Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vilka ljuger om våldtäkterna? ”Femenisterna” eller de ”vita kränkta männen”?

2013-01-22 av ozelot

Det har skett en rad uppmärksammade gruppvåldtäkter den senaste tiden med en infekterad debatt i kölvattnet: Mellan å andra sidan rasister vs antirasister, men även mellan feminister och ”jämställdister”.
Aldrig har förnuftets röst varit så långt borta.
Personligen står jag så långt från Flashback-högern man kan komma rent ideologiskt, men en tanke har skavt så länge att jag till viss del vill ge dem rätt.
Jag har gärna fel. Jag hoppas innerligt att jag har fel.

Det är tydligt att många män känner sig skuldbelagda av att kollektivt bli kallade för kvinnoförtryckare och våldtäktsmän och att de då rycker ut till försvar, trots att ingen specifikt utpekat just dem. Det blir ofta så, när det förekommer svepande anklagelser mot en hel grupp.

De blir per automatik då ”vita och kränkta”, enligt rådande retorik och erkänner därmed i praktiken sin egen skuld.
Men samma dom faller då även över motståndarsidan, de som är så ivriga att ställa sig på rätt sida att de snubblar på själva barrikaderna.

Men nu till en enkel fråga:
Finns det en kollektiv skuldbeläggning av män i våldtäktsfrågan?
– Ja, där tycks nog både feministerna och antifeministerna trots allt nåt konsensus, förbluffande nog.
Det skulle jag nog vilja hävda också.
Men märkligt nog leder detta samförstånd till ännu större polarisering, mellan kommentarfältens stöveltramp å ena sidan och en förskylld pk-elit å den andra.

Detta är naturligtvis en väldigt komplicerad fråga som har många nivåer. Men utan syre till hjärnan uppstår tunnelseende, och rasisterna fokuserar då bara på en sak:
Våldtäkterna, våldet, samt koppling till etnicitet.
För en sådan finns, det är bara att leta upp statistiken – som är dyster läsning – på BRÅ:s hemsida.

Problemet är då att många feministiska debattörer, samt ”PK-media” och politiker då spelar rasisterna i händerna eftersom de konsekvent vägrar se annat än att just manligt kön och maktposition är indikator för just våldtäkt.
ALLA män blir därför potentiella våldtäktsmän, vilket möjligen är fysiologiskt sant men knappast i realiteten.

Rasisterna på Flashback får härmed ett kunskapsövertag i debatten eftersom motståndarsidan antingen inte tagit del av statistiken eller parallellt inte låtsas om den.
Detta är en mycket farlig strategi, eftersom ”PK-eliten” här anammar näthatarnas egen starkt självuppfyllande argumentation alternativt att de får stå i skamvrån själva, och erkänna att de ljugit och skarvat av pk-skäl mest hela tiden.
Varpå ”verklighetens folk” vädrar ännu fler dolkstötslegender.

Rimligare vore väl då att nyansera diskussionen om hur ”våldtäktskultur” uppstår istället för att förenkla den.
Att istället bemöta den statistik som finns om invandrare och invandrares barn på dess egen planhalva, och noggrant undersöka kopplingen till social status, socioekonomisk tillhörighet och utanförskap.

Vilket troligen skulle visa att även om det förvisso finns förövare inom alla sociala grupper så finns det starka mönster. Till social utsatthet och fattigdom, men även kanske en korrelation mellan vissa former av sexuella övergrepp och religiös trosbekännelse.

Den tanken vågar inte många uttalade antirasister eller feminister i debatten ens formulera för sig själva, och definitivt inte offentligt.

Varför det, undrar den konspiratoriskt sinnade.
Är det kanske för att feminister och antirasister själva innerst inne tror att våldtäktsmännen är en ”svartmuskig man, ofta muslim” och att detta skulle visa sig vid en ordentlig genomlysning – bortom postkolonial teori och maktanalys?

Kommentarer på Vilka ljuger om våldtäkterna? ”Femenisterna” eller de ”vita kränkta männen”?

