Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Aftonbladet och rasisterna

2013-01-06 av ozelot

För några veckor sedan genomförde Aftonbladet en kartläggning av sajter på internet med rasistiska inslag. Målet var att med hjälp jurist granska om innehållet kunde bedömas som hets mot mot folkgrupp.
Syftet var hedervärt, och i viss mån självuppfyllande. Ty hur skulle det se ut om man trots nedlagda redaktionella resurser och storvulna avsiktsförklaringar på bästa ledarplats kom fram till några överträdelser ej ägt rum?

Till de något mer sansade så kallade främlingsfientliga sajterna hör Avpixlat, som enligt Aftonbladet ”är mest noggrant med att inte publicera artiklar och kommentarer till artiklar som hetsar mot folkgrupp.”
Men tjohoo! – trots det beslår man triumfatoriskt Avpixlat med just detta: Men inte i själva artiklarna, som man naturligtvis lusläst – utan i kommentarsfältet.
Flera kommentatorer gör sig skyldig till hets mot folkgrupp konstaterar Aftonbladet nöjt, i konsultation med en icke namngiven jurist.

Samtidigt, menar man något nedslaget, att detta är omöjligt att komma åt, eftersom Avpixlat saknar ansvarig utgivare och att servern i vilket fall som helst befinner sig utomlands.
Och således inte lyder under svensk lag.
Detta är naturligtvis ett prekärt juridiskt problem i ett samhälle där hat i alla dess former (långt ifrån bara rasistiska) sprids vindsnabbt över nätet.
Men att kategorisera nätpublikationer som rasistiska enbart på basis av anonyma kommentarer på en elektronisk anslagstavla är problematiskt – och en smula ohederlig journalistik enligt mitt sätt att se det – och att sedan slå fast att det är ett lagbrott kan rent av vara förtal i sig.
Men det oroar sig nog inte Aftonbladet för.

Jag försvarar verkligen inte vare sig Avpixlat eller de som skriver i kommentarsfälten och hyser inga illusioner om att inte målgruppen har främlingsfientliga åsikter. Det är klart att de har.
Men detta är inte olagligt; den svenska grundlagen är mycket tydlig på denna punkt.

Visst stämmer det att en sajtägare har ansvar för att sålla i kommentarsfälten och se till att utsagor som uppmanar till brott eller strider mot lagen plockas bort. I princip skulle jag kunna dömas i domstol om någon under natten uppmanar till att bränna ner Gävlebocken. I praktiken kommer detta nog aldrig ske, och det vet även Aftonbladet.

Det är därför rasisterna även i fortsättning kan härja fritt i Aftonbladets egna kommentarsfält, medan uppburna skribenter som Åsa Linderborg och Katrine Kielos styrkta av sina ädla syften skänker legitimitet åt internettrafiken som genererar annonsintäkterna.

Några exempel:
”Är det inte dags nu Katrine Kielos att vakna upp, Sverige har varken råd eller plats för mera invandrare, och sluta upp med dina Sverigefientliga artiklar i parti och minut.”

”AB’s hela mentalitet går ut på att glorifiera invandringen. Skapa empati för samhällsparasiter och en gatekeeper som hellre hade legat död än att släppa genom ett enda ord som kan vara till nackdel för en mörkhyad utan svensk påbrå.”

”Förstår inte överhuvudtaget hur man som kvinna kan försvara islams idiologi .”

Det finns ett uttryck som lyder att man bör sopa rent framför egen dörr.
Rasismen har flera ansikten. Ett av dem heter ”Toppkommentator” och livnär sig i Aftonbladets kommentarsfält.

Kommentarer på Aftonbladet och rasisterna

 1. Ann Dahlberg

  Stäm Aftonbladet istället. Gör allt man kan göra för att visa var demokratin står i frågan. Acceptera inte. Inte ens i en artikel i Nonstop.

  • I demokrati ingår även idioters rätt att existera. Och uttrycka sin åsikt. Tyvärr.

 2. Ann Dahlberg

  Från artikeln ovan: ´. . en sajtägare har ansvar för att sålla i kommentarsfälten och se till att utsagor som uppmanar till brott eller strider mot lagen plockas bort. I princip skulle jag kunna dömas i domstol om någon under natten uppmanar till att bränna ner Gävlebocken. I praktiken kommer detta nog aldrig ske, och det vet även Aftonbladet.´ Tycker det är märkligt att tidningarna idag är vår tids fora för rasistisk spridning – och effektiv sådan. Från kommentarsflödet: ´. . . ´Skapa empati för samhällsparasiter . . . ´ Demokrati, jo – men jag skulle snarare säga att den här typen av yttrande handlar om förtal (mörkhyade som grupp) än ingående i den demokratiska statens rättighetsbibba. Men bra artikel, tack.

 3. Fast jag menar nog att det måste vara tillåtet i en demokrati att kritisera invandringspolitiken. Tillåter man inte det i det offentliga samtalet flyttar det in bakom stängda dörrar, och ger upphov till ”järnrörssajterna”.
  Jag tror nog att det är oändligt fler än de som stöder SD som är kritiska till invandringspolitiken utan att vara i närheten av rasister. Stigmatiseringen med ”rasist”-stämpeln blir bara kontraproduktiv och bidrar istället till dessa dolkstötslegender om pk-media som flashbackgänget hämtar sitt bränsle från.

  Aftonbladets kampanj är dubbelmoral så det slår volter om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...