Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Filé eller filé – en ren skitsak

2012-10-21 av ozelot

Häromdagen var jag på Hemköp, och tog denna bild med mobilkameran. Motivet fyllde mig med sorg – dels för att den på ett illustrativt sätt visade på torftigheten i våra matvanor och hur långt jakten på kortfristiga tidsvinster bakom spisen gått (en ”smet av potatisgratäng” som man häller upp i en form!) – men också en alltmer utbredd okunskap om livsmedel som köttgrossisterna gör allt för att profitera på.

I köttdisken har vi vant oss hitta billig dansk fläskfilé för en bra bit under hundralappen, medan den svenska motsvarigheten inte sällan kostar uppåt det dubbla trots att det i grunden är samma styckdetalj. Vad beror då prisskillnaden frågar ni?
Tja, det är sant att den danska svinuppfödningsindustrin är en av Europas största samt att Sverige har något hårdare etiska krav, men det är inte hela sanningen. För trots att inköpspriserna på fläskfilé till handeln enbart skiljer sig på några kronor har butikerna lärt sig att svensken är beredd att betala betydligt mer för den svenska produkten: Det handlar om köttindustrin under lång tid bedrivit framgångsrikt lobbyarbete och intalat konsumenterna att svenskt kött är både mer etiskt försvarbart och godare.

Nu är detta knappast unikt för Sverige. I Danmark – där kilopriset på fläskfilé är högre än i Sverige trots att det är producerat där (svensk fläskfilé finns inte i de danska diskarna men väl tysk) – föredrar konsumenterna danskt kött, och det samma gäller Tyskland och i övriga Europa.
Konsumenterna premierar inhemskt kött. Inte särskilt upprörande i sig och i grunden rationellt – varför skall vi skeppa runt styckdetaljer mellan länder där de senare i exportlandet säljs billigare än på hemmamarknaden när ändå inga av pengarna hamnar i uppfödarens ficka – men nu sker ju detta ändå.
Från branschen utgår nämligen stora subventioner på export och några importtullar läggs ej på inom EU.

Den svenska besattheten vid ordet filé är märklig. Av den danska grisen är det bara ett fåtal styckdetaljer som är intressanta på den svenska marknaden: Fläskfilén, kanske kotletten och skinkan. Resten går på export till t.ex. Asien – där tycker man nämligen att filén är en ointressant, torr och smaklös detalj. Däremot låter man sig väl smaka av danska revben eller varför inte den gamla ursvenska delikatessen grisfötter.
Det samma gäller nötkött, fjäderfä och fisk: En torsk- eller laxfilé är ju t.ex inget annat än en benfri fisksida och som kycklingfilé marknadsförs oftast bröstbiten.

Branschens uppfinningsrikedom visar inga gränser när det kommer till att uppfinna nya filéer. Därför hittar vi köttdiskarna numer även såväl ”Gourméfilé”, lyxfilé, mörfilé och till och med ostfilé.
Men mest vanlig är nog styckningsdetaljen ”Fläskytterfilé”.
Vad är då en fläskytterfilé? Svaret är att det är en utskuren bit kotlettrad som styckats och paketerats för att likna den populärare fläskfilén – och som då kan säljas för ett dyrare kilopris. Eller ännu värre – ”skinkfilé” som blir torr som fnöske när den tillagas på liknande sätt.

Skinkan är en intressant fall i sig då den oftast är olönsam annat som smörgåspålägg (till hutlösa påslag) eller som superbillig julskinka: Tills någon smart marknadsförare i branschen uppfann ”flintastek”, och snart blev succé på grillarna. Men nog om detta.

Så vad är egentligen en filé då? Vi blir inte svaret skyldiga:
Fläskfilén är den detalj som sitter närmast ryggraden precis innan svansen. Anledningen till att den är så mör är att muskeln inte så ofta används – i kontrast till hårt arbetande och ”sega” detaljer som t.ex högrev.
Vad filémuskeln gör: Den används mer eller mindre bara för att krysta fram bajset.

En kommentar på Filé eller filé – en ren skitsak

  1. dagens lunch

    bra slut… kläm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-08

  I tider som prånglar ut trista nyheter som kan göra den bäste uppgiven så uppstår  ljuset. I mörkret fladdrar alltid ett ljus. Våra brinnande hjärtan. Samtidigt som politiker verkar ha fått fnatt eller tvingas till dåliga beslut pga kompromisser och många svenskar känner sig så otrygga att de lägger…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...