Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Om debaclet på Gräv

2013-03-10 av ozelot

tapptUnder gårdagens avslutande mingel på Gräv 13 hölls en paneldiskussion med bland annat Maria Sveland, Janne Josefsson, Täppas Fogelberg, Robert Ashberg och Britt-Marie Mattsson. Det som var tänkt att bli en avslappad diskussion urartade dock snart. Vad som egentligen hände går meningarna isär om.

Maria Sveland gick själv ut med sin version av det inträffade, där hon bland annat står upp för rätten att inte göra sig tillgänglig för alla debatter, något som kraftfullt ifrågasattes av Janne Josefsson men även av Britt-Marie Mattsson. Framför allt är det Janne Josefssons argumentationsteknik som får kritik, kompletterad med färgrika beskrivningar av densammes ansiktsuttryck.
Svelands slutsats är att debatten är ett exempel på gubbväldet inom grävjournalistiken.

Två kvinnor i publiken reste sig nu upp varav en ryckte åt sig en mikrofon. Denne var Sofia Mirjamsdotter, även känd som Mymlan på Twitter. Sofia skall ha vänt sig till publiken och ställt den retoriska frågan om det var rimligt att på Internationella kvinnodagen iscensätta ett samtal med tre äldre män som systematiskt förminska och förlöjliga Maria Sveland?
Varpå Britt-Marie Mattsson blir vansinnig och hävdar att hon i sin tur blivit förminskad av Mymlan, eftersom hon minsann är kvinna men uppenbarligen inte räknas.

I panelen förutom Sveland, Mattsson samt den kvinnliga samtalsledaren skulle även Frida Boisen (chefredaktör GT) suttit men fått förhinder.

Någon som har en något avvikande uppfattning om händelseförloppet än Sveland är Joakim Lamotte, redaktör på SVT Debatt – som Sveland inleder med att kalla Sveriges sämsta TV-program – som på sin blogg beskriver det målande:

”Jag märker hur blodådrorna i pannorna på några kvinnor bredvid mig håller på att sprängas. De studsar upp och ner. En av dem springer fram och får tag på en mikrofon. Hon skanderar: Tycker ni att det är värdigt en kvinnodag 8 Mars 2013 att Maria Sveland sitter i en debatt och blir nertryckt av tre gubbslem?

Kvinnorna bredvid mig börjar unisont skrika: gubbslem, gubbslem, gubbslem.”


Vi kan se lite av spektaklet på video här.

Som förväntat är snart alla sociala medier på fötter. Alla vill ha sin bit av den goda kakan, och är inte sena på att haka på gubbslem-spåret. Som vanligt är det ytterst få som själva har varit där, men utan att tveka tar Svelands perspektiv, särskilt som nät- alt kvinnohatsdebatten gått varm de senaste veckorna.
Själv har jag ingen aning, jag var inte där. Men jag ställer mig ändå tveksamt till att gubbkortet alltid åker fram så fort en man diskuterar med en yngre kvinna. Och att en äldre kvinna inte ens blir synliggjord som en sådan. Det senare är nog värre än att Janne Josefsson än en gång blir en parodi på sig själv.


Mer länkar:

Täppas Fogelberg om incidenten på sin blogg
Föreningen Grävande Journalisters Terje Carlsson i öppet brev angående det inträffande.
Sofia Mirjamsdotter berättar om sin ADHD-diagnos
Sofia Mirjamsdotter får Stora Journalistpriset för Twitterkampanjen #prataomdet.
Hashtaggen #grav13 på Twitter
Förbundstidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta om Janne Josefssons stil

Kommentarer på Om debaclet på Gräv

 1. Krister

  Gudrun Schyman står inte ut med att bli emotsagd. Maria Sveland gör det inte heller. Ingen av de mer framträdande feministerna gör det. De vill inte debattera. De vill föreläsa om sin könsrasistiska agenda med syfte
  att byta ut patriarkat mot matriarkat och ta över det de i så många år bekämpat. Men i egna kläder blir det helt OK.

  • Knase

   Haha, matriarkat…Om du som kritiker av feminismen vill bli tagen på allvar får du nog komma med något bättre. Att inte hålla med om deras metoder som t ex kvotering är väl en sak men det där är ju bara paranoia.

