Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Cyklister

2013-04-22 av ozelot

cykelJag tycker det är bra med cyklar.
Bättre det än bilar, i innerstaden men
F-o-t-g-ä-n-g-a-r-e är också bra.
När fotgängare och cyklister möts är det dock en kamp på liv och död.
Ponera att du skall korsa en gata under lunchtid. Du ser en bil någonstans där i horisonten.
Bilisten ser dig.
Skall du däremot korsa en cykelbana i jakt på en hållplats som ligger två meter bort – och ser en cyklist?
Spela död.

Att vistas som fotgängare ute på stadens gator är ett ständigt vågspel.
Dock är inte biltrafiken någon större problem. Bilister vet nämligen att bilar är hårda, människor mjuka.
De vet också att ifall de kör över en fotgängare har de en del jobbigt att svara för.
Cyklister vet inte det.

Cyklister tror att de är skyddade från lag ordning just för att de är cyklister.
De är ekologiska, deras pruttar förstör inte atmosfären.
De kör mot rött ljus, de sneddar över gångbanor, kör med berått mod in i en folksamling, med samma naturrätt som en blåval styr in i ett sillstim.

Ta dagens exempel: Jag skall gå till bussen.
Mellan mig och hållplatsen ligger en cykelbana.
Jag har en vild idé om att jag skall korsa den, för att jag skall åka spårvagn.
Det är inte okej, enligt cyklister. För. Du. Går. På. Cykelbanan.

AKTA DIG!!!!

När jag var liten hade jag en cykel. Det var en Crescent, eller en SCO och användes som fortskaffningsmedel.
Jag cyklade allt jag kunde på vägen till skolan, för att inte komma för sent.
Numer har vuxna människor aerodynamiska kläder för att ta sig fram fort med cykel.
Jag tycker att det känns lite fjantigt.

Titta på en hobbycyklist: Herregud, tights? Och HJÄLM? Och speciell väska?
Och pytteliten vattenflaska.
Ho ho, pytteliten vattenflaska.
Gu va fort du cyklar nu.

Jag föraktar verkligen cyklister, har det blivit tydligt än? Sämskinn i röven? Skärp dig!
Smala däck, handskar och en anorektiskt trettiofemåring som tror att det är Tour de France om nån måste korsa cykelbanan?

Jag tänker mig att jag skall ta en buss.
Hundra meter bort ser Jag en cyklist. Jag vet att jag hinner.
Men istället för att sakta ner tar då cyklisten mitt inkräktande på cykelbanan som att jag KRÄNKER hen.
Och ÖKAR takten. För att snika mig vid armbågen, lagom dödsföraktande, och yttra de förlösande orden:

AKTA DIG!!

Jag och sällskapet på hållplatsen håller med varandra.
I själva verket är vi vettskrämda: ”Cyklister är inte kloka. De kör som galningar”.
Jag skriker åt en cyklist som passerar min tinning med ett vinddrag och kör av glöden på min cigarett.
”Tror de att de är Tommy Prim”? säger en tant.

Problemet med cyklister med midjeväskor är att de är töntiga.
Man träffar dem aldrig annars i vanliga livet. De vågar inte hälsa.
Men på sina cyklar, i töntiga byxor som visar könet tror de att de är kungar helt plötsligt.
De cyklar vidare i full fart, genom en gångbana, och skriker: Se dig för!

I sina sämskinnsbyxor och lättmetall-styren.
Ha nära till en pytteliten vattenflaska insprängd i ett slags överlevnadsbälte som spänner runt revisorsmidjan!
Löjliga kläder.

Det är också sjukt avtändande att se människors könsorgan utan att ha bett om det.
Men Christer, 45 tänker inte på att han jävla snedpung syns.
Det GÖR den.

Kommentarer på Cyklister

 1. Viktor

  Ja vilket jävla problem cyklister är…förbjud cykling i Göteborg.
  Cyklister dödar
  Bla bla bla..
  Nyanserat….

 2. Kristoffer

  Cyklister som bryter mot lagen genom att köra mot rött och bete sig allmänt illa på ytor där man måste samsas är ett aber, där håller jag med.
  Dock så tycker jag jämförelsen med bilar haltar lite. Bilar kör på sina egna körbanor. Vi som gångtrafikanter vet av ren självbevarelsedrift att man inte går rakt ut på en hårt traffikerad och det är också något som avspeglas i vem som måste lämna plats för vem.
  För cykelbanor gäller mig veteligen samma sak. Det är cyklistens väg och där måste gångtrafikanten också hålla extra uppsikt när den korsar?

  Jag tror att ett stort problem är att cykelbanorna är dåligt utmärkta och dåligt avskiljda mot både bilarnas körbanor och gångtrafikanternas trottoarer. Som cyklist har man väldigt svårt att veta var man ska köra och när cykelbanan helt plötsligt bara försvunnit i blotta intet och övergått i gångbana är man ”ute och cyklar” trots de bästa av intentioner. Hade de varit bättre avskiljda och utmärkta hade gångtrafikanterna också haft lättare att se att ”oj, här finns det risk att det kommer något i hög fart, här måste jag se mig för”.

