Jag har besökt en hel del barer genom åren. Och förundrat mig över hur folk beter sig för att beställa. För faktum är att det är en ädel konst – lika god som den att slänga ihop en perfekt Dry Martini eller Mojito utan att få en hundra stölköpares onda ögon på dig. Det handlar om helt vanligt hyfs, och lite psykologi.
Många män gör misstaget att de utnyttjar sin storlek och således försöker annektera så mycket fysiskt utrymme som möjligt.
Det funkar ibland, kanske på ny barpersonal.
Men oftast har bartendrarna redan noterat draget för längesedan och dessutom blir de andra bargästerna sura.
Unga tjejer – eller för all del killar – gör ofta misstaget att vifta på personalen, ibland med en femhundring i handen eller med ett kort, och samtidigt utstöta: ”Ursäkta!”.
DET uppropet betyder inte ursäkta, du kunde lika gärna knäppt med fingrarna.
Som att signalera att du faktiskt kan betala för ölen du är i färd med att beställa. Grattis.
Fel teknik. Med eftertryck.
Det enda resultatet man uppnår med den approachen är att bartendern kommer sky dig som den hund du behandlar hen som.
De flesta som stått bakom en bardisk en längre tid lär sig att avläsa en bar.
Det handlar om överblick. I vissa fall handlar det om ett system som kan gå höger-vänster eller tvärtom, i ett annat fall ren människokännedom.
De ser i regel efter ett tag vem som är desperat och varför.
En person som viftar med pengar i en bar är stolt ägare av ett regionkort på Västtrafik som kanske går ut en gång i kvartalet. Eller så är de redan för fulla och försöker flasha för några brudar.
Metoden att effektivt betjänas i en bar kan liknas vid att komponera en perfekt haiku.
Det handlar om att finna ett inre lugn. Att hitta rätt balans mellan kontaktsökande och vetskapen att man själv är god nog i sig själv och VET att man kommer betjänas, snabbt och effektivt.
När blicken kommer från bartendern; en snabb blinkning förstärkt av en kort men väl avvägd jakande huvudrörelse. Ja tack.
Det skadar inte, särskilt om man befinner sig på stökiga barer med mycket ovan personal och publik, att ha Visakortet lite försynt i handen, för att markera att man vill beställa.
Det tar inte personal illa upp över.
Dessutom går det ju snabbare att betala jämfört om du skall fippla i alla fickor efter ett godkänt betalningsmedel.
Men. Vifta. Inte.
Det här var dagens barskola.
Lycka till därute.
Och glöm inte: Det bästa tipset, förutom haiku-tekniken då är nog ett annat låneord från den österländska teologin: Karma.
What goes around comes around
Kommentarer på Göteborg nonstops barskola