Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Mitt hem på sju kvadratmeter

2013-04-18 av

Den sjätte januari flyttade jag till Nordiska Folkhögskolans internat för att börja studera Foto och Dokumentation. Den här kursen är bara på ett halvår, men jag valde ändå att flytta dit för att slippa pendla så mycket samt att jag kände för att komma vidare och närmare Göteborg.

”Hur har du det?”, ”Hur bor du? Är det en lägenhet eller ett typ kollektiv eller…hue?”
Nä. För att visa tänkte jag med det här inlägget visa lite hur det ser ut i mitt sju kvadratmeter stora hem.

Jag bor i hus nummer fyra. I varje hus bor ca 8 personer, alla från olika länder, städer i spridda klasser som teater, modern historia, etik och miljö, vislinjen, foto och dokumentation mm.

Internatet1

Även om jag är en väldigt pratsam och social själ så sitter jag för det mesta här, vid mitt skrivbord. Låst dörr och halvt neddragna persienner.  Jag skriver, redigerar bilder och tecknar samtidigt som jag lyssnar på oändligt mycket musik. Även om våra skoldagar bara är från 09:10 till 14:30 så blir man ganska trött i huvudet efter ett tag, och då är det väldigt skönt att bara stänga av allt det andra och isolera  sig från omvärlden ett slag.

Internatet2

Alla mina bokhyllor jag haft i mitt liv har alltid varit proppfulla med grejer. Det är inget undantag här i Kungälv. Jag har ju dessutom fått uppleva den enorma bokrean på nära håll och köpte på mig en himla massa blandade verk. Först och främst fotoböcker, förstås.
Om jag får för mig att åka hem någon helg så kommer jag alltid tillbaka med ytterligare en mängd böcker hemifrån. Vågar inte tänka på hur mycket min packning kommer väga när jag väl flyttar härifrån i maj.

Internatet3

Magasinfreak är jag också. Jag lägger gärna pengar på att köpa lite större och ”dyrare” magasin, som t ex Lula. Över hundra sidor med fruktansvärt fina bilder inuti. De kostar sisådär närmare 200:-, men de är så oerhört fina och innehåller så inspirerande bilder som får mig att vilja komma ut och fotografera, och det är ju en himla bra grej.

Internatet5

Om sanningen ska fram så läser jag faktiskt inte så mycket. Jag är fortfarande som ett litet barn och kollar nästan bara på bilder. Snappar upp lite inspiration där och lite här.
Nu har jag faktiskt köpt en bunt pocketböcker som jag förhoppningsvis snart får tummen ur och börja läsa i.
Min favoritbok utav dem i hyllan är för övrigt Hemligheten, The Secret.
Läs den. För bövölen. Nu.

Internatet5

Musik och konst. Den yttersta boken, Alphonse Mucha var en verksam konstnär och illustratör under 1870- och 80talen. Han gjorde mycket reklamaffischer och hans motiv är väldigt färgglada, eleganta och drömlika bilder på vackra kvinnor. För att se mer bilder av honom kan ni klicka här. 

Internatet6

En garderob har jag också. Packad till absolut max. Jag kommer ihåg första dagen då alla nya elever flyttade in. Mina grannar i huset, som var från Holland, Norge och Danmark var helt chockade när de såg alla mina väskor och lådor jag kom släpandes på när jag äntrade huset. Eftersom de kom från andra länder med antingen tåg, buss eller flyg så hade de inte alls samma möjlighet att plocka med sig lika mycket som jag. Jag bor ju bara 2 timmar från Kungälv, och dessutom hade min mamma kört in mig och alla mina grejer.

Internatet7

Hej hej, hemskt mycket hej!
Här står jag varje morgon, kl 07:15 och gör ordning mig inför dagen. Varje morgon är sig väldigt lik. Ställer klockan på 07:08 och dröjer kvar i sängen ett tag. Kollar mailen, Instagram och Facebook – sen kommer jag upp.
Frukostbuffén (jojomen, frukost, lunch, middag och kvällsmat serveras varje dag + fika då förstås) öppnar 07:30. Det är alltid samma personer som är där först, varav en av dem är jag. Min bästa frulle-polare heter Anton och kommer från Örebro. Han är…örebroare, och jag är glad.

Internatet9

Här är min säng. Alla urklipp kommer från gratismagasin jag har samlat på mig från diverse klädbutiker och på Centralstationen i Göteborg. En slags…billig inspirationsvägg på något vis. Jag har bara rivit ur fina bilder och texter som jag diggar och klistrat upp med lite häftmassa.
Beatles-tavlan fick jag i Alla Hjärtans Dags-present av en utav mina bästa vänner. Passar MER än bra där.

Internatet10

Skivorna fyndade jag för sisådär 20:- styck på Skivmässa på Kåren jag var på tidigare i våras. Ni kan läsa om den dagen här!

Internatet11

Ytterligare lite minnen på väggen, såsom biljetten till Embassy’s spelning på Storan (jojomen, den kan ni också läsa om, klicka här. Ozelot skrev om hela konserten och jag fotograferade!)…

Internatet10

och, icke förglömma – Stockholmstrippen. Min dagbok över de sjuka, dramatiska, kalla och råa dagarna i huvudstaden hittar ni här, här och här. Ajust det, här också.

Internatet12

Då jag sitter för det mesta inne på mitt rum så har jag inte brytt mig om att ändra ”lås-inställningarna” på den. Den låser sig liksom när man stänger den, och har man inte sin nyckel på sig då så är man körd. Det är en sån grej som alla på internatet ska vara med om – att låsa ute sig själv. Första gången jag var med om det var andra veckan på skolan. Fick panik. ”Vafaan gör jag nu?!”.
Som tur var så hade jag snälla vänner i huset som gav mig ett nummer till en dansk lärare som hade allas reservnycklar. Detta var sent på kvällen, sisådär 22:30 och jag kände mig som världens jobbigaste ungdom när jag slog numret.
Som tur var hon göörsnäll. Hon hade hus i närheten av skolan och massor av katter som sprang i trädgården.

Så,
ungefär såhär ser det ut hos mig.
Kul va?!

 

Puss och kram, fred och kärlek!
Mvh Josefine

 

 

En kommentar på Mitt hem på sju kvadratmeter

  1. Popmusik

    Har du inte läst Patti Smiths ”Just Kids” så måste du göra det. En underbar skildring av två livsöden och Mapplethorpe var en knasig typ!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...