Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vem vann egentligen GT:s krönikörtävling?

2013-07-17 av ozelot

Skärmavbild 2013-07-17 kl. 15.21.09Kommer ni ihåg GT:s tävling i januari, där en tjänst som ny krönikör låg i potten? Tävlande kunde vara gammal eller ung, kvinna eller man: Det som var viktigt var en vass penna och skarpt huvud. Tävlingen slogs upp stort i egna tidningen, på sociala medier och fick dessutom välkommet utrymme i branschtidningen Resumé.

Jag skrev faktiskt ett bidrag (som jag la upp nu), det tillstår jag redan från början. Egentligen tyckte jag väl att man borde välja någon helt okänd, utan någon redan befintlig kanal, gärna purung och varför inte från förorten?
Men klart jag sökte, jag kände igen mig i målprofilen och ett fast arvode är ju inte fel.
Men några större förhoppningar hade jag inte, mer nyfikenhet på vem den nya rösten skulle bli.

Jag mejlade GT-redaktionen efter någon månad för att lite diskret fråga om ”jag var ute ur leken”, ty då kunde jag publicera krönikan själv.
Den var nämligen lite av redaktionell färskvara.
Jag fick svaret att ”jag inte kunde uteslutas än” och finalisterna skulle avgöras nästa vecka (i februari).
Närmare 250 krönikor hade kommit in vilket jag hade full förståelse tog sin lilla tid att plöja igenom.

Men nu undrar jag: Har någon vinnare utsetts som gick mig fullständigt under radarn?
Jag söker på internet men kan ingenting finna, inte heller har jag fått några mejl med eventuellt besked.
Så kan jag publicera min krönika nu, med miljöbeskrivningar från ett Gårda täckt av snömodd?

Kanske var det den här krönikören som blev vinnaren, förtjänstfullt tipsat av Björn Werner på Nöjesguiden?
Kolumnisten, som skriver så fint och nyvaket om Andra Långgatan heter Karl-Johan Karlsson och är anställd politisk reporter på Expressen sedan 2006.
Men tydligen nu även upptagen bland GT:s fasta krönikörer.

Så kan det gå.

Kommentarer på Vem vann egentligen GT:s krönikörtävling?

 1. Lars Printzén

  ”Andra Långgatan har blivit hippt” – skriver GT’s krönikör som om det var en nyhet 2013. I min bok slutar ett ställe bli hippt när hipsters hänger där. Hipsters för mig är ”trend followers” inte ”trend setters”. Gatan har varit hip i snart 10 år och innan det ett intressant tillhåll för subkultur och stammisar. När gatans då hetaste krogar snart ägs av en och samma familj kommer Andra Lång att bli ett nytt mini Avenyn med testosteronpumpade vakter och blaskig lager. Andra Långgatans död är nära när också GT ger den kred.

 2. Här presenterades GT:s nya krönikör av folket för två månader sedan, en polis från Falköping – Anna-Lena Mann: http://www.gt.se/mot-gts-nya-kronikor–anna-lena-mann/ – så att du inte hänger med är knappast någon annans fel än ditt egna.

  Och att pådyvla en krönikörs egna åsikter hela tidningen är ju inte det minsta snurrigt, en alingsåsare som tillbringat många år i Stockholm och har ett annat perspektiv än runt navelskåderiets högsäte på den här bloggen. För GT var inte alls de som från början gav en femma till en viss indisk krog på Första Lång för sådär 15-ish år sedan och var med och drog igång hajpen kring Långgatorna när vår redaktion låg på Järntorget…Ne, det var väl inte så. Eller har väl inte hängt där med dussintals artiklar årligen sedan dess, nej det är väl inte så. Varför över hvuud taget läsa på om den produkt man vill kritisera…

  • Och det var ju en minst sagt märklig replik – om du nu skriver från GT som du vill låta påskina. Något som jag dock får hålla troligt med tanke på viss faktakuriosa såväl som språkbruk och logisk inkoherens.
   Tycker mig dessutom känna igen stilen.

   Vad den här artikeln pekade på var den krönikörtävling som utlystes, och en vinnare skulle utses. Är Anna-Lena Mann medveten om att hon vunnit en tävling – och inte alls så det står i presentationen (som du själv hade vänligheten att länka till) – att hon skickat en krönika om en polismans vardag – varpå Frida Boisen kastar sig på telefonen efter 20 minuter.

   Och var det verkligen så tävlingen skulle avgöras i så fall? Via något spontant beslut i juni, dvs ett halvår senare än vad som utlysts, och dessutom inte via öppen läsaromröstning i tidningen som tidigare utannonserats. Det låter minst sagt som en efterhandskonstruktion, och vad mer är, det låter som en ren lögn.

   Och vart ditt vidare resonemang vill komma fattar jag inte ens. ”Navelskåderiets högsäte på den här bloggen”, hmm ja, det är ju själva syftet med den. Eller menar du hela Göteborg nonstop, vars uttalade mål är att skriva just om Göteborg, utan vare sig Alingsås och Stockholmsperspektiv och gärna då om Andra Lång.
   Men det är ju fint att du kommit upp och fått uppleva världen.

   Att GT har gett en femma till en indisk krog för 15 år sedan, vad har det med saken att göra? Har dragit igång hajpen av Andra Långgatan? Sedär ja, var det ytterligare en i raden av kampanjer då alltså – för kampanjorganet GT – som uppenbarligen kan kampanja för lite vad som helst – gärna då restauranger – eller att ni skrivit ”dussintalet artiklar” på ämnet.

   Jaha det var ju duktigt, jag har skrivit flera hundra.
   Nej skämskudde på dig vem du nu är, du lyckades ställa till det ännu värre än det var innan.

   PS: Vidare missade du nog det elementära faktum att litanian om andra lång och er nye kolumnist är helt missrinktad då den publicerades på Nöjesguiden och inte här, jag bara länkade av respekt för god sed när man spinner vidare på en idé.

   Mvh,
   Marcus Persson

 3. Lol

  Lol vad du blev ägd 😀

 4. Insatt

  Hahaha – det är ju uppenbart ”Nyhetschef Hankins” som är ute på krigsstigen – och som har en tendens att måla in sig i ett hörn var han än hamnar…

  https://twitter.com/markushankins

  😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...