Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Anna 9 år bortförd – Vännerna om gärningsmannen

2012-11-09 av ozelot

Under morgontimmarna greps en 24-årig man misstänkt för bortförande av 9-åriga Anna i Örgryte. Med hjälp av Missing People kunde Anna under natten återförenas med familjen, och gärningsmannen gripas. I radio utgick snart delvis missvisande uppgifter på att gärningsmannen var av utländsk härkomst, vilket blev startskott för diverse spekulationer på Flashback – bland annat hängde man ut ynglingar med utländskt efternamn boende i närområdet.

Så småningom kom det dock fram att den misstänkte gärningsmannen var en yngling med asiatiskt utseende – men med svensk efternamn – adopterad tidigt av en relativt välbärgad familj i Örgryte.
Gärningsmannen har således koppling till närområdet där föräldrarna bor. Där skall han även vistats under gångna tid då föräldrarna varit bortresta.
Han skall även vara känd i grannskapet.

I spekulationerna på sociala forum har en annan adress i Änggården figurerat, där GM är skriven, eller åtminstone varit skriven i perioder. Adressen har blivit beskriven i sociala medier och nätet som ett näste för ”allsköns flummare”. Här kommer mina egna minnesbilder med i bilden.

Jag har tillbringat åtminstone ett år på nämnda adress i Änggården då jag hade en relation med en av de där boende. Jag har där även träffat GM, även om just de minnesuppgifterna är av underordnad dignitet.
Däremot känner jag mycket väl några av av de andra personer som varit boende där, och kan intyga, att adressen i fråga knappast är ett tillhåll för droger såsom tidigare spekulerats.

Vad som är klart är att GM har varit inneboende hos en man boende på adressen, samt även i perioder bott i fastighetens källare. Han har även lärt känna andra unga personer i huset varifrån jag har förstahandsinformation.
Jag vill här inledningsvis poängtera att den man som låtit GM bo inneboende hos mig helt objektivt utifrån min upplevelse är helt oskyldig, det enda han gjort sig skyldig till är att låta en bostadslös person bo hos honom. Det gjorde han ofta.
Jag känner honom som en människa med starkt socialt patos.

GM har enligt källa sedan några år tillbaka haft en relativt rostig relation till sina föräldrar. Människor har upplevt honom som jobbig och det har uppstått strul kring honom – och även vänkretsen har reagerat.
Bland annat skall han ha uppvisat ett klart ”gränslöst beteende”. Bland annat skall han haft flyktiga relationer med minderåriga personer där sexuella handlingar enligt uppgift skall ha förekommit.
GM skall även ha förevisat bilder av pedofil karaktär för personer i vänkretsen.
Dessa har svarat genom att försöka tillrättavisa honom – och även markerat genom att ta totalt avstånd.

Man kan här misstänka att teknisk bevisning med stor sannolikhet finnas på de datorer som misstänkte gärningsmannen haft tillgång till, men även att trafik utan förskyllan kan härledas till hushållens gemensamma router.

De omnämnande som jag i förstahandsuppgift hört kring GM:s karaktär är att han är ”gränslös”, ”bortom all räddning” men inte bekräftat våldsam.
Huruvida våldsmedel varit närvarande vid ”bortförandet” är ej klart, ej heller vad som sedan skett. Detta får visa sig i utredningen.

Enligt uppgift från försvarsadvokat Claes Östlund har gärningsmannen erkänt att han ”fört bort Anna mot hennes vilja, dock ej människorov”. Sändning utgår i TV4 just nu.

Fortsättning lär följa.

Kommentarer på Anna 9 år bortförd – Vännerna om gärningsmannen

 1. Mattias Unander

  Hej!
  Nu när den kidnappade flickan är återfunnen, skulle ni kunna tänka er att ta bort hennes bild från de tidigare artiklarna på nätet? Hon har det tufft nog ändå utan att hennes bild cirkulerar på internet i onödan. Nu har den tjänat ut sin roll och all vidare publicering tjänar bara medias eller den enskilda sajtens syften.
  Hälsningar, Mattias, också pappa till en liten tjej.

 2. Skulle kunna tänka mig det, bilden var lite brådstörtad och jag ville hitta en som var redan ute. Men jag skall hitta en ny.

