Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Köttdebatten – en förlängning av den moderna tidens religion, vetenskapen

2012-08-16 av Goteborg Nonstop

Det debatteras flitigt kring köttätandet och inte minst sedan Way out West valde att endast serverade vegetariskt. Debatten står främst mellan de två lägren ”BBQ is my religion” & ”jag- är-en-bättre-människa-för-jag-är-vegan”. Själv tillhör jag inte någon av dessa och är extremt less på de båda. Likt mig hamnar Ozelot mellan dessa ytterligheter men vår mening skiljs åt, då han äter kött och jag är vegetarian. Detta inlägg är reflektioner kring hans tidigare inlägg ”Därför äter jag kött”, ”Veggiemenyn på Way Out West – Hur miljösmart är den egentligen?” & ”Matkrig på Way Out West: Medier blev portade”.

För det första är det omöjligt att inte diskutera etik när det debatteras om liv. I tillägg är en människa aldrig fri från värderingar. Du som läste ordet etik och tror att du vet hur detta inlägg kommer behandla frågan, tror fel.

Vad är då etik? Till skillnad från vetenskapen diskuterar etiken hur något bör vara och det finns inget rätt eller fel. Vi lever i en tid där vi förlitar vårt agerande på vetenskapens fakta, dessvärre har vetenskapen inget med etiken att göra, då den för århundranden avsagt sig denna dimension. Därför kan man undra, varför vi hyllar vetenskapen så? Att svara på hur något är (uppfattas av de fem sinnena) är inte särskilt svårt med rätt kunskap och teknik. När vi däremot börjar diskutera hur något bör vara står vetenskapen handfallen. Vem skall vi då fråga? Det är bara att ta en titt i spegeln.

Åter till köttdebatten. Här kan inte FNs rapporter eller Naturvårdsverkets utsagor hjälpa dig. Om du letar fakta som stödjer just din ståndpunkt så finner du det enkelt. Det är så denna debatt ter sig, faktakrig. Därför är diskusionen om det är rätt eller fel att äta kött döfödd och trist så länge etiken inte diskuteras. Det är också anledningen till varför jag så sällan ger mig in i dessa typer av debatter, då svaret på mina frågor besvaras med ”vi har alltid ätit kött”. Vilket mitt följande svar blir, det har alltid funnits tidelag och nekrofili.

Alltså det handlar om att ifrågasätta normer och beteenden. Siffrorna visar att vi äter allt mer kött, en ökning på 41 % sedan 1990. Ökningen tycks drivas av det billiga priset. För att undvika idioti är det dags att diskutera vilket kött som konsumeras och vilka djur vi äter. Den debatten är värd att diskutera, här är jag och Ozelot överens. Varför kan vi inte äta djur som vi har en personlig relation med? Varför äter vi inte hela djuret? Att tro att kosten är sund för att det ligger en köttbit på tallriken är lika dumt som veganen som tror den kan leva på pasta och jordnötter.

Den genomsnittliga svensken lägger ca 12 % av inkomsten på mat, vilket är betydligt mindre än många andra länder. Varför får mat inte kosta? För att det ska finnas mer pengar till övrig konsumtion? Måste en ”köttätare” äta kött fyra gånger per dag?

Efter debatterna kan vi tydligt konstatera, det finns de som vill äta kött och de som inte vill äta kött. Sedan har vi de där mitt emellan, som låter sambon rensa kycklingen eller blundar hårt när en slakt visas på Tv:n.

För det andra är det oavsett vart du står svårt att agera miljövänligt och det finns alltid fel att finna, det är strukturernas förtjänst. Strukturer som endast kan förändras av påtryckningar från exempelvis en festival. Att GT sedan delar ut kött utanför Way out West och festivalen besvarar detta med att dra in diverse ack-pass, visar hur absurd denna debatt ter sig, på sandlådenivå.

Att den ena skall säga till den andra vad den skall göra är lönlöst. Däremot kan det diskuteras hur valet skall praktiseras och på vems bekostnad, återigen är det inget vetenskapen kan besvara. Det är detta som skiljer människan och de andra djuren åt, självmedvetenheten och förmågan att göra etiska val.

Vi som kräver en mer radikal miljöpolitik kan skriva på här

En pingback på Köttdebatten – en förlängning av den moderna tidens religion, vetenskapen

  1. Pingback: Way Out West gör det igen | emmaöhrwall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-28

Skippade festivalen igår så vi hoppar rakt in i dag 5. Tog mig till CAPITOL för att se den serbiska/rumänska filmen IVANA THE TERRIBLE. ”Roligt och skruvat kulturchocksdrama” står det i filmfestivalkatalogen. Jag behövde verkligen lite kul efter att sett alldeles för många nordiska vardagsrealistiska filmer som man somnar under….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...