Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Gulla inte sönder Andra Långgatan

2012-03-14 av ozelot

Göteborgarna har röstat fram sina favoritplatser och inte helt oväntat hamnar Andra Långgatan högt på listorna. Argument som fotgängarvänlighet och bilfria stråk premieras, och som en liten spaning befarar jag att förslagen om att kullerstensbelägga Andra Långgatan står som fan i farstun.

På 70-talet beskrevs Andra Långgatan som ett skräckexempel ur miljöperspektiv, narkotikahandeln skedde öppet på gatan och Fastighetsägarna ville då kasta ut porrbutikerna. Så småningom försvann många av porrhandlarna av sig själva då den kommersen flyttade till nätet, och de få kvarvarande butikerna fungerade som hyresdämpare, varefter mindre inkomstbringande men ändock kreativa entreprenörer kunde flytta in i de då billiga lokalerna.

På 80-talet blev gatan ett kluster för antikhandlare med mer eller mindre rent mjöl i påsen, men det var kanske först på 90-talet som man började se prototypen till den kroggata det sedermera blev på 90- och 2000-talet. Idag befinner sig stråket på gränsen av vad den klarar av vad beträffar bartäthet, och vill man behålla den blandade karaktär som lovordats av såväl utländsk press och Yimbos så bör man akta sig för att förvandla den till en förlängning av Haga Nygata.

Vad jag vet finns ännu inget seriöst förslag att kullerstensbelägga Andra Långgatan men jag vill ändå varna för det redan nu: snart kommer de som ett kravbrev på posten. Att minska biltrafiken i centrum är måhända ett klokt drag men att gullifiera gatan genom att styra undan trafiken helt kommer strypa mycket av den dagliga verksamheten – samt öppna för ett nytt Nyhavn med ett gytter av rutiga dukar, korgmöbler och souvenirbutiker!


Besök gärna Andra lång, studera gärna och utveckla den måttfullt. Men gör det genom att låta den leva sitt eget liv, bortom lonelyplanet-japaner och stadsarkitekter med läderportfölj och pannan i djupa veck.

Kommentarer på Gulla inte sönder Andra Långgatan

 1. MrGillis

  Fast det vore ändå nice med bilfritt och typ cykelbana istället iaf… Nu är det ju enkelriktat så man får ju egentligen inte cykla västerut…

 2. heja bilfritt! det handlar ju om en förändring, kan vara skrämmande för vissa i början men det kommer gå alldeles fint.

  • Oxymoron: Bilfritt är fint på alla sätt men att göra det i nuläget, med de kommunikationsvanor vi ändå har, skulle vara förödande för gatan. Gillar vi Haga Nygata bara för att det är bilfritt?
   Visst, om man gillar enorma smaklösa kanelbullar och tingeltangel, samt en död gata efter kl 18.

   • Eric

    Finns det något som tyder på att andra långgatan skulle vara en död gata efter kl 18 bara för att det är bilfritt?
    Jag brukar inte se allt för tät trafik där varken på dagen eller kvällen så jag förstår inte vad du menar skulle försämras om det blir bilfritt.
    Självklart vill vi inte ha en gata med tingeltangel och korgmöbler. Men gärna någon meter uteservering istället för de trånga inhägnader som finns idag.

 3. Jag är väl inte hundra på vad specifik biltrafiken per se bidrar till i denna fråga, den skulle man ju som en kompromiss i så fall kunna stänga av efter 18, men däremot är jag orolig för vad en sådan strategisk markering skulle föra med sig i form av just ”gullifiering”, turistifiering och gentrifiering, sedan dessutom hur det skulle påverka hyresbilden som ännu inte ryckts med i Avenyracet t.ex, med de stora fastighetsbolagen står säkert redo med med renoveringsknivarna som sedan används för att trissa upp belåningsspiralen, hyrorna osv.

  http://www.goteborgnonstop.se/2010/10/04/vad-ar-fastighetsagarnas-vision-kring-avenyn-och-kompassen/

 4. Jag gillar också 2Lång precis som den är just nu. Jag tror dock inte det skulle göra så mycket att omvandla till gångfartsgata rent trafiktekniskt. Det enda det skulle innebära är att det blev enklare att cykla på den. Sedan bör man förstås inte lägga en massa pengar på att ”gulla” till den (kullersten, blommor etc). Men mest för att det är helt onödigt när man ändå har en fungerande gata.

  Samtidigt är jag ändå av den åsikten att stadsdelar och gator förändras, oavsett vad vi tycker om det. 2Lång har alltid förändrats, precis som du beskriver. Att krampaktigt bevara det som något sorts hipster-skansen känns inte heller OK. Då får man bara en sådan där spooky känsla som när de nya tog över Publik men hade kvar all inredning.

  Det viktiga är att det finns gott om andra stadskvarter som kan ta över 2Långs funktioner den dagen saker förändras. Det är det som är problemet. Vi har ett rejält underskott på billiga, sammanhängande och flexibla stadsmiljöer.

  Alltså: fucka inte upp 2Lång i onödan och fokusera på att bygga många nya stadskvarter som skulle kunna göra det 2Lång gör för GBG idag. Så blir alla yimbysar glada… 🙂

 5. ja, det bör kanske betonas: Gångfartsgata är inte samma sak som gågata: http://gbg.yimby.se/2008/12/gangfartsgata_608.html

  Gångfartsgator är jättebra. Problemet är att fastighetsägarna och kommunen ofta passar på att ”fräscha” upp gatorna samtidigt med ny gatubeläggning etc. som ett led i att göra gatan mer exklusiv. Det är det som gör att gatorna ofta tappar sin charm.

 6. Salkin

  WORD!

 7. Göteborgs-Tidningen skrev 1916: ”Mellan de två raderna grå stenhus från Järntorget till Masthuggstorget böljar Andra Långgatan fram. Lika rik som den är på höjningar och sänkningar är den på underliga, mer eller mindre trevliga figurer och typer. Tack vare denna växlande ström har den fått sitt sorgliga rykte som stadens oroliga hörn …. Affärslivet står högt i flor. För masthuggs- och majbor betyder Andra Långgatan ”stan”. Allt vad en människa behöver från födelsen till döden finnes i dess välförsedda affärer, både dopklädning, psalmbok, vigselring och likkista”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...