Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Innan du fanns, lille vän

2013-04-02 av ozelot

wpid-facebook_160512716I veckan berättade jag för en lågstadieklassare att jag var barn under en tid då det inte fanns Internet. Hon tittade på mig med den klentrogna minen hos ett husdjur som känner på sig att husse är väldigt väldigt full. Sedan gjorde jag misstaget att ta det vansinniga och orealistiska skämtet en smula för långt: Jag förkunnade att på den tiden fanns det inga mobiltelefoner.
Hon fiskade upp sin skol-ipad ur kaninryggsäckan med öron och började lägga pussel istället.

Det här påminner mig om ett avsnitt i South Park där internet plötsligt tar slut. Tv-stationer dör på fläcken, satelliter trillar ner i bakgrunden och hela samhällen sätts i rörelse.
Påbörjar en folkvandring till ett ställe i nordvästra USA där det finns lite internet. Ett tältläger har satts upp, dit långa köer ringlar till den terminal där LITE internet ännu finns.

Lycksökarna är förstås många. Den porrsurfberoende pappan i familjen lockas lägga sina sista slantar i ett bås, där en lättklädd madam åmar sig bakom en liten ”datorskärm”.
Sedan hittar något försigkommet barn ”sladden till Internet”, som har råkat åka ur.
Allt blir som vanligt igen.

Min styvfar var tidigt en av dem som hade ”biltelefon”, som ackompanjerades av en särskild mast monterad på taket. Den gick även få i smidigt bärbart utförande: I en bärväska med axelrem som vägde tolv kilo.
Att ringa med dem var så dyrt att jag på min höjd fick säga ett kort ”Hej” till mamma efter det att inköpslistan avklarats.

Hemma hade vi två telefoner. Med två fasta telefonnummer alltså, som man satte in i det där väggjacket där internet ibland, jag betonar IBLAND, finns.
Det roligaste jag visste var att busringa, och med hela TVÅ telefoner hade man makt.
Ett trick var att ringa upp två olika klasskamrater, hålla upp lurarna mot varandra och hoppas att de svarar.
Dramaturgin i ett sådant samtal kan bli våldsamt komiskt:

”Hallå ja”
”Hej” [avvaktande]
”hej” [lika avvaktande, väntar på att någon skall ta initiativet]
[Tystnad]
”Var det någonting eller?”
”Det var ju du som ringde mig” [irriterad nu]
”Jag har inte ringt dig! [Förnärmad, kränkt]
Vid det här laget måste man kämpa hårt för att inte vråla högt rakt ut i skrattparoxysmer.

Att busringa var dock förenat med viss fara. Ibland ville inte mottagaren av busringningen lägga på luren, utan lade den åt sidan.
Då kunde det bli svettigt ett tag, och stresshormonerna stiga i rädsla av att kanske målsman rent av skulle drista sig till att använda telefonen till något vettigt. Ringa typ.
En annan skräck som drabbade oss förhärdade busringare var att mottagaren skulle SPÅRA samtalet!!! Det var nämligen brottsligt att busringa, och polisen hade spårningsutrustning.
Lyckligtvis var samtalsspårningen förenad med att linjen gjordes obrukbar fram tills dess att spårningen var utförd, vilket kunde ta timmar.
Detta var vår stora triumf: Ingen orkade ju vänta så länge för ett pojkstreck.
Men visste, det kunde man ju inte..

Nu har vi sagt upp alla våra fasta telefoner, och på mobilen får man ibland okynnessamtal men sällan busringningar. Ficktelefoner lever ofta sitt eget liv, inte sällan dygnets mörka timmar under helger.
Tyvärr kan man inte bus-smsa anonymt, det hade varit en killer-application för alla kärlekskranka nattsuddare därute.
”Hej, vad gör du?”* [*Tid 04.33. ”Exet”]

När jag var liten, berättade jag för den vetgiriga lågstadieklassaren, brukade vi gå och ringa på hos varandra och fråga om man ”ville leka”?
Han blev tyst en stund, försjönk i sitt pussel, jag tog med mig surfplattan på toaletten och lade några wordfeud-ord. Läste sporten.

När jag kom ut igen tittade hon oroat på mig, frågade:
”Hur gammal är du egentligen?”

Kommentarer på Innan du fanns, lille vän

 1. Mia

  Det kan ju finnas personer som inte har kontakt med barn som läser detta och blir oroliga, så därför ville jag bara meddela att barn inte slutat leka. De kanske meddelar sig med omvärlden på annat vis än förr – de kanske ringer, med fast telefon eller mobil, eller så fejsbookar de, eller så moviestarplanetchattar de, eller messar – men de frågar fortfarande varandra ”ska vi leka”. I områden där det går att släppa ut barn fritt ringer de till och med fortfarande på och frågar.

  • Jag håller med dig Mia, farhågorna över att barn slutat leka är högst överdrivna. Men vad är egentligen områden där det går att släppa ut barn fritt? För säg 30 år sedan var alla områden sådana, att man kunde släppa ut barn fritt (låt gå för äldre än rena småbarn).

 2. Mia

  Tänker mig att de flesta av de två tredjedelar av Sveriges barn som bor i småhus kan springa fritt i närområdet… och fortfarande måste väl en massa barn i lägenhet också kunna ringa på hos barn tvärs över gården. Men som förr är det säkert inte. På gott och ont.

 3. N

  härligaste buset just nu: skicka SMS till ett fast abonnemang. Den fasta telefonen ringer och en maskinröst läser upp meddelandet för en intet ont anande mottagare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.


Kalender

 • Reggae Lounge

  21:00

  Jerntorgets Brygghus // Onsdagar 21-02 // fri entré

  Mer information

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...

Uppdaterad 2016-06-06

Jag lärde känna en ny person häromveckan. D. D och jag, vi spelade på samma 60-årsfest för en gemensam vän inne i stan. Han var trubadur, jag var DJ. Kom fram till att vi var ganska lika; brann för 60- och 70-talsmusiken, var lika ointresserade av Star Wars och pratade…

Läs s blogg...

Uppdaterad 2017-02-01

År 2016 genomförde Finansinspektionen  en statistisk undersökning gällande privatpersoners lånesituation över hela Sverige. Detta låg sedan till grund för stresstester som visar hur ekonomin skulle påverkas vid exempelvis större arbetslöshet i landet.  Det är tydligt att Göteborg och Stockholm skiljer sig mot andra delar av landet på ett flertal punkter. …

Läs s blogg...

Chawki

Uppdaterad 2017-11-16

Cia Runesson, skådespelare och performance-konstnär gör de två sista akterna imorgon och på lördag av en turné i Bohuslän som hon gjort med sin ljud-assistent denna hösten. Runessons fria tolkning av konstverket EXPERIMENT WITH DREAMS av Elggren och Liljenberg. – Hur kom detta sig, bästa Cia? – Jag kom i…

Läs Chawkis blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2016-06-12

Under många år har jag funderat över om göteborgare har mer tur på spel än andra svenskar, eftersom jag tycker att jag ofta ser i nyheterna att människor från just Göteborg vunnit storvinster. Som göteborgare är jag såklart benägen att svara ja, nämligen att vi göteborgare har mer tur på…

Läs Wheelers blogg...