Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Fortsatt toplessförbud i Göteborgs simhallar

2012-03-02 av ozelot

Häromdagen stod Göteborg nonstop upp för tjejers rätt att simma barbröstade i kommunala badhus. Det var möjligen inte viktigaste striden jag tagit, men många bäckar små gör sitt för ett jämställt samhälle. Jag skickade frågan vidare till Anna Johansson (S), ordförande i Idrotts,- och föreningsnämnden. Idag kom svaret.

”Det finns för närvarande inga planer på att ändra ordningsreglerna för badande på Göteborgs simanläggningar på det sätt du efterfrågar.

I våra anläggningar ska alla kunna känna sig välkomna och trivas; barn och gamla, män och kvinnor, människor med olika ursprung, funktionsnedsättningar etc, etc. Detta innebär bl.a. att det krävs att alla som besöker anläggningarna tar hänsyn till hur övriga besökare upplever deras beteende. Anständig klädsel är ett exempel på sådan hänsyn. Vad som är anständigt är inte för alltid givet, inställningen skiljer sig över tid och mellan olika grupper. Dock kan man nog på goda grunder hävda att en stor majoritet av Sveriges befolkning anser att krav på att kvinnor ska täcka brösten på ”allmän plats” är rimligt ur anständighetssynpunkt.

Jag har inget emot om den allmänna uppfattningen förändras på denna punkt, men fram tills dess är det täckt som gäller…

I princip kan jag hålla med om att sexualiseringen (och kommersialiseringen) av kvinnors kroppar i allmänhet och kanske bröst i synnerhet är ett problem. Samtidigt har jag svårt att se att just rätten att bada barbröstad tillhör de mer angelägna jämställdhetsreformerna. Det är dessutom min uppfattning att de kommunala sim- och badanläggningarna i Göteborg inte bär ett särskilt stort ansvar för detta samhällsfenomen.

Jag tror för övrigt knappast att små barn blir särskilt chockade av att se bara kvinnobröst, däremot är jag övertygad om att andra (inte minst äldre eller personer med annan etnisk/kulturell tillhörighet än svensk) kan känna sig obekväma.

Angående frågan om att avsätta vissa tider för kvinnor som vill bada barbröstat har det såvitt jag känner till inte funnits någon större efterfrågan på detta. Skulle det uppstå en sådan efterfrågan får vi överväga en sådan förändring och då också sätta det i relation till hur viktigt det skulle vara i förhållande till aspekten att alla ska få så mycket tillgång som möjligt till våra anläggningar.”

Hoppas detta var svar på dina frågor.
Med vänliga hälsningar
Anna Johansson

Fortsatt toplessförbud på stadens badinrättningar således. Men ändå ett rakt och öppet svar från en toppolitiker, med viss öppning för förändringar om samhällsklimatet skulle ändras.

Kommentarer på Fortsatt toplessförbud i Göteborgs simhallar

  1. Sarah

    Väldigt ärligt och bra svar (och att det dessutom kommer från en politiker är ju fantastiskt) även om jag gärna sett mig själv och andra tjejer bada barbröstare. Mycket friare och skönare så 🙂

  2. Måste säga att även om jag inte håller med om svaret så kan jag definitivt respektera resonemanget. Väldigt positivt överraskad över att hon insåg att barn inte tar skada av det =)

  3. Thomp@

    Jag anser för egen del att speciella tider för toplessbad skulle vara ett steg i fel riktning. Det skulle bekräfta att bara kvinnobröst är konstigt, farligt och onormalt. Dessutom skulle det bli ”endast kvinnor” eller en tid där nästan bara ”flashare” och ”fluktare” besöker badet.
    Ju mer vi delar upp människor desto svårare att uppnå jämställdhet och jämlikhet mellan alla grupper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-22

   Va än olika politiska partier föreslår så kan man ju alltid ägna sig åt vilken konst man vill i SVERIGE ( än så länge) om man inte gör anspråk på att få pengar ifrån staten för det. Jag känner ganska många som håller på med konstprojekt av olika slag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...