Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Veggiemenyn på Way Out West – Hur miljösmart är den egentligen?

2012-08-09 av

Igår gick Luger ut med nyheten att Way Out West skulle bli en helt vegetarisk festival. Skälet är att arrangörerna identifierat maten som en av de delar av festivalen som ger störst miljöpåverkan. Riktigt hur man kommit fram till detta vet jag inte riktigt – att just köttet vara eller inte vara är centralt håller jag helt enkelt inte med om – men jag uppmuntrar att man detta fokuserar på en viktig fråga, samtidigt som man kniper några säkert välkomna goodwillpoäng: Sånt här brukar citeras internationellt.

Så vad är det då vi får oss till livs under festivalen? Vi tittar på menyn.

BBQ Burgare med cheddarost, coleslaw, bifftomat, lök och durummjöl. Till detta serveras man chips
.
– Tja, burgare är väl burgare. Inte lär den vara lika god som den av äkta kött, men okejdå. Det hela serveras i bröd av durum – som alltså måste importeras från Sydeuropa då det ej går att odla rationellt här. Till det nyttiga chips som sannolikt friterats i jättenyttig olja med inget energispill alls i processen.

Kryddstark Chilli
: Soyafärs (som är närodlad och lågprocessad) och olika (inhemskt odlade?) bönor, i naturen vilt växande basmatiris, färsk tortilla (på majsbröd), koriander och youghurt (från ko?)
– Kommentar: Hmm…Skulle inte fokus vara på närodlat enligt Mats Nordström (Wasa Allés) filosofi?

Pasta al Funghi:
Krämig pasta med kantarell- och karljohanssvamp, färskriven parmesan och persilja.
– Okej. Men knappast något för GI-folket.

Grillspett på Tzay
med grekisk fetaostsallad, kalamatioliver, bulgur & tzatsiki.
– Ännu mer högprocessad sojabaserad färs. Hade varit miljövänligare att gå upp till djurgårdarna och tugga av en kanins öra. Till detta massa animaliska mjölkprodukter. Undrar dock var korna och fåren gick omkring och fes.

Nudelsallad:
Kall nudelsallad med något chillimangogrejs, vårrullar, samosas (friterad deg) och sesambroccoli..
-En jävla massa deg helt enkelt, trots att en mycket större del av befolkningen är glutenintoleranta än överkänsliga för laktos, och går över till veganism i tron att det hjälper mot magbesvären..

Durban Curry
: Kryddstark grönsaksgryta med linser och bönor, cous-coussallad och harissayoghurt.
– Ännu mer närodlat, enligt Nordströms maxim.

Jag ställer mig lite tveksam till hur ekologiskt och miljösmart denna meny är, eller om det i själva verket bara är ett spel för gallerierna. Men jag går dit med öppet sinne, vem vet, kanske får jag några upplysande svar.

Priserna framgår ej i den matsedel som finns i WoW-Appen.

// Ozelot

Kommentarer på Veggiemenyn på Way Out West – Hur miljösmart är den egentligen?

 1. Arvid

  Tror du får svårt att leda detta i bevis. Visst kan man anklaga WoW för att inte servera närproducerat men den effekten är på marginalen. I en kötträtt står i allmänhet köttet för ca 80% av klimatpåverkan. I varje led i näringskedjan förlorar man ca 90 % av energiinnehållet och det går inte att förklara bort med närproduceradhet och kravmärkning. Kött är gött men tyvärr inte särskilt klimatsmart.

 2. Peter

  Intressant att läsa. Det är väl dock inte Björn Persson som är ansvarig för maten?

 3. Axel

  Det här med närproducerat är såvitt jag förstått också väldigt överskattat. Någon sa att hur en grönsak är odlad har många gånger stötte betydelse än hur långt den fraktats. Alltså skulle det vara bättre för miljön att brassa pastasåsen på en ekologisk sydamerikansk tomat än en växthusuppriven besprutad svensk en.

 4. Fredrik

  Men ta det med en nypa salt istället för att börja gråta på tangentbordet. Om du nu tycker att det är en skamfläck, så finns det säkert någonstans där dina vänsteråsikter delas av alla andra. Var god uppsök.

 5. benjamin

  Alla vet att kött generellt sett har mycket större negativ klimatpåverkan än vegetarisk kost.

  Ozelot får gärna vara kritisk mot vegetarianism, det är alltid bra att vara kritisk, men med den här texten framstår du mest som grinig och kränkt av att man brutit mot mänskliga rättigheten att kunna beställa kött oavsett var man.

  • Benjamin: Jag är inte kritisk mot vegetarianismen. Inte alls. Däremot mot många av de argument som framförs helt halstarrigt: ”Alla vet” är ett av de sämre sådana.

