Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Tuttrevolution – För rätten att slippa överdel i badhus

2012-02-27 av ozelot

Det pågår en revolution i Göteborg. En tuttrevolution. På nätet och inom sociala medier förs en diskussion om kvinnors rätt att slippa bli tvångssexualiserade genom påbudet att skyla sina bröst på offentliga badinrättningar. På bloggen Tuttrevolution förklarar man sin ståndpunkt:

”Tuttrevolution är ett politiskt projekt med syfte att avskaffa tvångssexualiserandet av kvinnobysten. När det kommer till överkroppen & framförallt bröstvårtorna som finnes där, spelar kvinnor & män på olika villkor vilket inte är acceptabelt i ett samhälle som siktar mot jämställdhet. Tuttrevolution verkar för kvinnans frihet att precis som en man besöka badhuset barbröstad, svettas med fria tuttar på en konsert & chilla topless med en god glass i en parks härliga sommargrönska”

Jag håller med om deras ståndpunkt, och jag gör det inte på något tarvligt hö-hö sätt i förhoppning om att få se knoppande kvinnobröst på Valhallabadet. Möjligen delar jag inte samma brinnande engagemang för att tillåta bara överkroppar precis överallt i samhället – vare sig för kvinnor eller män – men att ha olika klädkoder för män och kvinnor i en erkänt kroppsnära miljö som en simhall ändå är anser jag är principiellt fel. När det dessutom ofta bara är två minimala tyglappar det handlar om.

Bröst är sexuellt laddade. Det är ingenting nätverket vill ta ifrån männen, eller kvinnor heller för den delen. Snygga mansbringor kan med största sannolikhet verka svårligt tändande för kvinnor också, så varför denna åtskillnad? Det är ju inte så att jag som man skulle se ett naket kvinnobröst som en omedelbar signal för att det är okej att kasta mig över personen ifråga och antasta henne. Jag blir t.om lätt provocerad över att samhället inte tilltror mig att kunna hantera en dylik situation.

Visst, några 13 åriga killar skulle kunna få ståfräs. Kanske 65-åriga män med för den delen. Men lösningen är enkel – det vet alla killar sedan mellanstadieåldern: Man hoppar ner i vattnet tills blodansamlingen klingar ut av sig själv.

Denna fråga är inte helt ny, det skall sägas. Debatten uppstod redan 2007, då Ragnhild och Kristin Karlsson blev avhysta från ett badhus i Uppsala för att de simmat utan överdel. Händelsen JämO-anmäldes, men myndigheten ansåg dock att någon diskriminering ej förelåg då det är skillnad på män och kvinnors kroppar, och att definitionen ”anständighet” ändå har stöd i EG-rätten.
Slutligen är det upp till badhusen själva att bestämma.
Efter denna incident bildades nätverket Bara bröst.

2009 avgjorde Malmö Fritidsnämnd att det var fritt fram att bada topless i kommunala badinrättningar. I övrigt rekommenderades sunt förnuft, vad nu det innebär. Att det är mindre lämpligt om det finns spädbarn som fortfarande ammas i närheten, och de kunde tro att det vankades lunch?

I Göteborg har frågan från och till aktualiserats. Ett principbeslut finns dock sedan 2009: Det är inte tillåtet att bada topless. Valhallabadet säger sig inte ha någon efterfrågan och förbudet är glasklart. Lundbybadet hävdar numer att det inte är tillåtet i bassängen, men däremot att sola topless utomhus? Konflikt någon?

I helgen genomförde rörelsen Tuttrevolution en aktion på Valhallabadet. Tyvärr missade vi den och har inte kunnat utläsa resultatet. Men fortsättning lär följa i denna viktiga fråga.

Skaparen Marielle om Tuttrevolution:

Kommentarer på Tuttrevolution – För rätten att slippa överdel i badhus

 1. Erwin

  Jag var en av deltagarna på Valhallaaktionen igår (söndag).

  Vi möttes av blandade reaktioner. Någon kom fram och uttryckte sitt stöd, medan en annan tyckte att tjejerna skulle klä på sig. De flesta tittade nyfiket när de fick syn på oss, men återgick sedan till sina respektive badaktiviteter.