 3. emelie

  Hej! Jag tycker du ska ta bort detta inlägg snarast. Vad har det för relevans att din ”vän” har sett bilder som GM visat av, jag fucking citerar, pedofil karaktär? Varför är hans relation med föräldrarna relevant?
  Här nådde du ett jävla personal worst alltså. Är det nån typ av sensationslystenhet som drivit dig till att skriva detta inlägg?

  Jävligt pinsamt och framförallt jävligt orelevant. Låt GM dömas sen kan du komma med dina utlåtanden och ”förstahandsinfo”.

 4. emelie

  Tillägg:
  ”Sändning utgår i TV4 just nu.”

  Är du Hasse Aro eller?

 5. Uppgifter om gärningsmännens tidigare liv är nyhetsmässigt intressanta, även hur han inför vänner och bekanta visat dylika tendenser. Tar inte vidare ställning men vidarebefordrar med gott samvete uppgifterna. Inga namn är utlämnade – vilket skett på andra ställen.

  Jag är inte Hasse Aro men jag vet att TV4 ville kreddas till uppgift från advokat då de fått citatet.

  • emelie

   Vilken typ av sajt driver du? (Retorisk fråga)

   Det är ju helt uppenbart att du tog tilfället i akt att skriva något sensationsartat kring en gripen man (som inte ännu är dömd) då du hade bekanta som fått se pedofilbilder. (Herregud!)

   Oj och ja, det var ju väldigt barmhärtigt av dig att inte skriva namnet då ANDRA SAJTER har gjort det. Eh nä du.

 6. Vi driver en bred kultur- och nöjesrelaterad sajt med starka debattinslag och Göteborgsanknytning. Anledning till att jag publicerade direkt var framför allt att undvika spekulationer om om gärningsmannens härkomst, samt även undvika onödiga kopplingar till den adress han är skriven på.

  Sedan också att det finns ett allmänintresse och detta kommer att komma ut ändå. Det här helt relevant, du må ha avvikande åsikt, men jag står bakom det till fullo.

  Ingen är dömd, det stämmer, vilket jag mycket klart tydliggör.

 7. En som var med och sökte

  Emelie, tagga ner ett par snäpp! ’Mannen’ i fråga är inte bara misstänkt utan har även erkänt och inte ens etablerad media har släppt hans namn, vilket är ganska ovanligt. Man har tagit ordentlig hänsyn till svinets ’rättigheter’.

  Testa att visa lite sympati för offret och hennes rättigheter istället och var glad över att hon återfanns vid liv, det hade kunnat varit mycket värre.

  • Emelie

   Det spelar ingen roll om han erkänt eller inte, det är så vårt rättssystem fungerar.

   Vem har sagt att jag inte är glad över att hon återfunnits? Det var ju en jävligt lätt koppling eller..?
   Du behöver inte bete dig som arga pöbeln nu.

 8. Max

  ”bland annat hängde man ynglingar med utländskt efternamn boende i närområdet.”

  Jag tror inte det va.

  • Jo det förekom rena länkningar till ratsit etc på diverse främlingsfientliga forum.

   Edit: Jaha, hehe, nej rena lynchningar hade nog varit väl hårt, även om stämningen enligt uppgift låg i luften.

   Här ser vi för övrigt fler ”lågvattenmärken”.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15771052.ab

 9. Och i dag kom åtalet..som även innehöll punkten barnpornografibrott. Kommentarer, ”Emelie”?

  • Shalam

   Det var bara en tidsfråga, en tidsfråga..

 10. Stämningsansökan till tingsrätt per pdf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-03-28

   Ringde Australien igår. Väckte Mick strax efter midnatt deras tid. Har inte pratat med honom på minst 30 år, då vi sågs i Berlin i hans och Gunillas lägenhet som låg där Kurfürstendamm slutar. Då va det området rätt bohemiskt. Men sist jag kikade förbi så hade den gamla…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-03-22

Olika solar och månar Lyser olika hårt och starkt För att begränsa  stilla chakran i universum med en knivskarp total tystnad i grönskande oaser med guld tills allt blir heligt saltpeter kan chocka tystnaden bland träden som vaggar i sömn och likaledes drar city mot nya äventyr det finns turkosa…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-04-02

Gör i ordning detta på förmiddan om du ska äta det på eftermiddan. En djupfryst fyrkantig fiskbit Citronpeppar Salt Mkt vegosmör eller Bregott-klickar En potatis Koka upp potatisen i vatten och salt på det högsta i micron i 2 min. Lägg  den halvtinade fisken  i en form och lägg kryddor…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...