Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Sexistisk krogrecension plockades bort efter läsarstorm

2013-03-02 av ozelot

CRB har hamnat i blåsväder igen. En gång trätobroder, men numera saknad som i alla fall en giftig penna på Nöjesguiden, har gått vidare och skriver numer matrecensioner för bl.a Metro när han inte chitt-chattar med Mario Batali i Babbos kök. CRB kan inte beskyllas för att vara särskilt PK. Men denna gången gick det uppenbarligen för långt.

En recension av nya Indiska Restaurangen Maharani Moor i fredagens Metro börjande: ”Ni vet hur det kan vara: man tror sig ha den perfekta flickvännen – slank, vacker och på alla sätt alert rent intellektuellt – men så träffar man hennes lillasyster och världen faller samman framför en. En ny, yngre och spänstigare kopia har uppenbarat sig.

Valet är nu självklart. Händelseförloppet väldigt förutsägbart och klart. Den äldre flickvännen förpassas till ett skåp och uppmärksamheten tar en helt annan riktning.”

Ni kan föreställa er att tilltaget inte föll i alltför god jord och Twitterkriget var snart igång. Resumés bloggare Ulrika Good tillhörde dem som var mest skoningslös i sin kritik:

”Man borde ha vant sig, man borde ha lärt sig att alltid ha garden uppe. Men att bli utsatt för sunkigaste formen av sexism när man läser krogrecensioner, det hade jag faktiskt inte väntat mig.

Det är Metros Carl Reinholdtzon Belfrage som lyckats med detta. Läs hans utlåtande om en indisk restaurang här och byt sedan till en mer smaklig krogrecensent som inte gör dig illamående.”

Snart fick Metroredaktionen nog, och plockade bort krogrecensionen från internet. För den som ändå vill läsa, återfinns skärmdumpar på länk nederst i artikeln.

Nu har jag ingen lust att ytterligare vältra mig i denna snaskighet eller sälla mig till hatarna.
Jag ser att Carl Reinholdsson Belfrage har kvaliteter som skribent, han har en kulinarisk utblick, och är lämpad för uppgiften. Inte sällan faller han dock för lockelser bortom väna uppenbarelser som här ovan (eller för all del en spänstig pilgrimsmussla) – och det handlar om en tillkämpad egenkärlek och oförmåga att avstå från vissa ”målande beskrivningar” även om de låter bra på skärmen.
Jag kan själv känna igen mig i detta.

Får man då skriva hur som helst? Och var det rätt att plocka bort artikeln från Metro.se?
Jag skulle väl vilja säga att det beror på formatet – en krönika eller egen kolumn tillåter naturligtvis betydligt större manöverutrymme än en matrecension riktad till en bred publik. Och en publikation som Metro – som har ett neutralt tilltal – har på samma sätt betydligt mindre frihet på den punkten än t.ex Göteborg nonstop.
Så ja, det var synnerligen korrekt beslut av Linus Paulsson.
Formuleringarna var osmakliga, hade noll relevans för sammanhanget, och kritiken var befogad.
Refuseringen var därtill klok även för Reinholdssons egen skull, när hans egen självcensur tycktes obefintlig.

Däremot hoppas jag att Metro (som är de som har bäst krogrecensioner i Göteborg dagsspress) tycker jag) även framgent fortsätter publicera texter av CRB. Det behövs folk som sticker ut. Dessutom hör jag, av folk som känner gunstig herr, att han i själva verket är ytterst snäll och ofta fullständigt oförstående om det monster han skapat.
Jag känner igen mig i det också.

Angående den unkna kvinnosynen i matrecensionen så tror jag dock inte allmänheten behöver varnas.
CRB hade vare sig haft chans på den ”perfekta flickvännen” – med det alerta intellektet – eller den yngre systern.

Skärmdumpar på artikeln finns här och här

Kommentarer på Sexistisk krogrecension plockades bort efter läsarstorm

 1. DSK

  En skribent är en skribent, och skribenten i detta fall är en 30-something urban krogrecensent som uppenbarligen har en litet äventyrlig och livsnjutande utblick på livet. Inget konstigt med det, det finns många sådana män. Och en skribent skall väl få skriva vad den vill utifrån sin livsupplevelse, en bra recension är alltid delvis ett kåseri fyller inte endast en ren utilitaristisk eller funktionell roll. Alla viker sig för feministerna bara för att de skriker högst, inte för att deras metod för att hitta sexism i minsta lilla är valid.