   Peter: Det blev helt enkelt fel där, Björn Persson har absolut inget med detta att göra. Freudianska slippen pekar istället på Mats Nordström (Wasa Allé) som basat för menyerna. Samma ekologiska tänk – som jag dock inte kan se i årets meny.

   http://www.goteborgnonstop.se/tag/mats-nordstrom/
   Sorry, gick lite fort där.

   Vad beträffar någon allmän veggie-köttätardebatt kan den föras nån annanstans, att skärskåda WoWs meny utifrån det perspektiv att den är uttalat veggie är fullt på sin plats. Återkommer när jag testat den.

 6. Bo

  Jag gillar inte när den PK präktigheten får slå igenom på detta sätt.
  Varför har minoriteter sån makt i Sverige?

 7. Kim

  ”Alla” vet kanske inte att djurindustrin är den största miljöboven, däremot alla som är någorlunda allmänbildade. Flera rapporter från FN och andra världsorganisationer under de senaste åren visar på samma sak. Orkar inte leta upp varenda källa för något som ändå känns så allmänt accepterat men här är iallafall en, direkt från FN: http://www.un.org/apps/news/story.asp?newsID=20772

  Och det är rätt att mjölkprodukter är lika dåliga för miljön, det betyder ju dock inte att det är dåligt att de åtminstone skippar köttet.

  Och angående soyan, var tror du att soyan kommer ifrån som finns i kraftfodret till djuren som du äter upp? Majoriteten av all soya i världen går till djurindustrin, inte veganer. Du konsumerar troligtvis mer soya indirekt än vad en vegan gör direkt.

 8. Pierrot

  Nejnejnej, ta inte mitt kött! Det är allt jag har!

  Inget kunde göra dig mer upprörd än att en kulturell institution ställer sig upp emot köttkonsumtionen. Dessutom gnäller du med alldeles för lite information som bas. Hoppas verkligen du följer upp detta inlägget och lyckas komma med riktig kritik, om möjligt.

  Det är en temporär händelse på begränsad yta. Gå loss på entrecôten före och efter, som sagt.

 9. Loket

  Att närproducerat skulle automatiskt betyda miljövänligt är en myt. Att industriell köttproduktion är väldigt dåligt för miljön är inte en myt. Att en lokalt uppvuxen, och slaktad ko skulle vara sämre för miljön än viss vegetarisk mat är fel. Världen är inte svart eller vit. Men alla kan inte äta ”humant” fodrade djur. Och vad äter djuren? Inte gräs iallafall (bortsett från några fåtal procent).

  Och vem fan bryr sig om miljön när det finns andra humanitära aspekter av köttindustrin. Inte nog med att djuren behandlas som skit, så görs även de som står bakom ridån och håller i bultpistolen. Detta är en kukartikel som ifrågasätter oväsentligheter när det finns ett mycket mer komplext bakomliggande problem oavsett om man är vegetarian eller köttätare. Men det är klart, det är precis det makten vill att vi gör… Käbblar om oväsentligheter så de kan fortsätta exploatera både djur och människa.

  • Vilket jag är fullt medveten om, och jag anser inte heller att en kortsiktig plan att ställa om världens köttproduktion till ekologiskt är en realistisk lösning – men det är knappast att alla skall bli vegetarianer heller sett till proteinbehov och behov av odladmark. Jag anser att vi äter för mycket kött, jag tar det, men samtidigt är inte en total omställning till vegetariskt lösningen.

   Det är ofta mer rationellt att föda upp kor i Brasilien och frakta det hit än att föda upp dem här. Jag väljer mycket hellre brassekött än vanligt Scan. Detta av etiska, och smakmässiga skäl. Men att det går att föda upp boskap storskaligt men även ta hänsyn till djurens bästa är fullt möjligt. Samtidigt har jag inte sagt att vi bara skall äta entrecote. Varför inte mer får, get och tex kanin som under nödåren. Mer ekologiskt finns inte.

   Sedan att du tycker att att det är en kukartikel och handlar om oväsentligheter för att man diskuterar Way Out West, ja då kan jag inte hjälpa dig. För denna text handlar specifikt om WOW och just deras meny, det andra kan vi ta i separat diskussion.

 10. Bulle

  Fast det odlas faktiskt durumvete i Norden. T.o.m. i Sverige. Kolla in: http://wctc.se/allt-bakas-med-durumvete-phos-hven-durum

Pingbacks på Veggiemenyn på Way Out West – Hur miljösmart är den egentligen?

 1. Pingback: Kort om vad som händer « Kristoffer Soldal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...