Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Feministisk aktivism och den Arabiska våren

2012-03-06 av ozelot

Som upptakt inför internationella kvinnodagen bjuder Amnestys kvinnorättsgrupp och Clandestino Institut återigen in till en feministisk temakväll som denna gång ägnas åt den arabiska våren. Inleder gör en presentation av Amnestys arbete med kvinnorättsfrågor i regionen, varpå ett panelsamtal om hur möjligheterna till feministisk aktivism och jämställdhetsarbete har påverkats av det senaste årets politiska omvälvningar. Hur skiljer sig ländernas förutsättningar åt och vilken roll religionen kan ha i dessa processer?

Deltagare i samtalet är:

AFRAH NASSER – Journalist och feministisk aktivist från Jemen vars blogg har utsetts till en av de viktigaste bloggarna från Mellanöstern av CNN.com. Lever som flykting i Sverige efter flertalet dödshot på grund av hennes kritik mot den jemenitiska regeringen. I Sverige fortsätter hon sin aktivism och sitt skrivande på distans – med ett vakande öga på situationen i hemlandet. http://afrahnasser.blogspot.com/

EDDA MANGA – Med i Clandestino Institut, idéhistoriker och politisk redaktör på Feministiskt Perspektiv. Gedigen erfarenhet från Egypten och Palestina. Skriver för närvarande om den postkoloniala rasismen i Colombia. Kvällens samtalsledare.

HANA AL-KHAMRI Jemenitisk journalist som bl.a. varit aktiv i Saudiarabien och har ansvarat för ”the Islamic Women Page” samt arbetat som korrespondent för Al-Jazeera i Qatar. Kom till Sverige som forskare vid institutionen för Mellanösternkunskap i Lund. Är aktiv i och koordinerar ”the Youth Revolution of Change” i Jemen.

KATARINA BERGEHED – Amnestys Syriensamordnare med 20 års erfarenhet av arbete med mänskliga rättigheter i Syrien. Samordnar Amnestys Nordafrika- och Mellanösternkampanj.

MARIA JOHANSSON – Amnestys landsamordnare för Israel-OPT. Har varit följeslagare i Palestina (dvs arbetat med att minska kränkningar och öka handlingsutrymme för israeler och palestinier). Bott i Kairo och arbetat med afrikanska flyktingar där.

Dessutom uppträder det eminenta bandet White Lamb http://www.myspace.com/whitelamb

Samtalet kommer huvudsakligen ske på engelska.

Clandestino Institut
House of Win-Win
Tisdag 6 mars kl 19-22
Fri entré

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...