  När tjejerna var på väg ut mötte de en badvakt som lät dem veta att ”Valhallabadet är inget nakenbad!”, att det ”faktiskt finns barn här!” samt som svar på frågan varför man särbehandlade kvinnor och män i sina regler att ”män är inte nakna, de har inga bröst”. En läkare på UMO kunde senare bekräfta att jo, män har visst bröst. Hur som helst skulle nu förbudsskyltar återuppsättas och sedan hade badvakten inte hade lust att ta den korta diskussionen mer utan hänvisades till kommunen. Tjejerna upplystes att om de inte redan hade varit på väg ut så hade de blivit utkastade.

  Aktionen gick bra och trots nervositet inför aktionen kommenterade en av tjejerna i efterhand att ”det var ju inte så farligt” och att det tvärt om var en ”härlig frihetskänsla” att simma barbystad.

  Valhallabadet och Göteborgs Stad får underkänt av oss tuttrevolutionärer. Vi kommer gå vidare med det här, till att börja med genom en kritisk e-maildialog med kommunen där vi redan krävt en förklaring, och sedan får vi se. Följ oss och göteborgsutvecklingen på tuttrevolutionbloggen, länk finns i artikeln.

 2. Erwin

  Jag kan också tillägga att inga barn kom till skada under aktionen. Samtliga tuttskådande barn överlevde chocken (som de dolde väl genom att vara de som till synes brydde sig minst…).

 3. Hej Erwin: Jag har för Göteborg nonstops räkning skickat mejlfrågor till Idrotts- och Föreningsförvaltningens politiker Anna Johansson (S) och David Lega (Kd) om deras syn på saken. Återkommer om det kommer svar 😉

  Mvh,
  Marcus

 4. Karro

  Hejja!

 5. Andreas

  Fyfan vad rätt. Kvinnokroppen behöver ”avmytifieras”.

  Ska män och kvinnor kunna umgås i ett samhälle bör vi också ha samma regler att följa.

  Att jag som man inte har bröst är det löjligaste jag hört (visserligen gör inte mina bröst mycket mer än att få mig att känna mig snygg i badrumsspegeln 05:30 på morgonen), men ändå.

  Tråkigt nog kommer det dock ses på ”revolutionen” med blida ögon – både män och kvinnor ser bröst som otroligt sexuellt laddade.

  Visst – bröst är snygga (precis som ben, mage och ögon kan vara vackra), men det finns ju inte samma täckningskrav.

 6. L.

  Jag är tjej och jag vill inte se andras bröst i simhallen, lika lite som jag vill att andra skall se mina. Hade även gärna sluppit se alla håriga bringor, ryggar eller ölmagar också. För mig handlar det inte om att bröst nödvändigtvis skulle vara sexuellt, utan att jag helst inte vill se mer naket än jag ”måste”.
  Om nån vill bada topless vid en sjö/havet är det väl fritt fram, och eftersom det inte är ett begränsat område man befinner sig på kan de som inte önskar se nakna bröst gå någon annanstans.

  • Fast problemet här L är väl om individers – i det här fallet dina – preferenser skall få reglera alla människors rörelsefrihet. Ingen skulle ju komma på tanken att förbjuda feta män att simma, ej heller kvinnor med hängbröst. Och du ser ju dem ändå i duschen eller hur? Så vad är då skillnaden?

 7. L.

  Vill tillägga att jag inte har något problem med naket som sådant, men när det är främmande människor man inte valt själv att umgås med är det en helt annan femma. Lika lite som jag vill se hängbröst vill jag se äldre herrar med för små badbyxor (vilket verkar vara alldeles för vanligt).

 8. N

  Behåandet kryper ner i åldrarna, har jag hört. Väl beskrivet i filmen Apflickorna också. Helt sjukt!! Om simhallen har ett förbud mot kvinnligt topplesbadande, när inträder det förbudet? När flickan blir myndig, 18 år? När bröst börjar växa ut? Nu är ju inte det ett problem eftersom flickor långt före puberteten väljer att ta på sig bh, tydligen.