 1. Anonym

  det du skriver ovan borde inte vara så kontroversiellt. problemet är att det blir det när man förenklar till en så debil nivå som ofta sker i kommentarsfält och dylikt.

  jag tänker så här: det är tydligt att ”patriarkala strukturer” (eller vad man nu ska kalla det) påverkar synen på våldtäkt och våldtäktsoffer. de gör det möjligt att lägga skulden på offret, etc. om man också anser att vissa samhällen är mer patriarkala än andra, så har man också i nån mån ”erkänt” en kulturell aspekt. men det innebär ingenting mer i praktiken än att vi ska bekämpa de där strukturerna var helst de finns. däremot ska vi *inte* bekämpa kulturer i vilka de ingår, och ännu mindre människor som omfattas av de kulturerna! ”svensk kultur” har definitivt inslag av våldtäktskultur; det förekommer victim blaiming, misstänkliggörande av offren, slampstämpling, osv. hos oss. men det innebär ju inte att hela den svenska kulturen är förkastlig, det är ju bara de ruttna delarna som ska bekämpas.

  så istället för att vara rädda för eventuella kulturella skillnader behöver vi bara solidarisera oss med rätt människor… i det här fallet typ kvinnor och feminister ur de grupper som uppfattas som mer patriarkala.

 2. bold

  gruppvåldtäkter…kollektivt…Finns det en kollektiv skuldbeläggning av män i våldtäktsfrågan?…BRÅ…konsekvent vägrar se annat än att just manligt kön och maktposition…erkänna att de ljugit… utanförskap…religiös trosbekännelse

  • Ozelot

   Förtydliga gärna din invändning. 🙂

 3. Dessutom, om det är såsom många feminister hävdar, bland annat på sajten Genusfolket, att just manligt kön är den enda och godtagbara markören för våldtäktsbenägenhet (avhängigt att maktperspektivet då finns inbakat) i detta paket )- hur skall man då angripa problematiken. Blir det inte ett väldigt svepande och trubbigt instrument om man man tror att man rent pragmatiskt skall kunna förändra beteendet hos 4.5 miljoner människor med den enda gemensamma nämnaren att de råkar vara män?

  • Anonym

   vad menar du? som feminist måste man ju anse att attityder — ”kultur” faktiskt! — spelar stor roll! annars blir ju det politiska arbetet helt poänglöst. jag tror verkligen inte att kön är den enda aspekten som påverkar om man begår våldtäkt eller ej — men bland de andra faktorer som påverkar finns den omgivande kulturen.

   det är därför vi måste förändra den kulturen så att vi blir av med spridandet av slampstämplar, möjligheten att skylla på offret, acceptansen av vissa förövares beteenden, osv. och det arbetet åligger alla, oavsett kön! att sprida rykten, ifrågasätta offrens trovärdighet, säga att ”den sortens tjej” får skylla sig själv, det är saker som även kvinnor sysslar med (även om vi till skillnad från männen förlorar på det!). det är dags att lägga av med sånt, dvs. att förändra (tada!) vår kultur.

   varför skulle inte jag som svensk i detta kunna samarbeta med feminister från andra kulturer? vari ligger motsättningen?

 4. Anonym

  Kollektiv skuldbeläggning funkar aldrig, i något sammanhang öht.
  Däremot är det fullständigt rimligt att vi som män accepterar ett kollektivt ANSVAR (enorm skillnad!) för mäns våld mot kvinnor. Bl a annat för att vi och våra kompisar och söner, bröder och farsor faktiskt alla just tillhör riskgruppen. Det går inte att snacka bort och det är bara att hacka i sig och leva efter om man vill kalla sig civiliserad.

  Och trosbekännelsen..?
  Tja, fram till säg andra världskrigets slut var antagligen 99,9% av alla våldtäktsmän i Sverige kristna. Slutsats?
  Och om det finns en korrelation mellan islam och våldtäktsmän så ska man nog inte snacka så mycket om den innan man först undersökt korrelationen till (just det) utanförskap, arbetslöshet, frustration, droger och psykisk ohälsa.