 2. Bäver

  Håller med dig om att detta med Mattssons reaktion är intressant! Bra påpekande från hennes sida. Intressant är också Mirjamsdotters svar på det: hon ber om ursäkt och förklarar hur hon menade (!!!). Nåt för Josefsson att prova på kanske?

 3. Bäver

  I övrigt: precis som du säger, vi var ju inte där och kan inte mycket veta. Men verkar det inte som om arrangörerna har misslyckats? Moderatorn tycks ha misslyckats i sitt jobb. (Om det ska vara ett småtrevligt samtal och två parter börjar angripa en tredje i väl aggressiv ton, så är det väl moderatorns sak att styra upp det hela? Varför annars ha en moderator? Även intressant fråga generellt: hur för man ett samtal där parterna är jämlika?) Sedan säger Josefsson att han varit inbjuden till ”paneldebatt” medan Sveland säger att man bedyrat för henne att det inte var debatt utan ”samtal” — så kommunikationen från arrangörerna har kanske inte varit den bästa..?

 4. Ozelot

  Jag tycker väl som du säger att moderationen har fallerat, det blev ju anarki. Däremot är det ju svårt att tala om för folk vad de får fråga eller inte fråga, och rent sakligt tycker jag inte JJ behöver be om ursäkt. Förutom att han kanske borde ha lugnat ner sig lite då, men det tycker jag är moderatorns ansvar. JJ är ju ändå JJ, man borde kunnat räkna ut att han går på som han gör. Däremot tycker jag snacket om gubbars härskarteknik är obefogade.

  • Sara

   Att ”JJ är JJ” är en sinnesjukt tröttsamt kommentar.
   Påminner om ”Boys will be boys”

   Varför kan då inte Sveland vara Sveland utan att hon får alla offerkoftor kastade på sig, eller utan att hon blir utskälld för att vara ”fascist-feminist” som Josefsson menar?

   Signaturen Bäver har en bra poäng om att Mirjamsdotter i varje fall ber om ursäkt till Mattsson, som med rätta blev förnärmad av påståendet att det bara varit männen som pratat.

   Men Mattsson är som Mirjamsdotter påpekar i mångt och mycket med en medlöpare här, emellanåt kommer hon in med ett kritiskt instick som försvarar feminismen och ger stöd till SJ, men hon samtidigt med på premisserna (som Täppas och Josefsson satte inledningsvis i debatten) – hon till och med förvärrar läget när hon börjar prata om Svelands halssmycke och ifrågasätta det – som om sveland vore en rebellisk tonårsflicka.

   Det som verkar reta upp Josefsson och Täppas något enormt är att Sveland vägrar rätta sig efter deras attacker, vägrar gå in i typisk försvarsställning. Därför uppfattas hon istället som något passiv och nonchalant – vilket är olyckligt – men definitivt inget att skylla henne för.

   • JJ är JJ är ingen värdering eller ursäktande alls, bara ett konstaterande att han har en personlig debattstil som provocerar många – och därför kanske associeras med överhöghet och maktperspektiv, vilket jag inte nödvändigtvis tycker han har. Tvärtom har han ett underdogperspektiv.

    Mitt slutord till den här debatten är väl att människori mycket tolkar den här debatten utifrån de sympatier de har på förhand, samt färgas av sin ideologiska syn på feminismen.

    Jag säger bara: döm själva.

 5. Bäver

  Haha, mycket god observation från Sara, tycker jag: Janne kan få vara Janne med bufflighet och allt, men Sveland måste absolut stå till svars för varje tillstymmelse till offermentalitet och annat som också skulle kunna hänföras till kategorin ”debattstil”. Ser man på det på det sättet verkar det uppenbart att Sveland har rätt just på den punkten att män och kvinnor behandlas olika i medierna och i debatter allmänt. Nu tycker jag iofs att ”debattstil” är relevant, eftersom den påverkar vem som kommer till tals, så vi kan granska även den om det görs sakligt. Fast framförallt är det väl innehållet som ska nagelfaras, och det utan personagrepp, överdrifter och trams. Sveland tycks ha en förmåga att locka fram motsatsen hos sina kritiker: varför ställde inte J vettiga kritiska frågor till henne (sådana som han efterlyste) istället för att brusa upp och prata om ”fascismen i feminismen”? Nu har jag inte riktigt hundraprocentigt förtroende för Sveland som journalist, tycker det verkar som om beskriver saker väl svepande och inte alltid har fullt kollade fakta. (Därmed inte sagt att jag tycker de perspektiv hon lyfter fram är ointressanta, tvärtom.) Så det går säkerligen att kritisera S på en rad punkter – om man inte är upptagen med irrelevanta attacker! 🙂 Fenomenet är väl beskrivet här: http://www.unt.se/kultur/kulturdebatt/sveland-debatten-tycks-ge-sveland-ratt—och-fel-2320543.aspx

  (Förlåt, det skulle väl vara streck i debatten… ;-))

 6. Vad jag har hört var många redigt packade vid det laget, av döma av uppgifter från folk som var där. Det kan kanske ha bidragit till debaclet.

