Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Göteborg nonstops matlagningsskola: Fisk

2013-01-27 av ozelot

Eftersom Willys i Mölndal hade den förnämliga smaken att sälja ut Vitling à 50 kr för 2 kg fick det bli just det. Priset var billigt för att fiskhandlaren inte orkade rensa den innan. Vitling är en torskfisk, dock lite mindre än sina kusiner, men kan med fördel användas på samma sätt. Inte sällan används den i engländerna under namnet Fish and chips. Det senare är inte chips, utan friterad potatis – pommes frites om man vill svänga sig med matlagningstermer.

Vitlingen ansågs förr som en finare fisk än torsken och betingade ett högre pris, varför mindre samvetsgranna fiskhandlare med våld sträckte ut småtorskar på längden. Därefter rakade man av den karakteristiska skäggtömmen och sålde den som just vitling. Det gör inte vi.


Ett tips är att inte filea fisken med en inte för tjock kniv för bästa estetiskt resultat..
Enklast är att ta ett tag om huvudet, skära intill halskotan och sedan försiktigt avlägsna köttet från benraden som är fiskens skelett. En vass kniv rekommenderas, gärna filékniv. Undvik brödsåg.

Buljongtärningarna var dyra på Willys, så när vi ändå har tillgång till skrovet gjorde vi naturligtvis en fiskfond från grunden. Tyvärr sprang en 2.5-åring iväg med kameran för att spela spel, men som inspiration kan ni använda den här bilden.

Koka upp två liter vatten, skrovet från 2 medelstora fiskar) tillsammans 2 lökar, en morot, lite salt och vitpeppar, lagerblad och i det här fallet lite musselspad. Har man med huvudet bör man tänka på att ta bort gälarna då dessa ger en besk smak. Som sperma ungefär enligt hörsägen, vilket vi vill undvika i maten, Morberg till trots.
Efter ca 20 minuter (det råkade bli så) silade jag av grönsakerna och fisken, och lät buljongen koka ner till en liter. Kameran är nu lyckligtvis återbördad till sin rätta ägare. Se så ljuvligt det ser ut!

För vitvinssåsen, smält 50 g smör i en kastrull, fräs lite lök på låg värme utan att bränna. Red ner 1-2 msk mjöl och häll ned fiskfond. Tillsätt 2 glas sämre vitt vin och 2 dl grädde ungefär.
Det är ingen exakt vetenskap, faktum är att jag inte ens minns. Googla på det vettja.
Krydda sedan med dill, persilja och timjan. Låt sjuda några minuter och smaka av med citron, som finns året runt i välsorterade 7-11 butiker.

Som av en händelse råkar potatismosen redan vara klar, som för att bli lagom stabbig för ugnsgratinering skall ha 1 ägg i magen.


Matlagningsfotografering är en svår konst, och det är inte alltid resultatet blir så bra som det här. Experimentera gärna själva med olika belysningar och snitsiga filter i Instagram.
Undvik dock att hänga ut någon.


Placera fisken, som fått ett snabbt uppkok i vatten, i mitten på en smörad form. Den är nu död, men för att den med all säkerhet inte skall smita så stänger vi in den med en mur av potatismos som vi klafsar dit med en matsked. Om man vill kan man kratta till den med en gaffel får att uppnå den här läckra finishen. Jag hittade en halv burk musslor längst in i kylskåpet (somras?) som jag även garnerade med. Ring fröken Mussla om du skall plocka musslor själv och är osäker på dess vandel.

Därpå river man lite ost (det råkade bli parmesan, men vilken lagrad ost som helst blir nog bra) ovanpå, och sedan in i ugnen på ca 200-225 grader. Detta kallas gratinering, och betydde från början brända matrester i en kastrull. Något man i moderna matlagningsmetoder försöker undvika.

Istället får man efter ca 20 minuter den härliga färgen, som skall föra tankarna till en tredje gradens brännskada för att vara riktigt lyckad.


Smaklig måltid! Nästa gång skall vi lära oss hur man kokar spagetti!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-01-17

Glajdar in på Brötz onsdag kväll när Henrik Wartel & My Hellgren redan är igång med sin första duospelning nånsin. Hellgren i silver, sval och het som Grace Kelly. Hellgren smattrar och gnisslar försiktigt på cellon. Wartel håller tillbaka sin ryska passion med en fokuserad min och brillorna avspänt vilande…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-01-20

Träden smeks av vackra ögon som har sett glittret av tusen, små ljus vinka i natten & rosorna vid din barm vissnade just när helikoptrarna började att frysa vid noll punkten Marcel Tuores: Collage, Stefan Falck: Poesi

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-01-17

Primadonnan vill sälja sin bandoneon som är värderat till 75000 kronor av en värderingsman i London för tio år sedan på Park Aveny Hotel. Instrumentet är från 1924, tillverkad i Argentina, levererad till köpare i Berlin. Primadonnans pappa köpte denna bandoneon i Berlin samma år 1924. Instrumentet är pärlbesatt av…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...