Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Svidande kritik mot polis: Kommer inte på larm och motarbetar oss

2012-04-02 av ozelot

I mitten av mars sammankallade Avenyföreningen till ett medlemsmöte, där stadens största krögare ingår, men även butiker, caféer och ett stort spektra av andra näringsidkare.

På tips från bl.a tjänstemän inom Göteborgs stad sammanställdes en enkät – med anledning av den senaste tidens debatt om femtillståndet och situationen på vår paradgata numero uno – samt med syftet att få till stånd en diskussion internt.
Enkätsvaren ger svidande kritik åt samarbetet med Göteborgs polismyndighet.

Diskussionen om femfrågan lämnas åt sidan. Det är kanske ingen livsnödvändighet att partaja till klockan fem till morgonen.
Det oroväckande är istället hur förtroendet för en viktig samhällsinstitution, vilket polisen kan tyckas vara, är fullständigt urholkat hos de som arbetar inom den näring som flitigt just diskuteras på stadens debattsidor och drar en skyttegrav genom stadens politiska beslutsinstanser.

Jag läser innantill:
”Påstående 1: Jämfört med för ca 3 år sedan fungerar samarbetet med polisledningen idag hur?”
På den frågan svarar 50% att samarbetet fungerar mycket sämre.
25% att det fungerar sämre. Bara.
Det är 75%

Resten är oförändrat.
Då kan man ha i medvetande att de flesta i enkäten inte berörs av debatten.

Framförallt är det högsta polisbefälen som får kritik.
Gemene polisman på gatan undgår större slängar, i många fall upplevs den kommunikationen som god. Samtal med källor med insyn i ärendet tillkännager:
”Många vill väl, de är eldsjälar, men får inte de mandat de behöver att ingripa”

Det är en organisationsfråga tycks de flesta överens om.

En rad andra samhällsinstanser berörs i enkäten. Bland annat Skattemyndigheten och Räddningstjänsten betygsätts. Dessa får i överlag goda omdömen.
De flesta upplever att de har ”en god kommunikation med dessa enheter, att de agerar proffsigt, och försöker ge erforderligt stöd.
Det finns inget i rapporten som vittnar om att samarbetet med Polisen och Tillståndsmyndigen får samma goda slutbetyg.

För några år sedan inledde Polisen – med Polismästare Lars Klevensparr i spetsen, ett kampanjarbete för att få tillstånd bättre resurser till den löpande verksamheten.
I potten lades polisiär närvaro i då aktualiserade förorter som Backa Röd, Tynnered etc.
Men förbättring utlovades, och kom som ett brev på posten.
I alla fall i form av ökade budgetanslag.

Anslagen kom aldrig upprätthållande av allmän ordning, till exempel på Avenyn, tillgodo.
Istället blev det bara sämre och sämre.
När polisens nya samordningschef och kontaktperson utsågs för ca 1.5 år sedan tilltog missnöjesyttringarna i styrka:
”Säger många fina ord med det är tomma ord, enda syftet är att få bort femtillståndet.
Känns oklart vad hans motiv är. Känns tvivelaktig i sitt agerande.”


”Dessutom skyller han alltid på sina chefer, säger olika saker till olika personer”
, medger en uppgiftslämnare som absolut vill vara anonym, av rädsla för repressalier.

Dessa omdömen tillskrivs Lennart Ronnebro, som polisens representant heter vilket rapportens genomkryssade XXX får symbolisera.

Han blir inte svaret skyldig. I GP häromveckan:
– Gatubilden förändras drastiskt efter klockan tre, det är en farlig miljö och en hätsk stämning. Säger poliskommisarie Lennart Ronnebro.
– Det sa han inte till oss, säger en av Göteborgs största krögare.

Många krögare känner sig missförstådda och motarbetade av ordningsmaktens ledning, likaledes tycker de att de fått onödigt mycket skit i pressen. Det kan vara så.
Jag tycker att det finns mycket krokodiltårar på krögarsidan, och brösttonerna skorrar ibland ganska rossligt ibland.

Men det är ÄNNU mer illa när ledande poliser utgjuter sig och slickar sina sår offentligt, tycker att alla krögare är ensidiga i samma rapport, har politikernas öra (sitter i samma polisstyrelse) men samtidigt lovar att tillsätta ännu en fruktlös diskussion.
Jaha, vad skall hända denna gången då?
– Stänga tre var femte soldagjämning, när det är potatisskörd?

Ett annat citat ur enkäten:
”Vi har genom åren fått uppmaningen att ringa till polisen på allt som händer som anses vara kriminella handlingar. Våra vakter på avenyn gör ett jättejobb och är oerhört vakna och duktiga. Ofta så kommer inte polisen för de har bristfällig bemanning och ofta får vi uppmaningen att släppa gärningsmannen trots att vi har honom/henne på bar gärning alternativt får vi stå med vaktpersonal ibland upp emot en timme enkom upptagen med att övervaka den gripne.”

Vådaskåtten i enkätsvaren utställda av en ganska beskedlig intresseförening var så stora att man från avsändarhåll kände sig nödgade att rensa i delsvaren.
– Det var för grov kritik. Herregud, så kan man ju inte skriva.
Jisses. T.om jag har belagts med hälsosamt yttrandeförbud.

Avenyföreningens rapport skall betraktas med skeptisk objektivitet. Det är en branschorganisation, med egna intressen.

Men samtidigt bör utsagorna betraktas med djupaste allvar.
Det blir ett rättssäkerhetsproblem, om kommersiella aktörer på Avenyn avhåller sig från att kontakta vederbörlig rättsinstans, för att de vet att deras förfrågningar ändå kommer bli ignorerade!

Och än värre är det, om det vet att samma anmälningar kommer ligga dem själva till last, när det blir till omprövning av serveringstillstånd.

Krögarna känner sig motverkade av polisen, av press och av beslutande myndigheter.
Det har gått troll i femdebatten, ansvariga politiker i högsta ledning duckar.
Talesmän från den ena eller andra instansen vägrar ge vika.
I potten ligger allmänhetens förtroende.

I normala fall slutar misstroendevotum med att nån får avgå.

– Är det inte ett allvarligt problem att krögare, allmänhet, privatpersoner avhåller sig från att tillkalla polis när problem uppstår?
– Bara det faktum att en industri som omsätter en halv miljard bara i den här staden saknar förtroende för en kontrollinstans som polis är illa nog.

Jag anser att citypolisens områdeschef Lars Klevensparr bör avgå.
Förtroendet för hans verksamhet har under hela hans ledning bara sjunkit djupare och djupare.

”När polisen börjar svartmåla krogar med brottstatistik förbjöd jag mina vakter att kontakta polis utom i extrema nödfall. För att slippa ringa har jag vid 2 tillfällen stängt krogen innan utsatt tid. Det är inte bra!”

Jag är böjd att hålla med.

För att läsa alla artiklar som berör femtillståndet, klicka här

Rapporten hittar du här: document

En kommentar på Svidande kritik mot polis: Kommer inte på larm och motarbetar oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...