  Dock tycker jag inte man kan jämföra Jannes debattstil med Svelands ovilja att bemöta frågor, låt gå för att det inte måste ske där och då så fort JJ kallar.

  Sveland har rätt i punkten som du anför, män och kvinnor behandlas olika i debatter. Som man som ofta diskuterar samhällsfrågor – med män och kvinnor – finner jag ofta att jag felaktigt tolkas som överlägsen och tom kvinnohatande (!) trots att man för en helt saklig debatt.
  Och att man inte kan ha samma ”renhåriga” grubb med kvinnor verbalt eller skriftligt för att det då feltolkas utifrån kön.

 7. Bäver

  Jo, promillehalten kan säkert ha bidragit till nivån på samtalet :-).

  Jag tänkte inte på Svelands ”våga vägra ta debatten”-grej, utan på idén att hon gör sig själv till offer – som jag tycker att man skulle kunna betrakta som en debattstil. Jag tycker inte att hennes ovilja att svara just på JJ:s frågor på Gräv var nåt problem: inte behöver man svara om man uppfattar att någon angriper en på ett ohyfsat sätt. Däremot är ju frågan hur mycket en författare/journalist behöver svara på saklig kritik intressant. Och detta om att ”ta debatten” eller ej är ännu mer spännande. Tycker faktiskt att Aschberg var bättre på att illustrera motsatsen till Svelands ståndpunkt där än var Josefsson var, samt att den diskussionen var en av få intressanta i samtalet. (Alltså, frågan om huruvida all debatt är av godo och bra för demokratin.)

  Om du ofta felaktigt uppfattas som överlägsen och kvinnohatande – har du frågat vad det är som gör att du uppfattas så?

  För övrigt känner jag igen det hela: jag diskuterar med en person som jag inte uppfattar som ”kvinnohatare”, men plötsligt börjar vederbörande låta underligt lik en sån. Min reaktion på det brukar vara att blodtrycket stiger och jag tänker ”OK, inte provocera nu… få fram din ståndpunkt metodiskt… inte sjunka till den nivån” – dvs jag anpassar mig, jag håller tillbaka ilskan och jag försöker vara saklig. Men jag är verkligen inte säker på att det är jag som bör anpassa mig i de lägena!

  Men det är ju knivigt eftersom ingenting här är objektivt. Tycker t.ex. själv att Svelands beskrivning av hur attackerad hon blev känns mycket överdriven när man lyssnar på klippet – men man får ju anta att hon upplevde det precis så som hon skriver. Så i individuella fall blir det knepigt. För de större sammanhangen finns det kanske statistik och forskning att ta till…?

  ”renhårigt grubb”… tja, frågan blir väl vem som har rätt att avgöra när det är oskyldig jargong och när det är förolämpande..?

  • ”Om du ofta felaktigt uppfattas som överlägsen och kvinnohatande – har du frågat vad det är som gör att du uppfattas så? ”

   Jag menar nu enbart i skrift, ”live” är det inte så. Men om man är man, skriver något kritiskt om någon kvinnlig aktör, uttalar sig om ”kvinnliga områden” (feminism, sexuella aspekter etc) och har en relativt välutvecklad vokabulär så kommer det på posten. Ett tag hände det att ja la upp lättklädda damer, men det fick jag sluta med för folk blev så arga.

   ””renhårigt grubb”… tja, frågan blir väl vem som har rätt att avgöra när det är oskyldig jargong och när det är förolämpande..?”

   Båda, i något slags samförstånd antar jag i brist på objektiva åhörare.
   Men jag värjer mig för den något märkliga moderna uppfattningen att ”offret” själva har ensamrätt att bestämma om de är kränkta, lika lite som vi har folkdomstolar och lynchningar. Det strider mot hela rättskomplexet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...