Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Cyklister

2013-04-22 av ozelot

cykelJag tycker det är bra med cyklar.
Bättre det än bilar, i innerstaden men
F-o-t-g-ä-n-g-a-r-e är också bra.
När fotgängare och cyklister möts är det dock en kamp på liv och död.
Ponera att du skall korsa en gata under lunchtid. Du ser en bil någonstans där i horisonten.
Bilisten ser dig.
Skall du däremot korsa en cykelbana i jakt på en hållplats som ligger två meter bort – och ser en cyklist?
Spela död.

Att vistas som fotgängare ute på stadens gator är ett ständigt vågspel.
Dock är inte biltrafiken någon större problem. Bilister vet nämligen att bilar är hårda, människor mjuka.
De vet också att ifall de kör över en fotgängare har de en del jobbigt att svara för.
Cyklister vet inte det.

Cyklister tror att de är skyddade från lag ordning just för att de är cyklister.
De är ekologiska, deras pruttar förstör inte atmosfären.
De kör mot rött ljus, de sneddar över gångbanor, kör med berått mod in i en folksamling, med samma naturrätt som en blåval styr in i ett sillstim.

Ta dagens exempel: Jag skall gå till bussen.
Mellan mig och hållplatsen ligger en cykelbana.
Jag har en vild idé om att jag skall korsa den, för att jag skall åka spårvagn.
Det är inte okej, enligt cyklister. För. Du. Går. På. Cykelbanan.

AKTA DIG!!!!

När jag var liten hade jag en cykel. Det var en Crescent, eller en SCO och användes som fortskaffningsmedel.
Jag cyklade allt jag kunde på vägen till skolan, för att inte komma för sent.
Numer har vuxna människor aerodynamiska kläder för att ta sig fram fort med cykel.
Jag tycker att det känns lite fjantigt.

Titta på en hobbycyklist: Herregud, tights? Och HJÄLM? Och speciell väska?
Och pytteliten vattenflaska.
Ho ho, pytteliten vattenflaska.
Gu va fort du cyklar nu.

Jag föraktar verkligen cyklister, har det blivit tydligt än? Sämskinn i röven? Skärp dig!
Smala däck, handskar och en anorektiskt trettiofemåring som tror att det är Tour de France om nån måste korsa cykelbanan?

Jag tänker mig att jag skall ta en buss.
Hundra meter bort ser Jag en cyklist. Jag vet att jag hinner.
Men istället för att sakta ner tar då cyklisten mitt inkräktande på cykelbanan som att jag KRÄNKER hen.
Och ÖKAR takten. För att snika mig vid armbågen, lagom dödsföraktande, och yttra de förlösande orden:

AKTA DIG!!

Jag och sällskapet på hållplatsen håller med varandra.
I själva verket är vi vettskrämda: ”Cyklister är inte kloka. De kör som galningar”.
Jag skriker åt en cyklist som passerar min tinning med ett vinddrag och kör av glöden på min cigarett.
”Tror de att de är Tommy Prim”? säger en tant.

Problemet med cyklister med midjeväskor är att de är töntiga.
Man träffar dem aldrig annars i vanliga livet. De vågar inte hälsa.
Men på sina cyklar, i töntiga byxor som visar könet tror de att de är kungar helt plötsligt.
De cyklar vidare i full fart, genom en gångbana, och skriker: Se dig för!

I sina sämskinnsbyxor och lättmetall-styren.
Ha nära till en pytteliten vattenflaska insprängd i ett slags överlevnadsbälte som spänner runt revisorsmidjan!
Löjliga kläder.

Det är också sjukt avtändande att se människors könsorgan utan att ha bett om det.
Men Christer, 45 tänker inte på att han jävla snedpung syns.
Det GÖR den.

Kommentarer på Cyklister

 1. Viktor

  Ja vilket jävla problem cyklister är…förbjud cykling i Göteborg.
  Cyklister dödar
  Bla bla bla..
  Nyanserat….

