Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Torka aldrig tårar som aldrig fällts

2012-10-23 av ozelot

Just nu tittar alla på ”Torka alla tårar..”
En fin berättelse, som brinner. Jag tänker på hur jag själv upplevde den tiden. Här är en del av den storyn.

En av de första världspolitiska händelser jag minns är krisen i Libanon, kusinen höll på Israel så då höll jag på de andra. Det blev hårda skyttegravskrig må jag lova.

Sedan är det ett glapp och jag minns när Anwar Sadat blev mördad.
Sedan var det Viggen, prototypen till dagens stridsflygplan som intresserade mig mycket,
sedan B3LA, och JAS.

Någon gång kring 1980 hände nåt konstigt.
Tidningarna började rapportera kring en märklig sjukdom, som även på ledarsidor i fullt respektabla tidningar beskrevs som en bögsjukdom.
I GP, I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Ta svininfluensan och masspsykosen då: Multiplicera det med 1000.
Då kan man möjligen närma sig att förstå den hysteri som då rådde.
Först hette det HTLV3, sedan blev det AIDS.
”SIDA” hette det i Frankrike.

På vår skola hade vi en kille som var lite annorlunda. Han var ”tjejig”.
Han kallades ”P” och var i själva verket väldigt stark.
Brydde sig inte om att folk retade honom, eller skrek AIDS!
Han var en typisk ”ärkebög”, som gjord för mobbing.
Målade naglar redan i mellanstadiet och hade hundra tjejkompisar.

All denna svaghet, intolerans och osäkerhet man själv gjort sig skyldig till, på grund av ren ignorans och okunskap samt oreflekterad osäkerhet.
Nej, jag gapade aldrig något efter nån bög, men jag skämtade – kanske frös ut eller ironiserade.
Jag skäms över det, men så var stämningsläget. Var inte starkare och fattade inte.

Folk tyckte att det var grymt äckligt att sticka in snoppen i stjärten på en kille.
Fan vad äckligt.
P brydde sig inte, fick praoa på Noblesse.
Stod emot mekanismerna. Kunde slåss med.

Tjugo år efter att jag koncipierats kommer det fram att min pappa haft en lägenhet vid
Gibraltargatan tillsammans med en annan man i flera år.
Jag kommer ihåg att jag var där med Golfen en gång, jag fick följa med upp men allt var ytterst märkligt.
Vad gjorde Christer där?

Små katastrofer. Men vad synd jag tycker om min pappa, som aldrig fick någonsin vara sig själv, utan ständigt måste förvanska och förneka. Och hur jag bara skulle köpt det, och gratulerat.
Även mig då, men det är en annan historia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-22

   Va än olika politiska partier föreslår så kan man ju alltid ägna sig åt vilken konst man vill i SVERIGE ( än så länge) om man inte gör anspråk på att få pengar ifrån staten för det. Jag känner ganska många som håller på med konstprojekt av olika slag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...