla/trilla vilket resulterar i att mitt ansikte kommer alldeles för nära skrevhöjd, huha.
  5. Som också nämnts tidigare av Måns, det är morgon så snälla dämpa dig!
  6. Kamphundar.

 6. karl

  När askbägarmannen och vitryskarosparfymtanten båda sätter sig på ett armlängds avstånd i en sardellpackad spårvagn utan fungerande ventilationssystem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-08

  I tider som prånglar ut trista nyheter som kan göra den bäste uppgiven så uppstår  ljuset. I mörkret fladdrar alltid ett ljus. Våra brinnande hjärtan. Samtidigt som politiker verkar ha fått fnatt eller tvingas till dåliga beslut pga kompromisser och många svenskar känner sig så otrygga att de lägger…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...