 9. HK Wright

  Jag är tjej och vill inte att någon ska se mina bröst. Tror jag representerar en överväldigande majoritet och så kommer det tyvärr att se ut i hela min livstid och ett par tusen år framåt, såvida vi inte förändrar jordens religioner, kulturer, etc men den tanken känns rätt långsökt med tanke på hur litet lilla Sverige är. Ofta skrattar jag åt svenska feminister.

  • @ HK Wright:

   Jag vill inte heller att någon ska se mina bröst i simbassängen, men ska denna min personliga preferens få styra vad andra kvinnor får eller inte får visa? Att _jag_ inte vill visa _mina_ bröst är i sammanhanget nämligen inte relevant. Jag är nämligen tillåten att dölja mina bröst, men de som inte vill göra det är förbjudna att ha dem bara. Hur många kvinnor det än finns som vill täcka _sina egna bröst_, blir det inte mindre orättvist att de som vill visa sina förbjuds att göra det p.g.a. att man vill ”tänka på barnen” (som uppenbarligen inte ens bryr sig) och ”ta hänsyn till att kvinnobröst faktiskt är sexuellt laddade” (som om män inte skulle kunna kontrollera sina lustar).

   Du kan för all del skratta åt folks engagemang i denna fråga om du vill, men då glömmer du att bara kvinnobröst-förbudet är en del i ett större sammanhang där kvinnor förtrycks på alla möjliga sätt.

 10. J

  HK wight Historia visar att barbystad har längre varit världskulturen än att täcka sig för skam.. den enda gången man täckte sig var i samband med kyla.. Alltså Barbystad kultur = Flera hundra tusen år
  Skamtäckt kultur= 2000 år

 11. L.

  Ozelot: Jag undviker offentliga duschar+omklädningsrum. Jag vill inte se andra nakna om jag inte måste; dvs om det inte finns draperier på duschar etc. Då är det en sak. Men i simhallar är en annan sak. Jag förstår ärligt talat inte grejen med att gå barbystad. Jag går utan bh om jag har en tajt klänning, eller när jag känner för det. Och vill man bada barbystad kan man väl göra det i havet/sjön där det är större ytor?

  HK Wright: Förstår inte vad ”ofta skrattar jag åt svenska feminister” har att göra med detta. Men jag antar att du kan göra det, precis som jag skrattar åt människor som skrattar åt feminister.

  J:Jag använder inte bikiniöverdel eller bh för att jag skäms, utan för att det är bekvämt ibland. Och det fyller ju sin funktion också.

  • K

   Men om du är så obekväm med avklädda människor, varför går du inte själv och badar i sjön?? Herregud du säger att du undviker offentliga duschar, då är badhuset antagligen inget för dig gumman. I det här fallet är det nog du som får rätta dig och göra något annat eller ändra dig, för ett jämställt samhälle är väldigt mycket viktigare och större än din personliga rädsla för okända människors nakenhet.

   • @ K:

    Onödigt att ta till en härskarteknik som ”gumman” i syfte att förringa L:s åsikt om ämnet. Finns bättre sätt att bemöta kritik på än detta.

  • Blubb

   Du har inte funderat över att du har så svårt att se alla dessa ”äckliga” kroppstyper. Man blir ju nästan rädd att det finns så aversioner mot folks kroppar.

 12. Erwin

  ozelot: Jättebra att du engagerar dig! Ska bli intressant att se vad dom svarar.

  Till er tjejer som skriver att ni inte vill visa brösten: Det här handlar ju inte om att tvinga alla tjejer att visa sina bröst, men de tjejer som vill gå barbystade ska väl ändå få det om män får det? Borde inte lika regler gälla för alla?

  Egentligen handlar det ju om en social norm där tjejers bröst är sexualiserade, och gamla kvarlevande religiösa normer säger att det sexualiserade fult. Före medeltiden då kristendomen var som starkast fanns det inga ”fula” ord och inga ”fula” kroppsdelar.

  Att man inte känner sig bekväm beror ju just på att så få gör det, man sticker ut och får folks blickar på sig. Det finns ju andra kroppsdelar som också är sexualiserade men som man ändå är relativt bekväm med att visa, t.ex höfter eller ben.

