Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Här festade Bruce Springsteen inatt: Hela guiden

2012-07-28 av

Vid tvåtiden på fredagseftermiddagen sitter jag en bilkö på väg in i Tingstadstunneln. Vad händer? Det är ju semestertider, solen steker på motorhuvarna men även på salta klippor tänker jag. Så ser jag något stort, vitt och blemmigt i mitt vänstra synfält. Jaha, en medelålders man som moonar genom bilrutefönstret, under applåder från medpassagerarna: Jaha, Springsteen igen alltså, musikbranschens svar på en Speedway-tävling i ditt vardagsrum.

För visst är det så. Bruce Springsteen är väldigt bra, om det inte vore för alla fansen. För du kan ta Bruce Springsteen från folkfesten, men du kan inte ta folkfesten från Bruce Springsteen.
Faktum är att The Bruce avnjutes bäst från ett öppet bilfönster eller helt nedsläckt rum.
De som städade utanför Ullevi i morse håller nog med, men returburksamlarna kunde börsintroduceras.

Men visst, vi gjorde som alla andra, visa av erfarenhet av vad öl på plastglas kostar i förhållande till APK: Vi tänkte att ”vi kunde ju sätta oss lite på gräset utanför, och dricka lite vin innan”.
Det handlade ju såklart om att ”grunda”, ty att gå på folkfest utan att vara salongsberusad är ju som att gå på barnkalas i latex-suit och gag-ball.
Men oj, där satt ju redan någon, på vår lilla gräsplätt! Typ 20.000 personer hade fått samma originella idé.
Granngänget hade åkt ner från Värmland, de hade inte ens biljett. Efter ett tag fick vi smakprov på vilka strömningar som rådde i underklädesmodet för medelålders herrar i just Värmland.

Redan där känner jag att jag är trött på Bruce Springsteen redan innan det börjat. Inte nog med att pressen tapetserat väggarna med Bruce i veckor och återvunnit gångna års extrabilagor.
Nu är bossen här. Här åt bossen. Här festar bossen loss på punkfestival.
Här lyssnar du på Bruce Springsteen gratis – om du har tur kan du se storbildsskärmen med kikare.

På vägen in i arenan stoppar jag två småflaskor Jägermeister i kalsongerna – en gåva från det värmländska sällskapet. Det visar sig vara helt onödigt: man hade kunnat smuggla in ett granatgevär, säkerheten är större på en division-ett match mellan Öis och Qviding.
Inträdet på arenan – särskilt ståplats – är mäktigt: publikrekordet är samlat och det känns nästan som alla väntade på att vårt sällskap skulle göra Bruce-familjen komplett.
En i sällskapet blev särskilt drabbad, tog några glädjeskutt över gräset och började klappa igång publiken: sedan gick det upp för mig – han är före detta friidrottsstjärna och har tävlat här otaliga Finnkamper.

Vi hinner med att köpa två öl var i baren – bra att ha så man står sig. Sedan kör Bruce igång, två låtar utan att det triggar igenkänningsmekanismerna – var säkert låtar från de senaste albumen. Sedan kommer Cover me och foten studsar igång lite.
Rocksjournalistposen: Kavaj, jeans, händerna i fickorna och en fot som lever ett stillsamt eget liv. Sedan kommer en sömntablett till: anonyma Something in the Night (Darkness at the Edge of Town) sällan spelas live (vilket finns anledning till) men som nu plötsligt skall dammas av inför världens mest lojala konsertpublik:
Bruce hade kunnat spela Mora Träsk och kommit undan med betygsfyror.

Många drar sig dock åt barerna och 200 meter bort kan man höra någon smälla igen toalocket på en bajamaja lite bryskt. Folk hyssjar ilsket.
Snart kommer det väl igång? Elleh?

Jag köper en öl till, sänker en stjärtinpregnerad jäger och tänker att det säkert är mig fel på. Det är ju folkfest, bredvid dansar en mamma lite med sin ca 10-årige son.
Bruce Springsteen är det alls inget fel på, levererar en oklanderlig liveshow som han aldrig gjort annat och det har han inte heller.
Studsar om kring på scenen som en tjackad väckelsepredikant.
Pratar svenska (”jöööteborg..) och bandet spelar så tajt de kan för sina säkert ganska furstliga löner. Men kan han inte spela hitsen istället? Eller något från Greetings åtminstone?
De senaste skivorna är bättre än något Ulf Lundell någonsin gjort – visst – men det är inte lika bra som de skivor han gjorde för ca 15-20 år sedan.

Sedan kommer ett pärlband av mindre klassiker som Working on the Highway (Mora Träsk), Johnny 99 och Darlington County innan det mynnar ut i en delfinal som faktiskt är från 2002 och en av kvällens bästa nummer: Waiting on a Sunny Day. Med den alltmer purpurblå sommarhimlen som tak känns det som att tjuvbada naken i grannens pool med en första flickvän. Bröstet fylls av förväntan – nu händer det!
Fast egentligen inte förrän under extranumren.

Innan dess är det bara sådär perfekt. Bruce stelopererade leende sådär 62-årigt vitalt, den där rösten som skulle kunna göra en kristen på ett mellansnack. Bandet som är lika precist muskulöst som en tysk precisionsmotor: Och i mellanvästern lägger sig bilfabrikerna platt.
Men nånstans önskar jag att Bruce kunde börja knarka, eller åtminstone dricka lite?
Inte rusa runt som en flåshurtig ekorre och vara så jävla humanistisk hela tiden.

