Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Gårda i elfte timmen

2013-07-18 av ozelot

gårdaI Södra Gårda bor det inga människor. Enligt den senast antagna stadsplanen, som är från 1965, är området klassat som trafikmark: En påminnelse om långtradarna och bilarna som i hög hastighet susar förbi på andra sidan brädplanket. Men vänta nu, hur var det? Här bor ju faktiskt folk! Närmare bestämt 122 folkbokförda personer fördelade på de drygt 90 lägenheterna. Trafikmark?

I några månader på 90-talet bodde jag i Kvarteret Cedern. Såväl nu som då var standarden inte den bästa; toalett fanns på gården och varmvattnet kom och gick som det ville ur kranarna, precis som hyresgästerna som avlöste varandra: Ibland i både tredje och fjärde hand.
I lägenheten under mig bodde en gammal sjöman med hembränningsapparat och sjöng sig själv till sömns varje natt på dess magra utkomst, alltmedan cigarettröken trängde upp genom golvtiljorna. Det var en osäker sömn med en brandsläckare knyckt på en skola placerad bredvid sängen.
Men det hade en fördel: Det var billigt.
Och trots den magra isoleringen kalla januarinätter fanns en värme mellan grannar som jag sällan upplevt någon annanstans.

Nu är det redan 2013 och sedan kommunen tog över den sista kvarvarande fastigheten i privat ägo för 20 år sedan har knappt en enda bräda bytts ut. I normala fall hade det blivit fråga om tvångsförvaltning, men vart vänder man sig när det är kommunala Fastighetskontoret som själva står för misskötseln?

Det hela bottnar i ett moment 22: Marken rekvirerades av kommunen med en breddning av E6:an i åtanke.
Detta skedde 1998, och 2008 tillmötesgick Fastighetsnämnden ett önskemål från Svenska Mässan om utbyggda parkeringsmöjligheter.
De två berörda kvarteren Cedern och Eken skulle bli parkeringshus.
Eftersom bebyggelsen ”ligger planstridigt och den osäkerhet som finns om områdets framtid har underhållet av husen begränsats. Det eftersatta underhållet är omfattande” skriver Fastighetskontoret i ett tjänsteutlåtande till nämnden i januari 2013.

Utlåtandet är dyster läsning för alla de som engagerat sig för ett bevarande av södra Gårda.
De är många. Utöver det hundratal boende i husen har nätverket Yimby involverat sig, frågan har dryftats på bästa ledarplats och politiker över partigränserna har yttrat sig till förmån för en bevarandeplan.
Men trots att debatten debatten pågått i decennier har husen tillåtits förfalla.
Skälet? Trafikmark. Bostäderna uppfyller heller inte de reglerade krav som kan anses som rimlig boendestandard, och placeringen av fastigheterna är knappast optimal ifråga om luftkvalitet eller bullernivåer.
E6/E20 är transportled för farligt gods och en olycka skulle kunna få katastrofala konsekvenser.
Men har man noga undersökt vad en liknande miljövall som idag klättrar på sluttningen till de fina villorna till Örgryte – i folkmun ”prospect hill” – skulle kunna innebära i form av förbättrad luftkvalitet och minskade ljudstörningar?

I december 2012 kom ytterligare ett dråpslag. Räddningstjänsten dömde ut brandsäkerheten i trappuppgångarna och Posten vägrade som i ett trollslag att dela ut brev. Brister finns i lägenhetsdörrar och ytskiktet i trappuppgångarna består av brännbart material. Ett åtgärdsprogram tillsattes med vite och kostnaderna beräknas till runt 1.6 miljoner kronor. Taxan tickar, och en beräknad slutnota för en fullgod totalrenovering uppgår till i runda slängar 165 mkr; ett testamente som 20 år av uteblivna renoveringar lämnat efter sig.

