Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Nöjesguiden: En genusläsning

2012-07-24 av ozelot

Nöjesguiden är Sveriges största gratisdistribuerade tidning inom nöje. Enligt egna uppgifter når man lika många kvinnliga som manliga läsare där tyngdpunkten ligger någonstans mellan 20-30 år. Tidningen har en publicistisk målsättning att främja jämställdhet och chefredaktör Margret Atladotter är uttalad feminist. Jag gjorde en hastig okulär besiktning av senaste numret för att se hur man lyckas med föresatsen.

I redaktionen återfinns, utöver chefredaktör Atladotter två kvinnor: Parisa Amiri och Malmöredaktören Natalie Ibron. I övrigt återfinns fem män men även två kvinnliga praktikanter som gör redaktionen skenbart genusmässigt jämställd.
Bland övriga medverkande skribenter – jag kan ha missat någon notisförfattare då jag läser innantill på redaktionssidan – 14 män och 7 kvinnor.
Även bland medverkande fotografer och illustratörer dominerar männen: jag räknar till fyra manliga – en enda kvinnlig.
Den administrativa ledningen följer samma deprimerade läsart: tre kvinnor och åtta män.
Klart underkänt, men ambitionen noteras. Förändring tar tid.

Detta nummer är 64 sidor tjockt och en stor del utgörs av annonser, vars tolkning av könsroller Nöjesguiden knappast kan lastas för. Detta balanseras väl i detta nummer av en en intervju med Genusfotografen Tomas Gunnarsson – vars blogg nyligen aktualiserats stort i medierna. Gunnarsson gör en systematisk genomgång av Nöjesguidens omslag under det senaste året (?) tillsammans med språkgranskaren Hanna Hannes Hård och domen blir hård:

”Nöjesguidens ofta normkritiska innehåll går tyvärr inte igen i omslagen. Ni gör ett hästjobb med att finjustera kvinnliga omslagsmodellers kroppsdelar som motvikter mot varandra för att slå an en hipstersexig, säljande balans. På bilder av män lägger ni tyngden i själva personen” lyder den hårda domen, men kommer bifogad av några handfasta tips för bot och bättring.

I tidningen återfinns även en högprofilerad artikelkrönika om ”föräldragenerationen” skriven av Ida Therén och Kristoffer Viita, samt ett stort antal personporträtt som följer krav på genusmässig balans så gott som slaviskt: jag räknar till sju texter som porträtterar kvinnor – och sju om män.
Med beröm godkänt.

När det gäller den mer vägledande, redaktionella delen blir det naturligtvis mer komplicerat: Krogar får ej helt plötsligt kvinnliga ägare för att Nöjesguiden skulle önska det och klubbgeneraler som t.ex Mattias Lundin (Colors) genomför inte spontant könsbyte på befallning: Men texten gör åtminstone ett gott försök att lyfta fram en ny spännande kvinnlig rappare i ett övrigt ganska nedslående mansdominerat musiksegment (hip-hop).
Vi återfinner även ett samtal med även delägaren till Magnus och Magnus – grabbarnas tillhåll nr 1 när de inte bjuder in ”tjej-dj-duos” – Magnus Gunnarsson som smider planer och får här lite välkommen gratisreklam.

Utöver en intervju med electro (ja vad är det egentligen? hujeda mig..) artisten Gnucci Banana där chefredaktör Atladotter själv ryckt ut finns även en text om artisterna Beatrice Eli, Sibelle Attar och Anna von Hausswolf. Själva recensionsdelen får också klart godkänt och jag känner ingen anledning att plocka fram pincetten – något jag tvärtom känner mig manad till när det rör avdelningen film: Tre manliga recensenter samt allas vår Quetzala Blanco lyckas inte hitta en enda film med en bärande kvinnlig roll – ej heller med någon kvinnlig regissör vad jag erfar.
Dock hittar jag en film som handlar om en man som klär ut sig till kvinna. Vem rev amfiteatern?

Litteraturdelen får väl godkänt – Isabelle Ståhl läser vad som är bra och då blir det oftast rättvist av bara farten. Så även denna gång. Teater – tja jag är inte så insatt men en Julia (och Romeo) förekommer i kolumnen och så även Valerie Solana vars manifest är den mest snattade boken i Akademibokhandelns historia utöver Sveriges Rikes Lag.
Men på det hela taget ser det vettigt ut – och vem fan orkar gå på teater mitt i sommaren ändå?

