Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Clandestinofredag blir lördag

2012-06-09 av

Maj månad tycks ha ett horn i sidan till Clandestinofestivalen, ty precis som tidigare år på Röda Sten lade sig lågtrycket som en blöt filt över feststämningen de första timmarna. Nog för att artister som Elfin Saddle och Donso visste vad de gjorde men den förtätning och inramning formatet kräver lät vänta på sig, precis som festivalpubliken som nog fortfarande kurade framför storbildsskärmar (visst någon typ av fotbollstävling) eller helt enkelt föredrog individuell uppvärmning.
Kanske kunde man ha tänkt sig ett något tajtare spelschema eller rent av en tvådagarsfestival? Vet ej, men ibland blev det ganska ödsligt mellan seten och även under dem.

Vi som var där med något slags uppdrag anlände dock pliktskyldigt ganska tidigt och utgjorde nog en relativ majoritet av besökarna den första timmen – de dinglande laminatbrickorna om halsen är branschens egna bling-bling och självklara tillhörighetsmarkör – nu om var mans hals.
Lika pliktskyldigt bevakade vi vår plats i den sovjetiska brödkön som oändligt långsamt till en början förde oss närmare det som skulle bli kvällens första festival-öl – i ett plastglas à 55 kr precis som sig bör.

Nåväl, Nonstopredaktionen tog bondpermis från festivalen under någon timme för en dos EM-fotboll på relativt närliggande sportbar – hade Clandestino varit smarta hade de kontrat med en storbildsskärm inne i restaurangen – för att lite varmare och rundare inombords anlända till Linton Kwesi Johnsons konsert inför en synnerligen välvillig publik. Och visst, Linton har det än och mellansnacken om sextiotalens rasmotsättningar på Londons gator bar politisk pregnans. När han närmade sig mer kontemporära frågor var det dock inte utan att en hostattack förökade sig epidemiskt genom konsertpubliken.
Nåväl, munvädret är fortfarande välsmort även om lederna nog stelnat mitt i ett danssteg på 70-80-talet. Det var bra, det var intressant att möta en legend, men det var inte magiskt.
Något säger mig att det hade varit det med en mindre restriktiv inställning till Cannabis dock.

Festivalen lade in ytterligare en växel när den flyttade in i Pannhuset – intimiteten växte och även om jag inte riktigt minns vilken av akterna Filastine ft Nova eller Dj Ripley som gjorde vad eller har något smart att säga om det så kan man väl ändå summera att jag gillade det.
Det kan räcka ganska långt.

Idag är det nya konserter med:

Camkytiwa [Paris] 18.00
Gonjasufi [Los Angeles] 19.30
Conjunto Angola 70 [Luanda] 21.00
Jagwa Music [Dar es Salaam] 22.30
Pursuit Grooves [New York]* 00.00
The Berg Sans Nipple [Nebraska/Paris]* 01.00
Cooly G [Brixton]* 02.00

// Ozelot

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...