Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Internationella kvinnodagen 8 mars

2012-03-08 av ozelot

Oavsett rimlighet i det faktum att åtminstone en stor andel av jordens befolkning befinner sig i ett sådant strukturellt underläge att ett kön har fått en egen dag som bara privilegierade medelklassmänniskor har tid att uppmärksamma, så är den här. Internationella kvinnodagen.

Det finns en rad manifestationer runt omkring i stan som vill uppmärksamma detta faktum.
Några av de mer handfasta utan sekteristiska brösttoner är:

Nätverksträff Kvinnor som leder. ”Genus och idrott”: Tillsammans med VSIF/SISU har Idrotts- och föreningsförvaltningen startat ett nätverk för kvinnor som är ledare inom idrotts­rörelsen för att inspirera fler att engagera sig.
Tid: klockan 18.00 – 20.30 på Idrottshögskolan, Skånegatan.
– Jättebra initiativ, mer sånt.

Fi demonstrerar.
”Årets tema är Hållbar utveckling kräver jämställdhet.”
Samling klockan 11.45 på Gustav Adolf torg; Avgån­g mot Götaplatsen klockan 12.00.
– Hållbar utveckling är ju bra. Skulle möjligen efterlysa ett förtydligande av parollen.

Lärarförbundet konferens
: Temat jämställda arbetsplatser.
Stockholms polismästare Carin Götblad föreläser och hon borde ju ha ett och annat att säga.
17.00 på Burgårdens konferenscenter, Skånegatan
– Coolt.

”Livspusslet och jämställdheten”
: Är pappadeltid en möjlig lösning? Föreläsning med Jörgen Larsson. Arrangör: Män för Jämställdhet och Nätverket mot Trafficking.
Klockan 18.30 och 20 på Kulturhuset Kåken.
– Jag tycker definitivt att pappadeltid och lagstiftning om delad föräldraledighet (50/50) är en dellösning. Driv igenom!

Ladyfest: Fest på Nefertiti mellan klockan 19:00 till 02:00
På programmet: powerkör med Slynkören, gubbqueerrock med Frida Selander och den steppande och elorge­lspelande multiartisten Emma Augustsson.
– Av erfarenhet vet jag att de här festerna i takt med stigande alkoholkonsumtion förvandlas till de vanliga boy-meets-girl sammankomsterna. Men why not?

I övrigt blir jag rätt provocerad av postern till S-kvinnornas egen manifestation på Stenhammarsalen. Kunde man inte valt en annan bildillustration än ytterligare en underskön ung kvinna med rådjursögon och perfekt målade läppar? Jag menar, med tanke på sammanhanget? Kunde ju lika gärna varit en reklambroschyr för Kicks.

Kommentarer på Internationella kvinnodagen 8 mars

 1. Olle

  Re: Postern

  sex säljer

 2. TG

  Hej.

  Kul att ni listar intressanta event under kvinnodagen.

  Däremot blir jag förvånad över din kritik till att Nour El-Refai är på S-kvinnors inbjudan. Hon är en utmärkt förebild i när det gäller att driva och uppmärksamma jämställdhetsfrågor. Att hon dessutom är vacker är väl inget som bör kritiseras?

 3. Hej. Jag har ingen kritik som helst beträffande valet av Nour El-Refai. Inte heller att hon är vacker.

  Däremot tycker jag att bildidén är tafflig, trist konventionell på det sätt som snarare cementerar det sätt som ”kvinnor skildras” i bild på veckotidningar etc.

  Fotografen och byrån borde valt ett annat grepp än en sådan tillrättalagd porträttbild.
  Sedan tillkommer det argumentet att fotot inte på det minsta sätt uppmärksammar sammanhanget eller illustrerar det. Du är väl gammal reklamare, du om någon borde väl fatta?

  Förstår du vad jag menar TG? Du behöver inte hålla med, men förstår du min invändning?

  Nonstop har sedan starten uppmärksammat I kvinnodagen (starten av nonstop, inte Kvinnodagen..)

  • TG

   Bra. Då kan vi vara överens. Om det är bildkompositionen och inte motivet du kritiserar är jag beredd att hålla med om att det säkert finns andra intressanta sätt att framställa henne på. Det framgick inte helt tydligt av din ursprungliga text dock, utan din formulering svävar i risk att få läsaren att tro att du inte vet vem som är porträtterad.