 13. L.

  Jag ser hellre att männen klär på sig mer än att kvinnor skall klä av sig. Det handlar inte om att det (bröst) är fult (eller jo, ibland kanske), utan att man helt enkelt kanske inte vill se andras bröst.
  Vi diskuterade detta lite på twitter och även om det varit ett badhus endast för kvinnor hade det inte känts mer okej eller bekvämt.

 14. Fula människor blir väl inte fulare bara för att de är nakna? Snarare är det väl så att eftersom folk förknippar nakenhet med sex, så blir det på något vis sexuellt när någon inte har så mycket kläder på sig, och därför äcklas man av det. Man vill ju inte förknippa fula människor med sexuella situationer. Frågan är väl dock om något sånt här är genomförbart i ett land där man täcker sig med tjocka kläder 50% av året. Att se någon naken kommer att fortsätta vara spännande eftersom det händer så sällan. Tvång är så klart aldrig bra dock.

 15. Jag förstår inte varför detta blir en moralfråga eller ens en sexfråga!
  Faktum kvarstår: Varför skall man avkräva kvinnor en annan klädkodex på offentliga badhus bara för att en del människor tycker att det är jobbigt med kroppar. Får inte ihop det.

  Går istället på det ideologiskt riktiga där folk borde ha rörelseutrymme nog att slippa en enkel tyglapp om det upplevs som en begränsning.
  Bröst är bröst, de är jättefina på alla sätt och vis, men om folk känner sig hindrade i sin kropp i och med ett larvigt förbud så skulle vi väl möjligen kunna överbrygga det. Eller hur?

 16. Svenne A.

  Äntligen. Bra initiativ, skönt att se feminister
  Som gör något aktivt för att försöka ändra på det här inskränkta beteendet och inte bara skrika *män är onda* 🙂 håller tummarna för er och undrar om man kan hjälpa till på något sätt.

 17. Leo

  Att bröst är sexuella är i min mening helt naturligt, på samma sätt som vackra ben är sexuella. Även om svenska män har blivit ganska hjärntvättade och förbjuder sig själva från att uppskatta vackra kvinnokroppar ”av respekt” (trots att de pryds av minikjolar och urringningar) är rent löjligt.

  Självklart bör man alltid respektera andra människors suveränitet över sin egen kropp, samtidigt kan det tyckas fånigt då en tjej sminkat och gjort sig till för att upplevas som mer attraktiv om man förbjuds att betrakta henne.
  Gränsdragningen bör dras vid tillmälen och beröring.

  Man kan inte klandra en man för att han betraktar en kvinna han finner attraktiv, vore det inte tråkigt om ingen flörtade och alla gick med blicken sänkt?

  Gå ni barbröstade så mycket ni vill men räkna med att jag och många andra kommer stirra på era vackra bröst! 😀

  • @ Leo:

   Det är ingen i denna organisation som vill avsexualisera kvinnobröst. Självklart kommer en del män- och kvinnor- att titta om kvinnor badar topless på badhus, men tittande skadar inte. Aktion däremot gör det- men du skulle väl inte gå fram och ta en främmande kvinna på brösten bara för att de är avklädda? Detta tycks emellertid vara en del motståndares poäng.

 18. L.

  Jag tror att de som känner sig hindrade av förbudet är en ytterst liten minoritet. Om det hade varit en omröstning (tveksamt om det någonsin skulle ske) skulle det nog i fortsättningen vara samma regler som finns.

  • Nu handlar det ju inte om något tvång att kasta överdelen, och tror som du, att ganska få (åtminstone till en början) skulle utnyttja rättigheten att simma barbröstad. Men faktum kvarstår, rent principiellt är det fel med regeln och den borde avskaffas, precis som man gjort i Malmö.

   Skälen att behålla regeln är helt enkelt inte starka nog, dina aversioner mot hud till trots.

  • @ L:

   Spelar det någon roll att en minoritet skulle bada med bara bröst? Regeln är fortfarande orättvis, så bara för att väldigt få skulle utnyttja en mer rättvis regel, betyder det inte att regeln ej bör ändras.

