Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Göteborg nonstops matlagningsskola: Fisk

2013-01-27 av ozelot

Eftersom Willys i Mölndal hade den förnämliga smaken att sälja ut Vitling à 50 kr för 2 kg fick det bli just det. Priset var billigt för att fiskhandlaren inte orkade rensa den innan. Vitling är en torskfisk, dock lite mindre än sina kusiner, men kan med fördel användas på samma sätt. Inte sällan används den i engländerna under namnet Fish and chips. Det senare är inte chips, utan friterad potatis – pommes frites om man vill svänga sig med matlagningstermer.

Vitlingen ansågs förr som en finare fisk än torsken och betingade ett högre pris, varför mindre samvetsgranna fiskhandlare med våld sträckte ut småtorskar på längden. Därefter rakade man av den karakteristiska skäggtömmen och sålde den som just vitling. Det gör inte vi.


Ett tips är att inte filea fisken med en inte för tjock kniv för bästa estetiskt resultat..
Enklast är att ta ett tag om huvudet, skära intill halskotan och sedan försiktigt avlägsna köttet från benraden som är fiskens skelett. En vass kniv rekommenderas, gärna filékniv. Undvik brödsåg.

Buljongtärningarna var dyra på Willys, så när vi ändå har tillgång till skrovet gjorde vi naturligtvis en fiskfond från grunden. Tyvärr sprang en 2.5-åring iväg med kameran för att spela spel, men som inspiration kan ni använda den här bilden.

Koka upp två liter vatten, skrovet från 2 medelstora fiskar) tillsammans 2 lökar, en morot, lite salt och vitpeppar, lagerblad och i det här fallet lite musselspad. Har man med huvudet bör man tänka på att ta bort gälarna då dessa ger en besk smak. Som sperma ungefär enligt hörsägen, vilket vi vill undvika i maten, Morberg till trots.
Efter ca 20 minuter (det råkade bli så) silade jag av grönsakerna och fisken, och lät buljongen koka ner till en liter. Kameran är nu lyckligtvis återbördad till sin rätta ägare. Se så ljuvligt det ser ut!

För vitvinssåsen, smält 50 g smör i en kastrull, fräs lite lök på låg värme utan att bränna. Red ner 1-2 msk mjöl och häll ned fiskfond. Tillsätt 2 glas sämre vitt vin och 2 dl grädde ungefär.
Det är ingen exakt vetenskap, faktum är att jag inte ens minns. Googla på det vettja.
Krydda sedan med dill, persilja och timjan. Låt sjuda några minuter och smaka av med citron, som finns året runt i välsorterade 7-11 butiker.

Som av en händelse råkar potatismosen redan vara klar, som för att bli lagom stabbig för ugnsgratinering skall ha 1 ägg i magen.


Matlagningsfotografering är en svår konst, och det är inte alltid resultatet blir så bra som det här. Experimentera gärna själva med olika belysningar och snitsiga filter i Instagram.
Undvik dock att hänga ut någon.


Placera fisken, som fått ett snabbt uppkok i vatten, i mitten på en smörad form. Den är nu död, men för att den med all säkerhet inte skall smita så stänger vi in den med en mur av potatismos som vi klafsar dit med en matsked. Om man vill kan man kratta till den med en gaffel får att uppnå den här läckra finishen. Jag hittade en halv burk musslor längst in i kylskåpet (somras?) som jag även garnerade med. Ring fröken Mussla om du skall plocka musslor själv och är osäker på dess vandel.

Därpå river man lite ost (det råkade bli parmesan, men vilken lagrad ost som helst blir nog bra) ovanpå, och sedan in i ugnen på ca 200-225 grader. Detta kallas gratinering, och betydde från början brända matrester i en kastrull. Något man i moderna matlagningsmetoder försöker undvika.

Istället får man efter ca 20 minuter den härliga färgen, som skall föra tankarna till en tredje gradens brännskada för att vara riktigt lyckad.


Smaklig måltid! Nästa gång skall vi lära oss hur man kokar spagetti!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-28

  Jag hade verkligen inga planer på att ta mig ut i regnet ikväll men så såg jag att TRISTAN HONSINGER skulle spela på BRÖTZ och på en sekund drog ja på pälsen & cyklade dit. Jag träffade Tristan i Berlin för nåra år sen,  på SOWIESO, ett ljuvligt ställe…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...