Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Arrangörer på Andra Långdagen: Städa upp efter er själva

2012-06-10 av ozelot

Åsikterna går isär om Andra Långdagen. En förevändning för att supa och svina, ett kommersiellt jippo som får allsköns nasare att vädra morgonluft, eller helt enkelt en folklig festival där alla är välkomna. Men vad man tycker går det inte att komma ifrån att dagen efter ser det ut som en enda stor svinstia.

Andra Långdagen har inget officiellt tillstånd, utan lutar sig mot ett nätverk av mestadels anonyma arrangörer. Därför vägrar park- och naturförvalningen städa upp förödelsen. I alla fall inte förrän i nästa vecka. De anser att det är arrangörerna själva som har ansvaret, och lägger armarna i kors som en ren markering.
Dock ställer de gärna upp med containrar, om nu någon tar tag i det och berättar var de vill ha dem.

Det rimliga vore väl att de näringsidkare på gatan, som själva gjort sig en ordentlig hacka på spektaklet, samt de som medverkat till nedskräpningen genom konserter och dj-spelningar eller delat ut öl osv nu själva tar tag i biten.
Ringer Park- och natur, beställer fram containrar. Samt drar ihop ett ordentligt gäng och helt enkelt börjar städa. Det var ju inte några problem att få dit folk under lördagen i alla fall.

Så vad säger ni, Shelta, Colors!, Dillas, Mitt Andra Hem och alla ni pubar som ställt ut egna stånd?
Är det inte ert ansvar att se till att det blir snyggt igen nu?

Gaturenhållningen har kundtjänstnummer 031-15 00 17

Eller:
Kontaktperson Olle Dahlin
Telefon +46 313655922
E-Post olle.dahlin@ponf.goteborg.se
Vem ringer?

Kommentarer på Arrangörer på Andra Långdagen: Städa upp efter er själva

 1. Zarandi

  Jag vet inte under vilka omständigheter andralång-krogar lever i men sist jag kollade så har krögare skyldighet att hålla området (25 m radie) kring krogen rent och snyggt oavsett vem som skräpat ned eller vad. Vanligtvis rör det sig om cigarettfimpar och diverse burkar/glas så jag förstår inte vad problemet är. Har personalen på varje krog, så krogtätt som andralång är, så bör det väl inte ta mer är en liten stund att städa upp. Jag menar, ligger det inte i restaurangernas intresse att undvika en soptipp utanför sin entré?

 2. Karin

  En stor eloge till The Rover som ivf hade städat upp sin domän!

 3. Colors

  Vi har städat. Det har även Rover, Shelta och flera andra på gatan. Flera av oss har dessutom varit i kontakt med parkförvaltningen som lovade att städa i morse precis som tidigare år. Göteborg har sagt till dem specifikt att inte städa för att markera att Göteborg & Co. Måste ligga bakom alla arrangemang. Tröttsamt.

 4. Jessica

  Trist bara att det ska ta en sån tid att städa. När jag var ute med mina hundar och 5-åriga dotter vid 16-tiden var det helt omöjligt att gå där.

  MVH besviken stadsbo

 5. Coiors: Intressanta uppgifter att ni (och uppenbarligen flera) säger att de varit i kontakt med Parkförvaltningen, och enligt er sagt att de lovat städa.

  Jag kan iofs respektera deras markering något, men menar du att de tom vägrat ställa ut containrar. Och kan ni belägga att ni varit i kontakt med dem?

 6. Kan ju även jag påpeka att jag hört från folk på park och naturförvaltningen (i privata sammanhang) att de valde att inte städa för att ”visa göteborgare hur snabbt det blir smutsigt” på samma sätt som man gjorde det på avenyn för någon helg sen. Dock så städade då krogarna på avenyn upp allt den helgen så de blev besvikna över att ingen inte märkte av att de inte skötte sitt jobb den helgen så man gjorde ett nytt försök denna helgen. Sen har man även skylt ifrån sig på att ”det fanns inte polistillstånd och vi måste få polisens tillstånd godkänt innan vi får fixa så det städas” och det låter ju helt befängt för vem har polistillstånd den 25te varje månad i slottskogen och på valborg osv.

 7. Colors

  Drevet mot Andralångdagen är patetiskt. Det var ostädat en halv dag för att parkförvaltningen vägrade städa. Tidningar kommer och fotar överfyllda papperskorgar i grodperspektiv. Nu är det ny dag. Gatan är städad. Nu minns vi den fantastiska festen. Inget annat.