  Klassfråga, någon? Nähä, inte det.

  • Du får ursäkta mig, men jag hackar inte i mig att jag ”tillhör riskgruppen” bara för att jag råkar vara man. Att vi män tar ett ”kollektivt ansvar” låter vidare mycket fint, med den lilla nackdelen att sådant kollektivt ansvarsfördelande helt enkelt inte fungerar.

   Jag välkomnar gärna en undersökning precis som du säger (vilket jag även tar upp i texten) men att man ”inte skall snacka så mycket” om de underlag som faktiskt finns bidrar till de floskler som är de förhärskande i debatten.

   Vidare: Menar du att socialgrupp 3-4 är våldtar oftare?

   ”tjänar du dåligt”?
   – Då är du i riskzonen för att våldta.
   Hitta dig själv i ionkomsttabellen.

   🙂

 5. Maria

  Fattar inte varför ”vita kränkta män” inte kallas ”kristna män”, och varför muslimska män inte kallas ”bruna kränkta män”. Vem har bestämt vilka särskiljande drag som är intressanta att fokusera på? Du? Nej knappast, men du vidareförmedlar det okritiskt, och är därmed medskyldig. Och du delar därmed ett ansvar för att förändra. Har inte med våldtäktsfrågan att göra, men illustrerar effektivt hur ”sanningar” om vårt samhälle skapas och förstärks, trots att de inte alls behöver vara sanningar.

 6. Emme

  Det faktum att gruppvåldtäkt som företeelse är obegriplig för dig är nog signifikativt för Sverige.

  Jag har bott i flera länder i MENA och där var reaktionerna på gruppvåldtäkter helt klart annorlunda. Vid ett tillfälle hade en tjej t.ex. blivit gängvåldtagen på universitetsområdet i staden där jag bodde. Hon hade hånglat med sin pojkvän och ett förbipasserande gäng killar misshandlade pojkvännen och våldtog tjejen. Den allmänna reaktionen efteråt var att tjejen fick skylla sig själv eftersom hon hade betett sig som en hora genom att hångla offentligt.

  En aspekt av våldtäkter som man måste beakta, även i Sverige p.g.a. invandring från länder där de här föreställningarna finns, är att gängvåldtäkter enligt denna sexualmoral inte bara är en attack mot kvinnan utan framför allt mot männen som borde ha kontrollerat henne bättre.
  Det blev tydligt när jag, som är blond och blåögd, var fredad då jag hade sällskap av inhemska män medan det var fritt fram att tafsa om jag gick med en ljus, uppenbart nordeuropeisk man.

  I Afghanistan har man t.ex. problem med s.k. honor rapes – gångvåldtäkter mot kvinnor (och män av andra män) som används för att straffa en hel släkt i konflikter. De ses alltså inte i första hand som ett brott mot det enskilda offret.

  http://www.rawa.org/temp/runews/2010…#ixzz2Ip8D0zUP

  Om man ska analysera gruppvåldtäkter i Sverige kan man inte bortse ifrån att företeelsen är betydligt vanligare i de största invandrargruppernas ursprungsländer och att gängvåldtäkter alltså kan ha fler dimensioner än maktrelationer på individnivå.

  Ytterligare ett exempel är Somalia där kvinnans roll som ägodel understryks av att klanen, inte kvinnan, kompenseras om man ’råkar’ gängvåldta ’fel’ kvinna.
  Citat:
  The UNHCR and UNICEF documented patterns of rape perpetrated with impunity, particularly of women displaced from their homes due to civil conflict or who were members of minority clans. Police and militia members engaged in rape, and rape was commonly used in interclan conflicts.

  Traditional approaches to dealing with rape tended to ignore the victim’s situation and instead communalized the resolution or compensation for rape through a negotiation between members of the perpetrator’s and the victim’s clans.