 4. F

  Jag vet inte om ironin i att kommentera kvinnan på affischens utseende i detta sammanhang var medveten, men att kvinnor bedöms efter sitt utseende i långt mycket större grad än män är bara en anledning till att fortsätta kämpa för jämställdhet och uppmärksamma 8:e mars.

  • Desto större anledning då att som avsändare – i det här fallet S-kvinnorna – vara medvetna om vilka signaler de förmedlar och vilken estetik de cementerar.

   F du måste hålla med om att bildillustrationen är rätt tafflig, i sitt sammanhang? Huruvida personen ifråga har ett fördelaktigt utseende är inte centralt i min invändning – det är i så fall dina egna fördomar och förförståelse som spelar dig ett spratt – utan det är själva estetiken.

 5. Adam Westin

  Först säger du

  ”Kunde man inte valt en annan bildillustration än ytterligare en underskön ung kvinna med rådjursögon och perfekt målade läppar? Jag menar, med tanke på sammanhanget? Kunde ju lika gärna varit en reklambroschyr för Kicks.”

  Sedan säger du

  ”Huruvida personen ifråga har ett fördelaktigt utseende är inte centralt i min invändning”

  Parodiskt. För övrigt tycker jag inte att bilden är uppseendeväckande för fem öre.

  • Adam: Det kan du tycka. Språket är minerat.

   Huruvida jag tycker att personen i fråga är vacker, eller ens säger eller skriver det, är totalt ointressant. Det är inte olagligt, inte ens fel att kommentera folks eventuella skönhet – kvinnor gör det på facebook varje dag (i ännu större utsträckning än män vill jag påstå) och att sitta som en vakthund över alla dylika yttringar är inte konstruktivt. Är inte heller nonstops uppgift.

   Min grundinvändning handlar om att omslaget förmedlar en klichébild genom sin estetik som är kontraproduktiv. Men du får gärna försöka hitta mer semantiska fallgropar i min text om det roar dig – min inställning är fullständigt klar.

   Sedan kan jag inte undgå att påminna om att Göteborg nonstop inte har ett specialuppdrag att bevaka de mer bokstavstrogna (eller närsynta om man så vill) feministernas intressen. Vi står upp för de argument vi tror på men är framför allt objektiva förmedlare.

 6. F

  Jag tycker inte att affischen är särskilt snygg. Om Nour är snygg eller inte tycker jag inte är relevant.

  Men vad hade du velat se för affisch istället? En ful och hårig flata med näven i luften? Det är väl en kliché om något?

  Nej, det är inte olagligt att kommentera skönhet med det sorgligt att kvinnor så ofta bedöms efter sitt utseende (säkert i lika hög grad av andra kvinnor som av män).

 7. Jag bedömer inte henne efter utseende.

  Satsen:
  ”Kunde man inte valt en annan bildillustration än ytterligare en underskön ung kvinna med rådjursögon och perfekt målade läppar? Jag menar, med tanke på sammanhanget? Kunde ju lika gärna varit en reklambroschyr för Kicks.”
  ..är inte avsedd för att etikettera eller ta ställning till Nours utseende utan för att faktiskt sätta fingret på diskussion som kan vara relevant – att kvinnor ofta framställs i media via retuscherade idealbilder och att det säkert kan upplevas som normerande och ångestskapande.

  Jag hade föredragit en bild som kanske på ett bättre sätt framställde Nours verksamhet istället för en ganska intetsägande bild. Eller någon som faktiskt bättre anknöt till att det idag är internationella kvinnodagen – vilket var motivet till att jag överhuvudtaget skrev texten.

  Ibland förlorar jag tilltron till att det överhuvudtaget går att föra en nyanserad debatt med vuxna människor på internet utan att det skall förvandlas till pajkastning.

  Jag stänger den här trådens diskussionsfält tillsvidare då jag är upptagen under kvällen och inte har möjlighet att moderera alla de yttringar som kan tänkas dyka upp.
  På samma sätt som jag gjorde i samband med ”tuttrevolutionen” då diskussionsfältet plötsligt översvämmades av hela Flashbacks samlade kår av antifeminister.

  Är det nåt så får ni mejla så skall jag överväga att öppna tråden igen.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-22

   Va än olika politiska partier föreslår så kan man ju alltid ägna sig åt vilken konst man vill i SVERIGE ( än så länge) om man inte gör anspråk på att få pengar ifrån staten för det. Jag känner ganska många som håller på med konstprojekt av olika slag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...