 2. Kristoffer

  Cyklister som bryter mot lagen genom att köra mot rött och bete sig allmänt illa på ytor där man måste samsas är ett aber, där håller jag med.
  Dock så tycker jag jämförelsen med bilar haltar lite. Bilar kör på sina egna körbanor. Vi som gångtrafikanter vet av ren självbevarelsedrift att man inte går rakt ut på en hårt traffikerad och det är också något som avspeglas i vem som måste lämna plats för vem.
  För cykelbanor gäller mig veteligen samma sak. Det är cyklistens väg och där måste gångtrafikanten också hålla extra uppsikt när den korsar?

  Jag tror att ett stort problem är att cykelbanorna är dåligt utmärkta och dåligt avskiljda mot både bilarnas körbanor och gångtrafikanternas trottoarer. Som cyklist har man väldigt svårt att veta var man ska köra och när cykelbanan helt plötsligt bara försvunnit i blotta intet och övergått i gångbana är man ”ute och cyklar” trots de bästa av intentioner. Hade de varit bättre avskiljda och utmärkta hade gångtrafikanterna också haft lättare att se att ”oj, här finns det risk att det kommer något i hög fart, här måste jag se mig för”.

 3. Cykel-Sixten

  Verkar vara någon här som spenderar mycket tid med att kolla in skrevet på cyklister… just sayin’

 4. Per T

  Det är klart att vi cyklister bevakar vårt revir. Det är ju så litet, mycket mindre än vi behöver.

  Det är gatuplanerarnas som gjort det stora misstaget att tussa ihop cyklar med fotgängare. Man målar ett streck på gångbanan, och vips så har man tillverkat en cykelbana! Och framför allt så har man fått bort cyklarna från de heliga bilarnas revir.

 5. Det här var det dummaste och mest onyanserade jag läst på länge.

 6. Haha! Det är ett kåseri, det är inte så allvarligt menat. Kåserier får inte vara för nyanserade, då blir de tråkiga. En annan natt skriver jag något om rullatortalibaner.

 7. Richard

  Jag är cyklist och fann detta inlägg mycket roande! Kan kanske har att göra med att jag älskar sarkasm och ironi? 😉 Tar verkligen inte illa upp. Alla har rätt till en åsikt och fördomar om hur en viss grupp människor beter sig finns överallt. Busschaufförer är t.ex. vedertaget att ”alla” kör som dårar. Likaså taxichaufförer o.s.v…

  Alla cyklister beter sig inte som de äger vägen. Det är ett fåtal som gör det men den som väsnas mest syns också mest… Tyvärr!

 8. Ge fan i cykelbanan, kattdjur! ^_^

 9. Texten handlar om cyklister och fotgängare, inte om ord eller formuleringar som inte längre är aktuella och deras eventuella synonymer.

  Dylika kommentarer raderas, eventuella frågor kan ställas till info@goteborgnonstop.se

  • Anonym

   du förlorade just en följare.

 10. Cykelfia

  Haha, vita kränkta cyklister 🙂

 11. Ja herregud, min maillåda är fylld av hatmail från den otroligt inflytelserika cyklistlobbyn – som alla har gmailadresser med thumbnailbilder på sig själva aka ”Stefan Nilsson på mountainbike”. De hotar med att tala om för alla sina vänner att det här är en dålig sida, så jag får väl akta mig i fortsättningen..

 12. bikefit

  Du var mig en rolig än!! cykla vidare i dina drömmar !

 13. T

  Pinsamt med människor utan självdistans… Roligast är ändå när man försöker rättfärdiga beteendet med allehanda ursäkter. Är det fotgängare i närheten; sänkt farten för hvete. Det spelar ingen roll om fotgängare går på cykelbanan. Inte ökar jag farten och kör närmast möjliga när en cyklist cyklar på vägen, jag visar hänsyn …. (mot fotgängarna genom att köra på’n)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...