  In Somaliland gang rape continued to be a problem in urban areas, primarily perpetrated by youth gangs, members of police forces, and male students.
  http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/2010/af/154369.htm

  I länder som UK, där man kan skriva om sådana kopplingar utan att jämföras med Hitler, så är det sambandet redan belagt inom forskning och media.
  Sorious Samura är en engelsk journalist av afrikanskt ursprung som har skrivit om gängvåldtäkter i England och själv chockeras av överrepresentationen.

  Citat:
  We tracked down 29 cases, from January 2006 to March 2009, in which a total of 92 young people were convicted of involvement in gang rape.
  One fact stood out. Of those convicted, 66 were black or mixed race, 13 were white and the remainder were from other countries including Afghanistan, Iraq and Libya.
  http://www.independent.co.uk/news/uk…e-1711381.html

  Förra året skakades England av en pedofilring där samtliga män kom från Pakistan och uteslutande hade våldtagit och utnyttjat vita engelska minderåriga flickor.

  Citat:
  Muslim leader warns that some British Pakistani men ’think that white teenage girls are worthless and can be abused without a second thought’.
  http://www.dailymail.co.uk/news/arti…#ixzz2IpdqGaoc

  Ökad invandring från extremt patriarkala länder av människor som föraktar andra folkslag och religioner än de egna, särskilt vita svenskar, och ser våldtäkt som ett sätt att förnedra och besegra i konflikter är sannolikt de främsta orsakerna till att gruppvåldtäkter sker i allt större utsträckning i Sverige.

  När motsättningarna mellan majoritetssamhället och de etniska enklaverna ökar lär även gruppvåldtäkterna bli fler. Potentiella GM är ju inte direkt personer som tänker att det är dags att sköta sig eller dra när värdfolket tröttnar utan kommer att söka konfrontation och gruppvåldtäkt är som bekant ett beprövat grepp i konflikter för att förnedra och bryta ner motståndaren.

  Jag tror inte att det är organiserade attacker utförda av våldtäktsbrigader men föraktet mot svenskar och deras kvinnor är definitivt en del av hetsen inför att utföra brottet. Jag är rätt säker på att samtliga BO i Sverige är av ett annat ursprung än GM precis som i England.

  Ytterligare ett exempel på det föraktet är den kvinnliga journaliststudenten som skulle rapportera om missförhållandena i ett flyktingläger i Frankrike och i stället blev gruppvåldtagen av flyktingarna. Så mycket för den solidariteten.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worl…h-student.html

  • Anonym

   Emme: vilken ambitiös kommentar! trots att överdrifterna (skulle gruppvåldtäkter inte begås av svenskar? skulle gruppvåldtäkter vara allmänt accepterat i MENA-länderna?) så är informationen mycket intressant! så tack.

   även om läget (som du visar med dina exempel) är värre i många andra länder än i sverige skulle jag vilja fråga om du inte tycker att den underliggande tendensen är densamma i många fall. jag menar t.ex. detta att man ser det som att en ”slampig” tjej får skylla sig själv. det förekommer i allra högsta grad även i sverige, även om vi har lyckats bekämpa detta med att tjejer ska hålla på sig, etc i mycket större utsträckning. vad jag menar är att mycket kan sägas vara gradskillnader, snarare än helt olika fenomen. (även om de gradskillnaderna kan tyckas stora.) för länge sedan var ju våldtäkt även i sverige ett egendomsbrott mot den man som den utsatta kvinnan tillhörde. vad tror du?

 7. Snälla anonyma: Anonymiteten är som sagt garanterad här och debattnivån är enligt mig bra, men en sak: Ta gärna ett fiktivt namn så man kan hänga med lite bättre vem som diskuterar med vem, och vem som sa vad etc.

  Annars bra.

