Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

First Aid Kit: Fredag på Way Out West

2012-08-10 av

Jag skall inte säga att jag förvånad, däremot väldigt imponerad. Över att systrarna Söderberg lyckades med det inget annan artist lyckats med under 2012:s upplaga av Way Out West. Att fullständigt ena en publik. För gnäll har hörts här och var, hur det där stora bandet med det stora sigillet saknades. Med facit i hand så behövdes det inte. First Aid Kit lockade årets största publik, och på väg genom folkhavet och mot presscentret såg jag inte en enda människa som inte log.

Vissa artister har bara den egenskapen: Genom styrkan i låtmaterial, närvaro på scen, ett direkt tilltal som viskar dig i örat tränger de ända in.
Att de sedan levererar kongenitalt lekfulla tolkningar av andra artister är bara en av många bonusar. Att de dansar runt som påskkärringar på speed och hamrar på instrumenten som om de vore leksaker i ett hobbyrum är en annan.

Klara och Johanna söderberg är bara inne på sitt andra album med sitter redan på ett låtmaterial som skulle göra äldre kollegor bittra av avund. Men det går inte, går inte att vara missunnsam mot den här duon. Patti Smith får tårar i ögonen och stenar pressar fram ett leende.

Solen tittade fram över Flamingo, jag stod i skuggan av stora ekar på området som sett åtskilliga hundra år: Jag inte fullt så många. Men som ögonvittne till hundratalet konserter under de sex åren som Way Out West pålitligt levererat gjorde den här mig riktigt glad.

På området, mellan mig och scenen rann en liten konstgjord dräneringsbäck som mötte tvehågsenhet vid passagen. I alla fall till en början: Till sist började folk hjälpa varandra. Sträckte ut stödjande händer, langade väskor och andra pinaler.
Till sist kom alla över, och First Aid kit hade alla på sin sida.


Rätt fint att vara människa.

// Ozelot

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...