Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

En barndomsikon kommer till stan

2012-07-01 av

Under åttiotalet hade hon min världsbild i sin hand. Jag lyssnade extremt mycket på musik. Och det producerades i sanning under de här åren extremt många dåliga skivor som jag matade min LP-samling med.

Men det var hon som var den största. Ikonen. Som fick mig att gå omkring i små linnen som visade magen, spetsvantar och oerhörda mängder av strass, redan som 12-åring. Jag fick hållas av den ömma modern.
Diskussionen om barn inte skall expolateras hade inte nått vår del av världen. Internet fanns inte. Jag tror de tyckte jag var lite gullig i utstyrslarna som idag skulle ses som näst intill porriga i PK-land.

True Blue var min första egenhändigt inhandlade skiva. Jag kan varenda ord, frasering och inandning på den. Köpte snabbt på mig de två tidigare, som jag varit aningen för liten för att uppfatta då de kom ut. Minns en regnig sommar i djupaste Dalsland som jag och väninnan ägnade åt att styla oss i alla dessa silveramband och kortkorta kjolar för att sen ta bilder på varann i poser kopierade ur OKEJ. Sen var det bara att vänta till hösten och se hur resultatet blev när de framkallade fotona äntligen ramlade ner i brevlådan.

För lika mycket som musiken var ledmotivet till livet var Madonna och hennes olika stilar guiden till vad som gällde. Hur jag väntade inför Like a Prayer och nästan dog när jag såg videon med den blödande Jesus första gången. Så jävla vågad! Men nästan lika mycket: Herregud! Hon är brunett!
Jag köpte till och med soundtracket till Dick Tracy. Fast lyckades aldrig anamma den där färgglada femtiotalsstilen fullt ut.

Sen kom Erotica och Bed Time Stories och jag nöjde mig med att följa skvallret och MTV. Och där någonstans tog mitt förhållande till Madonna slut. Inte på nåt dramatiskt tårfyllt sätt, utan det rann liksom bara ut i sanden och dog.

Jag tyckte att videon till Ray of Light var rätt cool. Det är alltid svårt att värja sig mot American Pie. Men mycket mer än så har det inte varit.

På onsdag kommer hon nästgårds. Jag kommer att sitta på min balkong och lyssna en stund och kanske bli en smula sentimental om jag får höra en enda sång jag bryr mig om. Men jag tror inte det blir så. Jag tror att jag ganska snart kommer att stänga dörren och försöka sova istället.
Jag och Madonna växte helt enkelt ifrån varandra.

/Svartruta

MADONNA 2012 WORLD TOUR
Nya Ullevi
4 juli
Pris: 380-1290 kr, går fortfarande utmärkt att boka idag, söndag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-17

Slöar i sängen och lyssnar på Per Svenssons PSYCHEDELIC SOUNDS som släpps den 30 November. En obekymrad härligt sonkad samling låtar. Tex FREE SPIRIT som luffar på i ett skönt söndagstempo med rader som LOVE IS BURNING INSIDE/ WELCOME BACK IT´S SUMMERTIME. Gitarrerna , trummorna och orgeln kränger hit och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...