  • Colors: Vilket drev avser du? Du måste väl förstå om folk inte tycker att det är så skoj att vada i sopor och eller få hundens trampdynor sönderskurna av glassplitter, särskilt de som inte delar er inställning om vad som är en lyckad folkfest för alla.

   ”Kommunen vägrar städa” – Jaha men har de en skyldighet till det då? Att rycka ut på söndagen och ta hand om skiten när massa nasare längs med gatan tjänat pengar på eventet? Ni sålde ju ut Pvik t.ex, kunde inte ni varit med och pröjsat en container?

 8. Maria

  Jag bor i ett litet alldagligt radhusområde. Två gånger om året samlas vi och grillar lite och städar. Avfallet slänger vi i en container som vi hyr av Renova för ca 5000 kr/gång. Skulle vi alltså kunna slänga ut soporna på gatan istället, och begära att få uppstädat av kommunen…? Eller måste man vara ung och hipp och sorgfri för att få denna service betald av skattebetalarna?

  • Danne

   Har du inget relevant att skriva så lägg din tid på annat, måla brevlådan i ditt radhusområde istället.. Dummaste jämförelsen jag hört.

 9. Bengalo

  Att räkna med att arrangörerna till denna tillställningen kommer städa är som att spotta dem i ansiktet. Detta evenemang avsett för att marknadsföra andralång hade kunnat bli en succe. Om de ansvariga inte hade stoppat huvet i sanden som ett gäng strutsar. I fortsättningen får vi nog räkna med att kommunen rycker ut , för ansvarskänsla får något annat än sitt egna existerande varumärke kommer de nämnda i texten inte ta.

 10. mm

  Men herre gud man kan lägga 3 mille på ett gbg hjul som ingen typ åker i men en folkfest där faktiskt alla är välkomna kan man inte hjälpa till med. Slottsskogen vem ska städa där? Lägg ner detta är ett av gbgs grymmaste dagar.

 11. Mick

  Fakta är att Andra Långgatan är ett rätt toppstyrt (Shelta, Blenda, Colors) arrangemang med rätt mycket externa arrangörer som inte ens har med Andra Långgatan att göra de övriga 364 dagarna av året…i själva verket är det rätt mycket business i det hela nuförtiden och jag tycker det är fullständigt naturligt att de är med och pröjsar städningen.

  Sök tillstånd nästa gång, hur svårt kan det vara?

  • Niklas

   Mick, fakta är snarare att du inte har en aning om vad du snackar om.

   • Mick

    Niklas: men ge oss dock fakta, du som vet vad du pratar om? Jag var nämligen med och arrangerade det första året, men har blivit less på utvecklingen..

 12. B

  Det känns ju löjligt att enbart skylla nedskräpningen på arrangörerna. Hur svårt kan det vara för besökarna att ta med sig sitt skräp till en papperskorg i närheten (om de vill att eventet ska återkomma)?

  • Bengalo

   Nej det var besökarna som skräpade ner , som brukligt vid tillställningar. Arrangörerna plockar upp , som brukligt. Eller nä , inte denna gången.

 13. mm

  Men Nästa Söndag samlar vi oss i slottsskogen och städar upp, det är samma sak!

 14. Anonym

  Göteborg stad lägger 90 miljoner kronor på städning varje år.

  Städdagen är ett arrangemang mellan centrumutvecklingsorganisationerna Avenyn, Innerstaden och kommunen (Park och Naturförvaltningen) där alla hjälps åt att städa, näringsidkare, tjänstemän, politiker, krögare osv. Veckan innan just städdagen dras städningen in för att påvisa hur smutsig vår innerstad blir utan städning.

  Detta har medfört att verksamheterna själva hjälper till med att hålla rent utanför sig. Snabbmatsrestaurangerna och krögarna på Avenyn arbetar för att minska nedskräpningen på gatan och varje helg har Avenyn totalt fler besökare än vad Andra långgatan har just denna dag.

  Varför hjälps inte arrangörerna åt att städa upp efter andra långdagen? Detta borde vara en självklarhet. Om du är den bidragande faktorn till nedskräpningen borde du väl också bidra till att det städas upp efter ditt evenemang.

  Ett jättestort problem är nedskräpningen i parkerna sommartid men kontra Andra långdagen finns det dock sällan någon arrangör att skuldbelägga när kompisgänget den där soliga lördagen grillat och lämnat kvar sitt skräp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...