Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Njutningsfrämjandets ölvandring

2012-11-17 av

Jag är ganska dålig på öl.
Jag vet inte riktigt skillnaden på ale, mörk och ljus lager och sånt där.
Men jag har lärt mig att… oftast går det bra att fråga på ”mellanstadiespråk” i baren.
”Hej, jag skulle vilja ha en gó öl!”
”Jaha, vad gillar du då?”
”Det ska va…lättdrucket, inte för tjock och inte smaka jättejättemycket… men ändå inte för vattnig och vara som saft…ungefär. Har ni det? Heh?”
Tja, som sagt – det går bra. Man måste ju testa!

En kväll i oktober hade min syster Louise och jag bokat in oss på Njutningsfrämjandets ölvandring i Göteborg för att lära oss mer om öl.

Vi samlades vid Kungsportsplatsen och blev ett gäng på ungefär sju personer. Killen ovan här heter Simon Svensson och var våran värd för kvällen. Vi promenerade kring i stan, besökte historiska öl-platser och legendariska krogar samtidigt som Simon berättade intressant fakta.

”Varför går man pilgrimsfärden när man kan gå ölvandring?”

O’Learys. Sveriges första riktiga sportbar som öppnades i Göteborg 1988.
Grundaren Jonas Reinholdsson döpte baren till O’Learys efter att ha blivit förälskad i Anna O’Leary under en resa i Boston.

Efter en stunds vandrande gick vi till Louies och mitt gamla hängställe – 7:ans Ölhall!
Fantastisk fin liten pub som legat på samma adress sedan år 1900 och sett likadan ut sedan dess.

När man kommer in till 7:ans står man mest och tittar upp i taket och på alla fantastiskt fina flaskor som finns.
Jag vill ha allihopa. Gör någonting med dem. Vad vet jag inte, men…äh, det är fina.

Vi skålade med ölen vi fick provsmaka. Den skulle drickas ljummen, vilket funkade helt OK. Lite tjock, skummig och väldigt mättande.

Vi lämnade 7an och vandrade vidare. Uppe på Kungshöjd hade vi världens finaste utsikt över stan. Kändes som en film med alla ljus, ljud från spårvagnar och vinden som blåste i håret. Wow. Världens finaste Göteborg.

Det blev provsmakning igen, Ocean Ebbot Ale. Mörk öl som smakade väldigt mycket. Väldigt snygg flaska och design på etiketten också…

…Simon visar upp och introducerar oss för Ocean-sortimentet.
Vi hade ett litet ölquiz där uppe på höjden också. Frågor om vad vi lärt oss under vandringen so far.
Nog för att jag är en quiznörd, men det gick inte så bra för mig. Jag fick ställa mig längst bak i ledet tillsammans med en annan kille i gänget och skämmas för fel svarsalternativ.

Vi började oss närma slutet på färden, men vi hade ett sista stopp innan det var dags att säga hej då…

…nämligen Ölrepubliken! Ett ställe som jag hört mycket fint om, men själv aldrig varit där.
Mycket riktigt var det ju kanonfint! Stort, högt i tak, övervåning, lång fin bar och…kungligt!
Louie och jag satt och läste i menyn om deras mat och trodde vi skulle dö den där ”godhetsdöden”. Allt lät så fruktansvärt gott!
MÅSTE gå dit och äta. SNART.

Dumt nog glömde jag skriva upp sorterna vi fick provsmaka under turen. Den sista vi fick serverad skulle drickas i vinglas. Smakade mycket och ganska fruktigt.
Ölquizet avgjordes. Jag vann ju som sagt inte men… jag var glad ändå!

Sedan var det tack och hej. Louie och jag satte oss på tåget hem och sov halva färden hemåt.

Jag tycker verkligen att Ölvandringen var jättefin. Välorganiserad, intressant och inte minst – god!
Njutningsfrämjandet anordar inte bara ölvandring, utan mycket mer som t ex chokladprovning, ölbryggning, matvandring, vinprovningar – jättemycket bra och fina grejer.
Vill du läsa mer om Njutningsfrämjandet och vad de håller på med, kolla in www.njutningsframjandet.se.  

 

Puss och kram, fred och kärlek!
Mvh Josefine.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...