  /Mod

  • Bäver

   OK, det är uppfattat! Men… jag trodde att du var trött på att ämnet inte diskuterades..? Diskutera nu då! 😉

 8. Bäver: Var uppmaningen syftat till mig? Jo jag tycker väl saken borde diskuteras, vilket inte nödvändigtvis betyder att jag skall diskutera den. Min inställning finns ju redan redogjord för, och den bekräftas väldigt väl av Emmes inlägg ovan. Vi kan inte komma undan från det faktum att det finns starka etniskt/kulturella dimensioner här, vilket är ytterst känsligt för feministerna – samt inom politiken. Framför allt när det handlar om överfalls, och gruppvåldtäkter. Statistiken finns – låt gå för att den går några år tillbaka i tiden.

  • Bäver

   ”Vi kan inte komma undan från det faktum att det finns starka etniskt/kulturella dimensioner här” — den starka kulturella dimension som finns, som har betydelse för den här typen av brott torde väl vara de inblandades kvinnosyn..? sedan är det uppenbarligen så att vissa samhällen är mer patriarkala än andra, vilket ökar risken att en individ med ursprung där bär på sådana värderingar. men det är patriarkala tendenser och kvinnoförakt som är den springande punkten, och som är det vi ska bekämpa.

   • Ja, och? Ifall det nu visar sig vara så att vissa patriarkala strukturer är vanligare i länder associerade med MENA och invandrare därifrån, så borde vi väl rimligtvis kunna prata om det, eller? Eller tycker du att det verkar mer effektivt att skuldbelägga precis alla kukbärare för brott som bara en ytterst liten andel av befolkningen gör sig skyldig till, typ syraattacker eller hedersmord? För att det är i grunden ett ”patriarkalt problem”.

 9. realist

  Kolla in en lättfattlig sammanfattning av statistiken. Om man är misstänksam är det bara att gå till källan:

  http://affes.wordpress.com/2012/08/05/invandrarna-och-brotten-5-valdtakt/

  Notera att statistiken redovisar alla våldtäkter. Bryter man ut grupvåldtäkter samt överfallsvåldtäkter blir överrepresentationen svindlande. Detta vet alla poliser och anställda vid domstolarna, men även journalister och politiker som förtiger frågan.

  • Bäver

   ”Affes statistikblogg” är inte en källa jag skulle ödsla min tid på.

 10. realist

  Brås rapport då, som ”Affes” statistik enligt min lekmannabedömning helt korrekt återger?

  • Bäver

   BRÅ duger bra — länka oss dit istället ;-).

 11. Bäver: Det är exakt detta jag menar när jag drar analysen att rasister får ett kunskapsövertag gentemot förment välmenande gilla-vänster på Facebook: Länkarna finns ju längst ner ”Affes statistikblogg”. Är du så pk att du inte ens nedlåter dig till att scrolla i något du rätt fördomsfull tolkar som gallimatias för att du inte tror att det passar in på din åsikt?

  Gör läxan och återkom sedan.

  • Bäver

   Att jag inte gör läxan (dvs. enligt min uppfattning att kolla upp statistiken hos BRÅ och kanske fler källor) ber inte på att jag är PK, utan på att jag inte har tid just nu :-(.

   När det gäller vilka källor jag läser: det kan visst vara intressant att läsa allt möjligt, men man ska vara medveten om hur det är vinklat då. Eftersom det inte framgick här, så tänkte jag bara uppmärksamma ev. andra läsare på att Affes varit uppe förr, och nog inte är så värst trovärdig.

   • Jag vet inte på vilket sätt ”Affes statistikblogg” varit uppe förr, den har aldrig varit det på nonstop vad jag vet, jag betvivlar inte att Affe är kritisk till integrationspolitiken men det var inte heller jag som postade länken.

    Däremot kan jag inte se något direkt felaktigt då jag, till skillnad från dig, läst rapporterna i fråga. Har du tid att kommentera här har du tid att göra det du med.

