Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”Dra åt helvete” – Konstnären Jörgen Svensson i replik till Peter Hjörne

2013-02-23 av ozelot

För en tid sedan illustrerade filantropen och före detta chefredaktören Peter Hjörne sin konstsyn på bästa ledarplats. Det blev en småputtrig och tokrolig text där urgöteborgaren och människokännaren Hjörne bland annat hinner med att koppla ihop en pågående utställning på Göteborgs konstmuseum med näthat och kulturkonservatism. Man blir imponerad av dessa djärva tankesprång.

De flesta är vana vid Peter Hjörne och låter honom hållas. Man tar honom helt enkelt inte på så stort allvar, så storägare i en av landets största mediakoncerner han är så kan han väl få känna värmen från nyhetsredaktionens teleprintrar då och då av nostalgiska skäl. Men Jörgen Svensson, konstprofessor och upphovsman till den banderoll på konstmuséet som retat upp medborgare Hjörne, valde att gå i replik i dagens GP, som tyärr inte går att läsa på nätet.
I korthet anser Jörgen Svensson att Hjörnes uppmaning att ”älska istället för att hata” är något förenklad.

Den något längre förklaringen finns här:
Jag citerar den i sin helhet.

”Peter Hjörne kommenterade i förra veckan på Göteborgs-postens ledarsida mitt bidrag
”Dra åt helvete”, skapat till en utställning på Göteborgs konsthall. Det var överraskande eftersom Göteborgs-posten numera knappast skriver om konst ens på kultursidorna.

Peter Hjörne väljer att på ledarsida raljera om ett verk som är en del av en för konsthallen viktig utställning, utan att bry sig om att sätta sig in i vad det handlar om. Uppenbarligen har han inte besökt utställningen. Han har istället googlat på mitt namn.

Man kan fundera på om Peter Hjörne hade kunnat raljera på ett liknande sätt om exempelvis en politisk eller ekonomisk rapport utan att ha läst och tagit del av innehållet. Men med konst och kultur går det. Det säger något om den kultursyn ägaren till en av landets största tidningar håller sig med.

När Peter Hjörne menar att det vore effektivare för mig som konstnär att uppmana folk till kärlek än att be dem ”dra åt helvete” så har han överhuvudtaget inte förstått hur konst och kultur fungerar och arbetar. Denna okunskap delar han för övrigt med Sverigedemokraterna som visserligen inte pratar om kärlek men vill dra in det statliga stödet till konst som upprör och provocerar för att istället rikta det till konst vars syfte är att glädja och försköna. Jag tror inte Peter Hjörne har för avsikt att hamna i sådant sällskap men han bör i så fall bli mer medveten innan han fattar pennan och ska skriva om konst.

Att vara ägare till en stor tidning innebära ett stort ansvar. Att som Peter Hjörne förhålla sig så slappt till detta ansvar innebär en större risk för det offentliga rummet än någon banderoll på ett hustak oavsett vad det skulle stå på den.”

Jörgen Svensson
Konstnär

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-22

   Va än olika politiska partier föreslår så kan man ju alltid ägna sig åt vilken konst man vill i SVERIGE ( än så länge) om man inte gör anspråk på att få pengar ifrån staten för det. Jag känner ganska många som håller på med konstprojekt av olika slag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...