Det var inte längesedan gamla Michelinkrogen Basement klappade igen. Men i de gamla lokalerna på Götabergsgatan byggs det för fullt. Mitt i byggdammet står krögaren Fredrik Mattson, ägaren till nya tapasrestaurangen Pinchos som väntas slå upp dörrarna i April.
Ni öppnar i Restaurang Basements lokaler som nyligen lade ned verksamheten. Skapar det en viss press på er månne?
– Nej vi kommer inte att fortsätta med fine diningkoncept.
Var kommer potentiella felgångare mötas av hos er?
– De kommer mötas av ett trevlig och nytänkande krogkoncept.
Vad kommer ni ha för prisnivå?
– Vi kommer att vara ett väldigt prisvärt alternativ. Tapasrätter från 29 kr..
Är tanken att det skall vara som en kvarterskrog, där man kan sitta länge med en öl eller så, eller tänker ni lite mer finsmakarkoncept?
– Mer åt kvarterskrog där man skall trivas och umgås – inget finsmakar koncept men hög kvalitet på maten.
Ni skall alltså servera tapas. Tycker ni ärligt talat att Göteborg behöver ännu en tapasrestaurang?
– Jag startade Manana 2003 som blev en succé. Därför tror jag på smårätter men från alla hörn av världen inte bara spanska tapas.
Vad är det för speciellt med lite skinkbitar på ett fat liksom? Och Pinxos? Mackor liksom..
– Det är grymt gott till exempel..
– Pinchos betyder ”på spett”. I baren kommer vi att ha en hel disk full med mat på just spett som gästerna kan plocka själva ifrån.
Vad är det som lockar med det iberiska köket och som gör det till ett lyckat kommersiellt koncept?
– Vi inspireras av många olika matkulturer varav en rätt kanske är hämtad från det iberiska köket
Vad har ni för krögarbakgrund?
– Jag startade som sagt Manana och har drivit Bygelhof i Sälen samt Smögenbaden på Smögen m.m.
Hur stor restaurang är det frågan om?
– Vi kommer att kunna sitta ca 120 pers. Vi kommer att vara ca sju pers i driften från köksmästare till diskplock.
Ni lär ha en app som man skall kunna bestämma vad man vill äta. Har ni hämtat inspiration till den idén?
– Jag kom på idén före sommaren. Det är vad jag vet den enda i sitt slag. Vi startade Restaurang Viento på Smögen i somras där vi testade konceptet och ja, de flesta beställde via appen.
Tror ni själva att ni skulle boka via en app? Blir det inte för mycket appar och sånt i mobilen nu när alla skall ha egna appar?
– Absolut. Det är praktiskt. Men vill du inte beställa på det sättet så löser vi det ändå. Jag tror i alla fall appar är här för att stanna!
När öppnar ni?
– I början av April