  • Bäver

   PS Vilken är ”min åsikt” som du refererar till? DS

 12. En av länkarna var trasig, men med lite googling hittade jag den:

  http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet

  ”Den aspekt som ofrånkomligen måste beaktas för att kunna ge en förklaring till de frågor som ställs här handlar om invandrarnas sociokulturella arv. Det är bara olikheterna i detta arv som i kombination med andra allmänverkande faktorer – som utsatthet eller diskriminering – kan ge en mer tillfredsställande förklaring till såväl skillnaderna i brottsbelastningen som ”specialiseringen” i vissa typer av brott. Ett sådant påstående har hittills varit mer eller mindre tabubelagt, men det är det enda sättet att verkligen både förstå och ta itu med en situation som är djupt otillfredsställande.”

  Mauricio Rojas

 13. Hela den här argumentationen som en massa tindrande feminister hjärntvättade av postkolonial genusteori sysslar med är ju så urbota jävla korkad att jag vill dunka huvudet i väggen (på mig själv skall betonas). Är man så fullständigt förblindad av dogmen att det är och manskön och socioekonomisk struktur som är den enda markören för att hamna i riskzonen för att våldta, och att vi därför skall sätta halva befolkningen i någon slags ideologisk skolbänk för att bekämpa patriarkat och kvinnoförakt för brott ett fåtal gör sig skyldig till – istället för att faktiskt gå på de riktigt stora riskgrupperna och därmed förmå fånga upp och motarbeta attityder tidigt?
  Ja då bär man ett jävligt stort ansvar för den eskalerande rasismen i Sverige.

  Grattis Fi, Genusfolket, facebook-proletariatet och vilka nu de må vara.

  • Bäver

   När du formulerar dig på det här sättet så tror jag att du går helt fel gruppers ärenden. Jag tror iofs. att du har rätt i att det har blivit känsligt att tala om skillnader mellan grupper med olika ursprung på grund av SD:s framgångar; man vill så förtvivlat gärna undvika dels att sparka på en grupp som redan är utsatt, dels att ge SD stöd eller (i mer cyniska fall) att framstå som ”o-PK”. MEN jag tror fortfarande att det finns väldigt goda chanser att skapa en analys som tar hänsyn till många olika aspekter. Och där är inte feminister döva och blinda, tro mig! Det här skulle kunna vara ett exempel: http://feministisktperspektiv.se/2013/01/04/kvinnors-frihet-forutsatter-sekular-rattvisa/.

   Hursomhelst, för mig är det uppenbart att det finns skillnader mellan olika samhällen i världen. Kolla t.ex. på våldtäktsfallen i Indien nu senast; mycket av det som händer kvinnor där och mycket av det som föreslagits i debatten (att kvinnor inte skulle få prata i mobil ostört, att man måste sänka åldern för giftermål, m. fl. absurdiditeter) är otänkbara i Sverige. Jag ser inget kontroversiellt i att säga det! MEN är det inte den rådande kvinnosynen som är den springande punkten? Om det är t.ex. religion eller gamla traditioner som ligger bakom att kvinnor behandlas sämre än män är det i princip irrelevant för mig. Människor ska behandlas som jämlika — om din tradition/religion inte tillåter det så motsätter jag mig den tolkningen av religionen eller den delen av traditionen. Mer komplicerat än så är det väl inte?

 14. Emme

  Dessvärre är Per Gudmunsson – även om jag vet att han är ett rött skynke för vänsterorienterade feminister – ofta påläst och har helt korrekt i sin krönika från 2011:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/brottslighet-bland-invandrare-borde-oroa-alla-partier_6272110.svd

  ”Norge är inte främmande för frågan om ursprung och brott. Oslopolisen har i flera år presenterat våldtäktsstatistik på det sättet – och funnit att samtliga överfallsvåldtäkter med kända gärningsmän de senaste fem åren har begåtts av invandrare – men den nya studien täcker alltså alla registrerade brott begångna av boende i hela Norge under flera år. ”

 15. niklas

  Det är skrämmande att politiker vill tysta ner så mycket. Väldtäkterna begås också av berusade svennar men det skall tystas ner för att en stor del av våldsbrotten och sexualbrotten sker under berusning.Att en stor del av dessa brott sker av blattar skall ocksä tystas ner. Att svenskar är över representerade bland de bostadslösa skall också tystas ner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...