 3. Cykel-Sixten

  Verkar vara någon här som spenderar mycket tid med att kolla in skrevet på cyklister… just sayin’

 4. Per T

  Det är klart att vi cyklister bevakar vårt revir. Det är ju så litet, mycket mindre än vi behöver.

  Det är gatuplanerarnas som gjort det stora misstaget att tussa ihop cyklar med fotgängare. Man målar ett streck på gångbanan, och vips så har man tillverkat en cykelbana! Och framför allt så har man fått bort cyklarna från de heliga bilarnas revir.

 5. Det här var det dummaste och mest onyanserade jag läst på länge.

 6. Haha! Det är ett kåseri, det är inte så allvarligt menat. Kåserier får inte vara för nyanserade, då blir de tråkiga. En annan natt skriver jag något om rullatortalibaner.

 7. Richard

  Jag är cyklist och fann detta inlägg mycket roande! Kan kanske har att göra med att jag älskar sarkasm och ironi? 😉 Tar verkligen inte illa upp. Alla har rätt till en åsikt och fördomar om hur en viss grupp människor beter sig finns överallt. Busschaufförer är t.ex. vedertaget att ”alla” kör som dårar. Likaså taxichaufförer o.s.v…

  Alla cyklister beter sig inte som de äger vägen. Det är ett fåtal som gör det men den som väsnas mest syns också mest… Tyvärr!

 8. Ge fan i cykelbanan, kattdjur! ^_^

 9. Texten handlar om cyklister och fotgängare, inte om ord eller formuleringar som inte längre är aktuella och deras eventuella synonymer.

  Dylika kommentarer raderas, eventuella frågor kan ställas till info@goteborgnonstop.se

  • Anonym

   du förlorade just en följare.

 10. Cykelfia

  Haha, vita kränkta cyklister 🙂

 11. Ja herregud, min maillåda är fylld av hatmail från den otroligt inflytelserika cyklistlobbyn – som alla har gmailadresser med thumbnailbilder på sig själva aka ”Stefan Nilsson på mountainbike”. De hotar med att tala om för alla sina vänner att det här är en dålig sida, så jag får väl akta mig i fortsättningen..

 12. bikefit

  Du var mig en rolig än!! cykla vidare i dina drömmar !

 13. T

  Pinsamt med människor utan självdistans… Roligast är ändå när man försöker rättfärdiga beteendet med allehanda ursäkter. Är det fotgängare i närheten; sänkt farten för hvete. Det spelar ingen roll om fotgängare går på cykelbanan. Inte ökar jag farten och kör närmast möjliga när en cyklist cyklar på vägen, jag visar hänsyn …. (mot fotgängarna genom att köra på’n)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2018-03-21

Teckning:Superfreakbaba http://superfreakbaba.tumblr.com/ Själv får jag klaustrofobi inne i ett tvåmanstält och skulle aldrig frivilligt sätta på mig en burka och min muslimska far tycker att alla typer av ytliga attiraljer är fusk. Att det är ett solidariskt hjärta som betyder nåt. Precis som att manisk heminredning är ett sätt att…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-03-22

Häromdan härmade jag en som ser lugnt på livet. Stod med andra vid Mariaplan och väntade på spårvagnen. Glasögonsdimmans skygglappar skyddade skönt bland kreaturen vars ögon frenetiskt sökte bland ljusrektanglarna. Fick en närapå perfekt plats bredvid, visade det sig, en före detta semiberömd operasångare från öst. Han var både stum…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2018-03-18

Man får så konstigt rykte om man släpper en singel som heter Ta nu fram blöjorna, fru Bozander Man får välja sina formuleringar När man önskar att bli hel och bära guld Kunde blåsa genom stan i en sliten Chevrolet Vifta med sin Gaishalsduk och fixa det för hela jävla…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-02-01

Det var rätt skönt att leva för Leffe Braxbum. Han fick in pengar på ett stadigt jobb som städare. Lyckan var fullkomlig när Freddie Wadling hade släppt singeln Frozen Ones, på det lilla bolaget Uranium. Då steg han stolt in i skivaffären Bengans med pengar på fickan och köpte nämnda…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2018-03-08

Jag gick till Bergakungen med min väninna och det var dumt att jag inte gick själv. För att jag har svårt att koncentrera mig när jag har vänner med mig på svåra filmer. Jag kommer inte ihåg hälften. Det handlade om ett museum och dess ordförande. En latinamerikansk person skulle…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-03-16

Lördagen den 10 mars gick jag till Teater Trixter och såg deras nya pjäs Röntgenbilden av en Groda av CO Evers. Den är ett drömspel inspirerat av Sven Wollters roman Hon han och döden. En man får reda på att han har en tumör i hjärnan som sitter illa till….

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2017-08-17

  När Jesus kommer tillbaka ska vi alla dö, det har han lovat, det står i min mormors bibel. Jag har alltid undrat hur? när jag var yngre tänkte jag alltid att det var genom atombomber och kärnkraftsolyckor, med tanken följde djup ångest, jobbiga drömmar på natten och mycket  engagemang…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...