Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”Vi är kanske som en smällfet jukebox” Magnus Almberg från Samuraj Cities talar ut

2013-06-09 av

samurajcitiesDet började surras om göteborgsduon Samuraj Cities på indiebloggar redan runt 2005, debutplattan släpptes på bolaget Imperial Recordings (José Gonzales m.fl) 2007, två år senare ännu ett album. Sedan dess har det varit relativt tyst – tills de dök upp som förband för amerikanska Woods häromsistens. Något är uppenbarligen i görningen? Jodå.
Vi pratade en stund med Magnus Almberg som förklarade saken.

Ni släpper tredje albumet Metallic på vinyl, samt även digitalt på egen etikett. Vad det ett kommersiellt eller artistiskt beslut att ge ut musiken på eget bolag?
– Vårt förra bolag Imperial – som vi älskar – drabbades av samma verklighet som så många andra bolag och har behövt krympa sitt stall. Vi lockades av tanken att ge ut plattan själva istället för att söka oss till något annat bolag. Förutsättningarna ser ju väldigt annorlunda ut nu och behovet av ett skivbolag är inte lika stort längre. Vi gör allt och bestämmer själva, så med väldigt små medel kan vi göra vinyl i limiterade upplagor och få ut dom när vi vill.

Det har tagit rätt lång tid sedan förgående plattan. vad har ni gjort under tiden?
– Den största anledningen till att det tog tid va att vi spelade in ca 100 låtar under kanske 2 år. Vi älskar att hänga i vår studio och testa nya grejer och kunde inte sluta, så fort vi försökte sålla kom det alltid nya melodier och idéer. Tillslut beslutade vi oss för att göra en ny skiva, och plockade ut de nio bästa.

Jag har ju egentligen bara lyssnat noggrant på senaste skivan, men kommer gamla fans känna igen sig?
– Vi tror att att de känner igen sig. Vi släppte en låt (som faktiskt är med på plattan) under ett annat alias för en tid sedan. Som en kul grej bara för att se hur det skulle tas emot. Efter två dagar hade vi blev vi avslöjade av den amerikanska bloggen Itsatrap som skrev att det låter väldigt mycket som Samuraj Cities.
– Vi tycker att nya skivan är väldigt annorlunda på många sätt. Den är mer organisk och fysisk. Om vi på tidigare skivor haft ett dansant eller hiphopigt beat med en trummaskin, så har vi på denna skivan
spelat in det med trummor istället. Det är också aningen längre låtar, vi har låtit dom ta den tid de vill själva och där hittat lite mer skön monotoni. Sedan har hela skivan passerat ett slags magiskt filter bestående av en rad gamla analoga prylar som knappt håller ihop.


Jag har lite svårt att precisera musiken, och jag tror att det är bra, att man hela tiden har en osäkerhetskänsla och får hålla sig på tårna. Många av låtarna låter som covers på klassiker, fast uppfuckade på
något sätt. Fast jag menar inte att de är snodda, bara känns rätt utmejslade från första lyssningen..

– Vi älskar all sorts musik. Och vi har aldrig haft bara en stor inspirationskälla och tänkt att…typ The Smiths är bara bäst, vi måste låta så! Utan vi korsar hur vi vill, utan att egentligen tänka för mycket på det. Så himla jobbigt ifall en av oss har en idé att inspireras av ett sound i en Mc Hammer-låt och man hela tiden måste tänka på vad Morrissey skulle tycka om det. Nej, mycket roligare att bläddra i en skivsamling från ”A-Ö” än att behöva sitta fast under ”S”. Vi är kanske som en smällfet jukebox.


Tror att det handlar om att de har en stark melodikänsla i grunden, men att någon gjort något med tempot på låtarna så att det känns lite som man spelar vinyl med aningen fel varvtal. Har ni något särskilt förhållande till ”tempot” på låtarna?

– Underbart att du tycker så. Tempot är grymt viktigt för oss, och för låtarna. 1 BPM upp eller ner kan va avgörande ifall man blir sugen på att vicka på höfterna, det som får en person att dansa kan få den
andre att kräkas.


Man hör ju allt från Cure och Yo la tengo i låtarna, men även faktiskt lite göteborgspop/rock här och var. Har ni några trosfränder på den Göteborgska scenen som ni lyssnar mycket på och gillar?

– Vore inte konstigt om det är med lite i vårt DNA. Det finns/fanns ju många fantastiska band. Men tror att det även kan bero på att man intagit samma portion inspiration som dom andra i den här staden. Pixies, Built to Spill, Pavement, Nico, Happy Mondays, Ramones, Cure, osv.

– Hur är det att göra musik i GBG? Har man ett behov att distansera sig från ”scenen” i början som ny artist, eller är det bara att flyta med?

– Vi har aldrig haft nåt behov av att distansera oss ifrån Göteborgsscenen, vi har inte heller sett oss som en del av den. Från första låten spelades in har vi sett oss som ett band i världen och inte som ett band bara i Göteborg.
– Men det känns som att många unga Göteborgsband idag rider på en våg och vinner på att presentera sig som just Göteborgsband och sjunga om våra gator. Och det är ju ok, någon måste ju ta det vidare när Håkan måste sjunga om premiepensionsval för att kännas utvecklande och trovärdig…

Jag googlar runt lite på er, och det känns som ni är större utomlands än hemma? Kanske låter ännu mer exotiskt för t.ex franska eller japanska öron än svenska? Satsar ni mycket på utlandet?
– We’re huge in Belgium! Hehehe… Men vi har varit runt en hel del nere i Europa, söker oss alltid till lite varmare breddgrader. Känns mer exotiskt.
– Det är en annan typ av publik nedanför Öresundsbron som är mer intresserad av musik och skivor än öl och gästlisteplatser. Det är som att åka till en drömvärld.


Händer det att ni får höra egna låtar på radio eller på ställen utan att ni vet det innan? Vilken är den största – eller otippade – egokicken hittills?

– En hyfsad kick va att höra oss live på en engelsk radiostation, efter att de bandat vår spelning på ett fullsatt Koko i London. Sedan var det en stor chock för oss när vi fick höra att vår låt One dream ahead of you tydligen varit med i en SVT-dokumentär om mormoner! Skönt med nya målgrupper, eller…


Har du någon förklaring till bandnamnet Samuraj Cities? Okej, töntig fråga, men vilket var det sämsta bandnamnsförslaget som kom upp innan ni gick ert nuvarande.

– Samuraj Cities kom efter melodierna i några av våra första låtar som vi tyckte lät lite japanska. Så banalt är det. Vi lurade annars länge på ”Europe” men fick i sista stund reda på att det va upptaget. Så synd.

Och en annan konstig fråga, vilket är det sämsta bandnamnet av en känd artist, men som samtidigt gör helt grym musik?
– Hörde ett band som heter ”Mood Rings” härom dagen. Det är ju inget vidare men dom va apbra.

Vad har ni på gång härnäst? Kan vi ser er live i sommar?

– Härnäst släpps ju vårt album Metallic den 19 juni. Det blir väldigt spännande! I nuläget är det ju mest vi i bandet – och du då! – som har hört den, och det blir roligt med lite respons.
Vi kommer spela i Göteborg igen i september. Sedan satsar vi på att få ihop nån kul turné i höst.

//Ozelot

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...