Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Pontus med Gäster: Intervju med Pontus de Wolfe

2012-06-18 av

I Stockholms nöjesvärld är musikern Pontus de Wolfe ett välbekant namn med en rad framgångsrika klubbkoncept bakom sig. Bandet The Bloody Romance ledde fram till den förestående solodebuten i höst och på vägen blev det en bok tillsammans med Salem al Fakir. Redan nu på onsdag ser du Pontus tillsammans med Martin Elisson i en livespelning på Rica Hotels. Påpassligt nog gjorde vi en intervju med Pontus, som bland annat kom att handla om vikten att vara trevlig.

Hej Pontus. Du kanske inte är jättekänd för den breda musikpubliken – i alla fall inte i Göteborg – men vad jag förstår har du en ganska gedigen bakgrund inom musikbranschen och är relativt nybliven soloartist. Kan du ge en kort exposé över din karriär so far?
– Så gärna! Jag stod länge som sångare och låtskrivare i The Bloody Romance – ett band som föddes ur mitt och Salem Al Fakirs studioprojekt efter gymnasiet (man hittar material från bandet på thebloodyromance.se).
– Sen tog intresset för att skriva på svenska över, och då skapades en helt ny samling musik som jag tror folk har lättare att hitta en röd tråd till mig som artist i.
– Hur som helst har det lett till flera spännande samarbeten och ökat självförtroende till att ta initiativ till saker – bla. boken ”Vad är musik?” med Salem Al Fakir och solodebuten som utkommer 22 augusti. Numera är jag vad jag heter – Pontus de Wolfe.

Du är en välbekant figur inom Stockholms klubbvärd med lite mer ”magasinartade koncept” med inbjudna gäster och musikunderhållning. Nästan som ett familjeprogram på teve under SVT:s barndom. Nu håller du till på Rica Hotels i Göteborg under tre kvällar.

– Hehe, det stämmer – jag ser det lite som en ”Två och en flygel”-klubb. Jag står med en liten fot i jazzvärlden, där det är mer naturligt att man sätter ihop ett band och jammar en kväll utan ambitionen att hålla på i flera år. Jag ville få in den enkelheten i Pop-Sverige också; jag sätter ihop någon form av husband så får artisten åka in på en räkmacka och publiken se något de aldrig sett förut.
Det verkar ha uppfyllt något som många saknat.

Rica är ju visserligen en mycket stor hotellkedja men har ingen direkt nöjesprofil i alla fall i Göteborg. Spontant känns det dock spännande, med deras placering precis intill centralstationens banområde..
– Banområden är ju bland de mest romantiska platser som finns; det är den vägen man traditionellt kommer in i en stad. I mitt fall känns det som att jag börjar spela direkt när jag anländer: bara plocka fram instrumenten och kör!
– Nu hade Rica väldigt trevliga datum att erbjuda i sommar (20 juni, 8 & 29 aug), men jag är såklart inte främmande från att även besöka andra ställen senare i höst.

Kan du berätta lite om dina kommande gäster. Hur kom du i kontakt med dem?
– Utan att avslöja riktigt ännu vilka de är, så kan jag generellt säga att svenska artister är ganska lättkontaktade om man har ett vettigt förslag och en spännande idé för dem.
– Jag försöker blanda artister jag har lätt att se uppträda med mig – som Maria Andersson, Dungen, Ludwig Bell men även sådana som det blir lite utmaning av. Sådana som ligger lite utanför utanför mitt vanliga uttryck som t.ex Linda Sundblad, Andreas Kleerup och Melo.
– Efter 20 spelningar under våren har jag fått testa det mesta, min enda regel är egentligen att det ska vara 50-50% kvinnor/män.

Du brukar tydligen ofta söka musikaliska samarbeten, med i övrigt ganska kända karaktärsstarka ”namn?”. Krävs det ett diplomatiskt kynne för det? Jag såg en intervju med dig av Jerry Boman, och du verkar sannerligen ganska artig och belevad..

– Vilken komplimang! Ett av de mest värdefulla tillgångar man kan ha i klubb- och musiksammanhang är faktiskt att vara trevlig. Som musiker träffar så otroligt många människor som får en uppfattning om en och sprider ryktet. En ljudtekniker från ena ställen jobbar som bokare på ett annat, och då duger det ju inte att vara spydig under soundcheck eller påpeka en rundgång för publiken etc.
– Även karaktärsstarka namn känner sig trygga om man visar proffsighet och trygghet, vilket har gjort att min lista på gäster kunnat växa så starkt.


Vem är din drömartist att göra ett nummer med? Om du får välja precis vem som helst, men det måste vara en kvinnlig artist?

– Beyoncé utan tvekan, men jag skulle behöva skaffa några fler trummisar. Kanske skulle Liza Minelli gästa på balladen också som extra icing on the cake.

Debutalbumet släpps den 22 augusti på skivbolaget Bra Skivor.
Första singeln ’Min förlorade tid’ finns på Spotify/iTunes.


Rica Hotels sommarscen:
Pontus de Wolfe med Gäster
20 juni, 8 & 29 augusti

// Ozelot

Min Förlorade Tid from Pontus de Wolfe on Vimeo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...