  • Joanna

   Du skämtar eller? ”I minsta lilla” recensionen är så vidrigt utpräglat sexistisk att ögonen föll ur skallen. Hans gubbsjuka kvinnosyn är så irrelevant för recensionen att det är ett under att han överhuvudtaget blir publicerad. Amatörmässig bullshit och trist reklam för restaurangen vars mat lär få en bitter eftersmak bland besökarna vars intellekt och världsbilder sträcker sig längre än pajasar som tycker att feminister ”skriker”. Alltid lika trist med bakåtsträvare, ännu värre med bönder som delar deras uppfattning.

   • Gustav

    Word, men meningen du avslutar med vittnar om en tveksam människosyn från din sida. Menar du att bönder förutom att ev inte ingå i den urbana sfären även skullle besitta en lägre intelligens?

 2. DSK

  Ja du Joanna, du är bevisligen en feminist som skriker med full hals, för ditt inlägg innehåller både personangrepp och förringelser av bönder(?) och deras intellekt(?). Tydligen ingår du i en grupp som tror att ni har etablerat någon sorts hegemoni i vad man får skriva och inte, men jag är alltså här för att tala om för dig att så är det inte. Det finns många män och kvinnor ”än idag” som inte har tagit steget in i radikalfeminism som du, ändå föreställer ni er att dessa nya regler gäller för alla, såväl skribenter och läsare och samhällsmedborgare överlag. Jag håller med om att hans text känns väldigt ”Tidskriften Café år 2003”, men jag menar samtidigt att det finns många som har en mer mondän utblick på livet, som jag inte tror tar illa upp. Detta är kvinnor och män som leder ett, låt oss säga, mer spännande kärleksliv efter traditionella könsroller. Helt främmande för dig, är jag säker, men jag vågar också gissa att dessa personer tillhör en annan socioekonomisk klass än du, och de är troligtvis helt också det motsatta till vad du kallar ”bönder”. Men i din värld så är bägge sidor pest eller kolera, givetvis. Jag menar att du nog är överkänslig i frågan och har tappat det totala perspektivet, inte att jag tycker att CRB:s recension och beskrivningar var bra text.

 3. Jag behöver inte vara feminist för att tycka att CRB:s skildring av kvinnor som utbytbara objekt – endast innehållande värde såsom estetiska kuttersmycken med en klädsam intelligens för att spegla mannens – är äcklig.
  Inte heller är det någon här som talar om vad man får skriva eller inte – den som talar om det är i det aktuella fallet Metros ledning som tog ett fullt korrekt beslut.
  Min förklaring till detta i artikeln.

  Nu tror jag visserligen inte att CRB är fullt så ond som många vill göra gällande – han har bara förläst sig på Per Hagman och sekelskiftsromaner och vill gärna spegla någon slags ”last of the internationel playboy-livstil” som förmodligen stämmer ganska illa med verkligheten. Sedan vill han nog gärna resta upp lite också, men denna gången var det inte särskilt lyckat.

 4. Grå

  Hahahaha! Det mest komiska är att hans fd flickvän Margret Atladottir är brinnande feminist och nu chefredaktör för Nöjesguiden 🙂
  Undrar om det är henne CRB anspelar på, som han dumpade för en ännu yngre förmåga…

  Det står lite om ett ”uppträde” här:
  http://blogg.stenudd.se/2009/04/nojesguiden-censurerar.html

 5. AAA

  Inte förvånad. Vaknat på fest efter att ha däckat, 17 år då, med CRB’s tumme i min röv.

  • Mikael

   AAA: Man blir ju onekligen lite nyfiken på ditt kön..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-06

Ett salt kex Potatis En stor klyfta Vitlök Döda magbakterierna. Tag ett salt kex och lägg på olivmargarin, skiva potatisen och vitlöken. Lägg vitlök på, och ovan vitlöken potatisen. Och ovanpå lite physalis-sylt som du gjort själv. Det blir både vackert & gott. Sen gör du likadant med kaviar på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...