Längtar efter min Springsteen, den i mitt nedsläckta rum, med tårar i ögonen. En joint på en tom parkeringsplats på Staten Island, Mary Mary Queen of Arkansas ur ett nedvevat bilfönster.
Jag längtade aldrig efter ett aeorobicspass med en farbror som drar upp 20-åringar med kåtslag ur publiken.

Jag såg Springsteen live första gången 1985, nyss tonårig slavade jag i en kiosk för att köpa biljetten. Sedan har jag sett honom vid ytterligare två tillfällen, och livemusik är egentligen bara bra på gränsen till genombrott och kanske någon gång av ren nostalgi innan gubben trillar av pinn.
Av döma av showen vi fick den här kvällen finns det inget som tyder på att han inte kommer göra 10 Ullevikonserter till.

Bruce Springsteen har vant sig att vakna till sorlet från fansen utanför hotellet, utan publiken är han ingen. Utan publiken rasar många av de nyare låtarna till marken som fuskbyggen och moderna replikor av svunna framgångssagor.
Jag är inte säker på att det alltid är ett hälsosamt beroende.

// Ozelot

Kommentarer på Här festade Bruce Springsteen inatt: Hela guiden

 1. Snilhag

  Ang säkerheten på konserten. Ett planerat beslut att muddra iväg de största otygen. På fotboll så planeras mer upptåg än Brucekonsert därav skillnaden

 2. Sant. Fast på de flesta festivaler, på t.ex Way Out West, så muddras det.

 3. Både Way Out West’s och Peace & Love’s muddringsregler får en att, i det snaraste, tro att man är på väg in på Kumlaanstalten.

 4. Sofia

  Inte för att vara en viktigpetter, men de två första låtarna som spelades kom båda från darkness-skivan, och den har ju trots allt 34 år på nacken. Jag, som tillhör din kategori ”20-åringar med kåtslag” tyckte hursomhelst att konserten var fantastisk. Springsteen förtjänar sina fans, och att han till skillnad från så många artister inte knarkar sönder sig utan istället behåller sin värdighet karriären ut är snarare beundransvärt än störande. Men det är min åsikt!

 5. Arvin Vaziri

  Alla vet att musik blir bättre med åren. Därför är det ganska poänglöst att jämföra Springsteens senaste alster med något han gjorde för ”15-20 år sen”. Waiting on a sunny day som du nämner var inte i närheten av den publikfavorit den utvecklats till de senaste åren när den släpptes. Appropå Something in the night är det nog ganska många som gillar den låten skulle jag tro och tyckte det var kul att den spelades för en gångs skull. Smaken är som baken som bekant. Sen när vi pratar om hits: hur många hits tror du han har egentligen? Och när jag säger hits menar jag i Born In The USA klassen, såna låtar som alla kan. De räcker inte på länge vägar för att fylla upp en hel konsert. Det är inte Madonna vi pratar om här. Hade han rivit av de på följd i början av spelningen hade han fått slut på hits på mindre än en timma. Ville du bara höra de låtarna kunde du ju bara dyka upp i slutet av spelningen.

 6. Arvin: Skojar du? Bruce hade kunnat köra ”hits” två konserter i rad om han velat.. Var flera låtar han inte ens körde som majoriteten av publiken kunnat refrängerna till.
  Men visst, förringar inte Bruce rätten att spela something in the night, men det är helt tydligt att Bruce sparade sig lite till andra kvällen när man tittar på låtlistan.
  Och Madonna är inte ens i samma galax när det gäller låtmaterial. Jisses..

  Att jag gillar stompiga raggarrock-Bruce bäst är en smaksak, jag har andra favoriter.

 7. K.

  Kuriosa i sammanhanget är att Bruce förmodligen tog kort på min morbror när han ledde arbetet med att leda vatten från planen på Ullevi efter skyfallet igår. Det är alltså fullt möjligt att Bruce i framtiden sitter med sina kompisar och och kollar på kort på min morbror. Denna hypotes sätter naturligtvis viss guldkant på min tillvaro.

 8. Arvin Vaziri

  Nej jag skojar inte. Ta inte i så du spricker nu. Om du nu på allvar menar att han skulle kunna köra två konserter med bara hits så får du gärna skriva upp alla hits han har (enligt kriterierna jag skrev ovan) som skulle räcka i två oavbrutna konserter. Att majoriteten av publiken kan refrängen gör det inte till en hit. Dancing In The Dark, Born To Run, Hungry Heart är hits. Såna låtar som gemene man på gatan förknippar med Springsteen. Jag väntar. Jag tror Springsteens konserter hade blivit avsevärt tråkigare iallafall om han bara begränsade sig till att spela dessa ”hits” du pratar om. Enligt mig är hans styrka att hans lyckas både tillfredsställa de fans som bara vill höra hitsen samt de som vill höra lite mer sällsynta låtar. Jag var på lördagskonserten och det var iallafall en helt överväldigande upplevelse, låtlistan var perfekt. Haha det vet jag väl, jag avskyr Madonna. Jag använde henne bara för att jämföra Bruce med en artist som mest försöker producera ”hits” med sina skivor.

 9. Jag tar inte så jag spricker, skriver med vänsterhanden. Jag såg Springsteen första gången när jag var var 13-14 okej, jag behöver knappast ta i så jag spricker.

  Din definition av hit är möjligen intressant för någon, men typ alla låtar på Born in the USA skulle räknas som en världshit för vilken annan artist som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...