Konstdelen
inleds av en lite bladig inåtskådande harang om textförfattarens privata bildningsresa, med kuriosa i form av Pinocciostatyer, tekoindustri (tja, tjejer gillar ju…kläder..eller?) och Borås djurpark som Local Color: Därpå ett uppräknande av konstetablissemang i samma stad. Fine för mig då jag inte är främmande för en utflykt i kosmopolitisk anda.
Men jag undrar varför Nöjesguiden alltid väljer att lyfta fram – och premiera – gallerister och muséer istället för den konst som faktiskt förevisas där? Detta kräver ju förvisso ett personligt besök och smula reflektion vilket kan vara nog så påfrestande i sommarvärmen. Men konstnärinnan Lena Svedberg fläktar förbi i kulisserna på Borås Konstmuséum och i snabbguiden på sidan 8 nämns Chitra Ganesh-utställningen (kvinna!) på Konsthallen tillsammans med Urban Artroom och Art Now (inte första gången. Why!? ) som det som är bäst och mest intressant i konstgöteborg. Det är det inte, men å andra sidan är det väl det inte direkt ojämställt.

Därtill följer en smula vinporr med rekorderlige Alf Tumble – 2010 års Maison Nicolas Perrin Côte-du Rhône har en uttalat kvinnlig rondör – och då jag uppskattar deckarförfattaren men framför allt matkolumnisten Mons Kallentoft blir jag glad över att ta del av några av hans gourmandiska exesser i en öppenhjärtig intervju över en flaska bättre rödtjut. Du kan läsa ett av hans matreportage här

Övrigt noterbart i aktuella numret är att man lyfter fram Carolina Neurath – framröstad till årets ekonomireporter – som nyligen utkom med hyllade ”Den stora bankhärvan”. Jag kommer över det faktum att min bild av en svensk ekonomijournalist får sig en törn – Carolina är 26, blond och söt och därtill smart (vilket såklart inte har ett dugg med saken att göra) – och gör istället en minnesanteckning att helt enkelt läsa boken.

Avslutningsvis kan jag väl sammanfatta att Nöjesguidens målsättning att på ett genusmässigt säkerställt vis spegla kultur- och nöjeslivet haltar på vissa punkter men även att ambitionen märks: åtminstone i de delar som styrts av centralredaktionen i Stockholm. Om detta beror på att lokala redaktionerna inte hörsammat uppropen eller om tillfälliga lapsus är en ren tillfällighet är jag ej i stånd att bedöma.
Men arbetet att rekrytera fler kvinnliga skribenter till framförallt musik- och filmredaktionen bör fortgå, samt även i det senare fallet kanske sålla lite grann i urvalet.
Men å andra sidan är det väl ofta en viss typ av filmer som har premiär mitt i sommaren och det kan knappast Nöjesguiden lastas för.

Reserverar mig för eventuella räkne- och sakfel. Texten skall tas med en nypa saltvatten.

Kommentarer på Nöjesguiden: En genusläsning

 1. Kim

  Men kära någon.
  Här gick det ju riktigt riktigt riktigt fel.

  Att fastna i kvantitet kan ju ibland ha ett syfte men när man skall bedöma en tidnings jämställdhetsvara/ickevara med de måtten så är man ju något vagntappad. Med de måtten mätt skulle ju exempelvis den feministiska tidskriften bang med kvinnomajoritet var ojämställd.
  Och vore det inte mer ändamålsenligt att titta på vad för skildringar som görs av män kontra kvinnor i tidningen? Dvs innehållet som sådant? Bra att ni tog upp bildskildringar, eller vänta det var visst genusfotografen som gjorde det och ni fullföljde bara med copy+paste. djup analys.
  Och tyvärr Ozelot, att du bevisat att du behärskar lågstadiematematiken gör inte att du fattat varken jämställdhetsgrejen eller hur man på ett bra sätt kan analysera den.