 19. Förstår resonemanget och ser det både som positivt och negativt. Det är svårt att ändra på det som anses ”normalt” i samhället, folk kommer alltid att ha åsikter om det. Många vill ha det som det alltid varit, men självklart är det bra med utveckling. Det ska så klart vara upp till var och en vad den vill visa och vad den inte vill visa, däremot är det nog svårt att genomföra, då många kommer tycka det är jobbigt av olika anledningar. Sen kommer antagligen en del, om än kanske inte jättemånga, gå dit bara för att se kvinnors bröst, vilket skulle kunna göra badhusen till en helt annan grej. Det som jag i så fall tror vore enklast att genomföra är att införa speciella tider/dagar då folk som vill bada topless får det.

 20. Carl-Johan

  Jag vill dra detta till domstol. Hör av dig till min mail:
  carlj0hanhotmail.com

  Om du känner dig kränkt och kan tänka dig att stå för detta offentligt. Jag ställer upp gratis.

 21. DP

  Gäsp..

 22. Carl-Johan

  Min mailadress blev fel. maila denna istället:

  guswarnca snabelA student.gu.se

 23. Carl-Johan: Jag tror kanske du får beskriva din kompetens lite för ett sådant förtroendeuppdrag. Är du jurist?

 24. The Halo

  Ja, men va härligt, ska gå och kolla lite 15 åringa bröst hela dagarna. Avdramatisera hur mycket ni vill. Men jag har varit med åtskilliga nakna tjejer över och under mig, men jag tröttnar då inte. Detta är en som jag ser det, individuellt. Jag säger inte emot. Men om jag får barn. Ska dom inte gå halvnakna i badhuset så att sånna som jag ska kunna runka till det en timma senare.

 25. Ledsen 21åring

  Usch, jag börjar nästan gråta av sånt här!
  Jag kan förstå att ni med små tuttar kan tycka att det är skönt att ha dem lösa(menar givetvis inte alla!!), men vad ni (ni som vill visa era för hela världen) inte inser är att ni tvingar alla andra till detta också. Jag tycker inte om att ha mina (som är rätt stora) tuttar hängandes och skumpandes, det är både obehagligt och gör ONT! Dessutom skulle nog antalet bröstoperationer öka markant eftersom ingen vill gå runt och visa sina sneda, konstiga tuttar, precis som att man inte vill visa andra delar som man inte gillar hos sig själv. Varför är det en sån big deal att ha en bh på sig? Jag tycker ändå att mina bröst bara är till för min pojkvän och inte för alla pervon där ute, för det är så att killar kommer alltid att tända på bröst hur mycket ni än vill att det inte ska vara så…eller tvärt om, ni vill ha den uppmärksamheten.
  Som sagt jag blir bara så ledsen över att det finns vissa som vill förstöra för alla andra!

  • Mysen

   Lisa, Fast på något vis blir det någon form av utjämning. För det är sas mer bröst om de är stora. Det är då kanske inte fel att dölja dem, för det blir mest bekvämt för alla. Men samtidigt ska det ju inte kunna hindra de med små bröst att vara utan. På något sätt blir det ju då en fördel för de med små bröst, för det blir enklare och bekvämare (antar jag?). Det intressanta i debatten är för mig, om det faktiskt verkligen inte är så. Man på något vis måste avdramatisera och avsexualisera naket. Sverige var bra på det tidigare. Men nu är trenden en annan. Naket är inte samma sak som sex. Då är det något fel i skallen.

 26. Anton

  I valet och kvalet mellan religiösa extremister som vill ha helt avskilda samhällen för män och kvinnor – med separata badtider inkluderat – och exhibitionistiska kvinnor som inte skäms för sina kroppar är jag böjd åt att ställa mig mest positiv till senarenämnda. Hellre utveckling än tillbakagång.

 27. ...

  @L

  Du säger att det enbart är en minoritet av kvinnorna som skulle vilja gå topless på badhuset och därför skall ingen ha rätt att göra det.

  Ska man per definition förbjuda alla minoriteters önskemål? T ex samkönad adoption eller rätt att få bära slöja?

 28. Det här är inte Flashback: Därför stänger vi butiken denna gång då diskussionen inte leds framåt av förvirrade främlingsfientliga individer som gjort saken till sin, av oförklarlig anledning.

  Har ni någon viktig sak att anföra, mejla så skall jag överväga saken.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...