Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Sökes: En riktig tidningsman och brinnande publicist -Tronskifte på GP

2012-04-19 av ozelot

Det har viskats om det ett tag men idag blev det offentligt: Peter Hjörne avgår som politisk chefredaktör och med sig tar han mångårige vapendragaren Jonathan Falck, chefredaktör och ansvarig utgivare. Tjänsten blir nu en enda och man kan hoppas att det ger landets näst största morgontidning en tydligare position i mediebruset.

Redan den 15 juni
är det tänkt att Hjörne avgår från sitt uppdrag. Falck tar över hela ansvaret tillsvidare tills en ersättare utsetts, dock senast nyår. Vidare är det ju knappast så att Hjörne helt förlorar sitt inflytande – via familjens ägarposter och uppdrag i Stampen-koncernen har han ett fortsatt grepp.
Just konflikten mellan ägande och redaktionellt inflytande kan kritiseras – och har gjort det i det i det förflutna.

Tidningsledningens pro-israeliska inställning har nedärvts via ägarfamiljens vener, och en debatt flammade upp i samband med att Gert Gelotte – fast ledarskribent på tidningen och den som flitigast rapporterat från mellanösternkonflikten – efter en resa till Västbanken ändrade inställning.
Det slutade med att Gelotte fick ge vika, vilket kanske inte upprör i sig: Tidningens linje skall ju gälla på en ledarredaktion.
Men den dåliga bismaken i munnen finns kvar än idag och bland stadens vänstersympatisörer frodades konspirationsteorierna, som efter sveket snyftande hoppas på Göteborgs Fria Tidning.

GP har det senaste året genomfört en redaktionell uppryckning. En medveten fokusering på lokala nyheter, med närsynt bevakning av stadens makthavare med ”GP avslöjar” som ständigt mantra, har gjort att tidningen återigen känns relevant att plocka upp på morgonen, även om det stundtals andats tunnsiktig kvällstidningsjournalistik men utan de skojfriska rubrikerna.

Samtidigt saknar man någonstans en tydlig profil, varmed landets näst största morgontidning sticker upp som en västkustsk fyrbåk i det svenska medielandskapet. Någon som vågar stå ut och är tydlig även i ideologiska frågor och kan ta strid i den offentliga debatten, även när det kommer till den internationella bevakningen som med åren blivit sorgligt eftersatt.
Vad GP behöver är en riktigt tidningsman och brinnande publicist. Finns en sådan i landet?

Peter Hjörne ser fram emot nya utmaningar på ägar- och koncernsidan. Parodiskt nog förklarar han att han kommer att kvarstå som ledarskribent – den del av hans alla sysslor som han var absolut sämst på (minns ni tidningsstrejken?).
Han har alltid tyckt att just skrivandet var det mest inspirerande, uppger han.
Det är nog i alla fall ingen som vågar ge honom sparken.

Kommentarer på Sökes: En riktig tidningsman och brinnande publicist -Tronskifte på GP

 1. Eller varför inte en tidningskvinna? Jag tror dessutom att de kommer att leta djupt i de egna leden, trots att det bevisligen finns en annons…
  För som nån sa idag: Det är nog knappast ett jobb man söker.

 2. Konrad Andersson/ Nurali

  Nog för att jag politiskt allt som oftast ligger mycket långt från GP:s ledarsida så skulle man ända uppskatta om ledarskribenterna faktiskt tyckte någonting. De gånger jag anser mig ha tid att läsa sidan 2 (vilket jag sällan gör, pga jag läser den på jobblunchen prioroterar jag de andra delarna) har de mest tyckt till om sakfrågor i stil med att det är dåligt med för stora barngrupper på förskolorna..

  Pratar vi journaliststrejken i slutet av 90-talet? När Stampen envist bestämde sig för att ge ut tidningen trots strejken, och den bestod av ledaren, en sida med TT-notiser och 40 sidor annonser, och arga ledare där Hjörne var förgrymmad av att journalisterna ville ha högre lön. Patetiskt men komiskt.

 3. Jag talar om just den strejken, när Hjörne skrev om hur han gick omkring och myspyste, kokade kaffe och vattnade blommor på redaktionen – allt layoutat så att det mer påminde om något en civilingenjör gjort i Powerpoint till jobbents vinlotteri snarare än en dagstidning.

  Men jag är med dig i det mesta du säger.
  GP måste samtidigt se till att värva lite större profiler på skribentsidan. Visst, många av lokalreportrarna är väl habila etc, men det behövs några som verkligen kan sätta sitt avtryck.

 4. Konrad igen

  Har fått intrycket av att de istället för att värva nya, försöker skapa egna ”profiler” av de skribenter de redan har. Det går sällan, eller aldrig, bra. Syftar inte bara på ledarsidan. Helt plötsligt fick dussinreportern Peter Lenken en gigantisk bildbyline. Kommer någon ens ihåg Mindy? Ja, jag kommer iaf inte ens ihåg vad hon hette i efternamn. Hon tog upp halva sidan när hon skrev nån menlös notis om vad kvällen hade att erbjuda (och oftast hade kvällen betydligt bättre saker att erbjuda än vad hon hade att rekommendera). Etc etc

  • Konrad igen

   Och så glömde jag skräckexemplet Johan Lindkvist! Helsidor till den där gubben vars upptäckarglädje för musik stagnerade för tiotalet år sedan. Om det någonsin funnits där. Mest skriver han om Bruce Springsteen, han torde totalt sett fått en spaltkilometer press i GP. Till och med hela bilagor.

   Dessutom är han Sveriges största rockist. Johan alltså.

   GP har faktiskt några väldans underhållande skribenter som de av någon anledning gömmer undan. per nordangård t ex, samt killen som skriver sport och spel varje fredag(?), Ulf Nilsson?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...