  Sedan är det ju sjukt komiskt att Ozelot som är sexismens egen göttiga flottiga nattmacka till skribent skall ge pekpinnar till andra tidskrifter vad gäller genus. Kom igen när du slutat skriva sexistiska texter som konsekvent framhäver kvinnors looks framför deras kompetens och projicerar sex på sexlösa innehåll när kvinnor råkar vara inblandade. Det här ser bara ut som ett patetiskt sätt att framstå som att du bryr dig när du själv är ett genusmisslyckande i klass med gemene medel-styrelse-femtio-plus-gubbe.
  pinsamt.

 2. Ozelot

  Oj. Herrejisses vad du gick igång på denna lilla oförargliga text. Jag använde mig dock av samma mellanstadiematematik som tidningen tidigare gjort bland annat i belysningen av klubbscenen – något som senare upprepades av rättviseförmedlingen beträffande jämställdheten i dj båsen. Finns text om det med.

  I övrigt är detta en helt kvantitativ genomgång och gör inte anspråk på annat. Vilket faktiskt kan ses som ett helt relevant och lättöverskådligt instrument för att ta tempen på genussammansättningen på en redaktion och hur det kan styra ämnesvalen. Ingen har sagt att det är det enda instrumentet. Att du sedan uttryckligen mest verkar intresserad av att förolämpa mig gör att jag får svårt att ta kritiken på allvar.

 3. Kim

  Vad gäller klubbscenen så producerar inte klubbarna musiken som de bokade artisterna spelar vilket gör det det mer försvarbart att kolla på könsfördelning i kvantitet än att analysera musikinnehållet. Vad gäller en tidning däremot så säger innehåll mer än kvantitet. En jämn könssfördelning på en redaktion behöver inte säga något alls om tidningens jämställdhet som sådan. Det säger ju sig självt.

  Om du tar illa upp av min kritik kan du ju alltid trösta dig med att jag lyfter fram din kompetens som skribent och inte fokuserar på dina looks. Alltid något.

  • Ozelot

   Jag får svårt att följa dig här. Menar du att det är mer befogat att dra analyser om jämställdheten inom klubbvärlden på basis av av könet på bokade dj på ett fåtal klubbar som dessutom inte återspeglar helheten – än att titta på hur en tidskriftredaktion men uttalat genusperspektiv är sammansatt? Jag förstår inte ditt resonemang. Jag har i alla fall tittar på hela tidningen, och utesluter inte att en mansdominerad redaktion kan spegla innehållet. Påstår inte direkt att det gör det men frågan är värd att diskuteras.
   Men viktigare är nog att fråga sig varför det är så? Att det är fler män som gör musik eller film är svårt att komma ifrån och förändra i en handvändning men att rekrytera frilansskribenter som någorlunda speglar läsekretsen torde inte vara någon omöjlighet?

   Detta är ingen oerhört djuplodande analys och en närläsning med analys av texternas dolda attitydinnehåll kan väl kanske vara intressant men det var inte det jag gjorde. Du är välkommen att göra det närsomhelst, bara att mejla. Om det är publicerbart åker det upp direkt.

   Jag tar inte kritiken ett dugg hårt särskilt som du väljer att fokusera på min person och de påstått chauvinistiska drag som tillskrivs mig – vilket tyder på att du inte har ett dugg koll och knappast tillhör de som läst någorlunda regelbundet för att bilda dig en uppfattning.
   I övrigt tycker jag ine att det är någon konflikt att i positiva ordalag kommentera någons utseende, det är showbiz liksom och det är något folk gör hela tiden – kvinnor i ännu högre grad faktiskt. Däremot skulle jag svårligen tänka mig att skriva att nån är ful- men visst: shoot om du nu känner dig manad. Som skribent är är mitt självförtroende relativt gott och utseendet? Tja, medel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-09-16

Det var storm ute men Pallin var på plats på 24 kvm i Sockerbruket för att langa kablar och fixa ljuset och instruera i hur man sköter ett mixerbord för DJ:s. Min uppgift denna blåsiga afton. Jag kombinerade spotifylistan med ljudet från en gammal dammig Zappavinyl med mkt prat. Först…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-09-19

Sägnerna går om lurifaxen Greve Rutger Tombola som sökte en borgerlig hatthylla i just det ögonblick som Dadaismen skapades City brusar likt en havssnäcka medan hösten gör sitt intåg Unik nyskapande platta av Iggy. Kombination av jazz och pop Lugn skön stämning Vilsam att lyssna på Hör inte vad han…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...