Ett iskallt decemberregn trummar mot den eftersatta asfaltsbeläggningen längs med Åvägen.
Avgasångorna ligger som ett stickande täcke i huvudhöjd kring de fåtal fotgängare som vågar trotsa elementen utan de hundratals tomgångskörande bilarnas skyddande plåthölje
Men avgaserna kommer inte från den angränsande E6:an, det är nämligen Frölundamatch och bussar på väg mot uppställningsplatser trängs med köande personbilar med en ledig parkeringsplats upphöjt i minne.
Men jag skall inte se på ishockey, utan har ett helt annat mål.
Boendeföreningen Bevara Gårda har nämligen informationsmöte och ett tjugotal eldsjälar har samlats i en samlingslokal på Gudmundsgatan, och väl inne doftar det gott från nybryggt kaffe och vetelängder.
Sällskapet är blandat, men engagemanget för den egna hemmahärden, områdets utveckling och intresset för stadsbyggnadsfrågor skulle göra vilken villaägarförening som helst i Örgryte gröna av avund.

Det skulle vara en lögn att påstå att stämningen är uppsluppen.
Misstänksamheten mot fastighetsförvaltaren är stor och i leden växer en känsla av att vara motarbetade: Fastighetskontoret vill riva, nya friska pengar till kommunkassan hägrar och hyresintäkterna från de berörda kvarteren är knappast någon vinstmaskin.
Men måste det vara det då? Skall det inte finnas möjlighet till differentierat boende även i en storstad som Göteborg?
Med låga trösklar och låga hyror, mot en lite sämre boendestandard och omak att trippa barfota ut i trapphuset för en nattlig toalettsejour?
Frågan blir hängande i luften; obesvarad.

Jag får titta in i ett flertal lägenheter, och välkomnas med kaffe i var och en och ibland något starkare.
Variationen är stor och inte alla skulle platsa i ett glassigt heminredningsreportage. Men ambitionen att göra det så fint som möjligt är påtaglig, och djupt mänsklig. En egenhändigt målad tavla över de värsta sprickorna i färgen, någon har satt upp gamla emaljskyltar från den tid då det fortfarande fanns butiker i markplan.
Precis som när jag bodde här under en tid under 90-talet känner jag att jag genast trivs.
Här bor visst människor.

Såsom promenadstråk är Nedre Fabriksgatan mot ICA Focus en ganska deprimerande passage.
Gatubelysningen är mer eller mindre obefintlig och några verksamheter i markplan som skulle kunnat liva upp stadsbilden finns inte längre. Bakom skyltar som ”Götet” pågår oklar verksamhet, men enligt de boende i huset brukar här vara fester till gryningen även på vardagar; i en angränsande lokal skalas det potatis nattetid till stadens restaurangkök med uråldriga maskiner.
En ljudkonstnär till granne har samplat ljudet och gjort en technolåt av det. En hit?

Dagtid – särskilt under rusningstrafik – swischar premiumbilar förbi i sjuttio-åttio km/tim, med motorvägsrytm fortfarande vilande i farthållarens mikrokretsar.
Övergångsställe har funnits förr om åren, förtäljer en veteran i huset. Han har bott här hela sitt liv, från kolt till pensionen för ett tiotal år sedan.
Nu är övergångsställen borta: Vägstumpen är nämligen utryckningsväg för den närliggande brandstationen.
Då hinns det inte stannas vid några övergångsställen.

I en intervju sade nytillträdde stadsarkitekt Björn Siesjö att rådande regelverk kring bostadsstandard gränsar till talibanism. Okej, jag skarvar lite: Yttrandet handlade om att alla nybyggda bostäder måste vara handikappanpassade.
Men andemeningen dröjer kvar: Skall det inte finnas möjlighet för även mindre bemedlade – studenter, pensionärer, fattiga konstnärer att bo centralt till en billig hyreskostnad?
Enligt Fastighetsförvaltningens eget tjänsteutlåtande utgörs 70% av hyresgästerna av personerna födda efter 1970, varav merparten är yngre än 30 år.
Kan man inte tänka sig några kallsupar sämre luft, kallvattenduschar och blåskatarr något år, innan flyttlasset går någon annanstans?

En hyresgäst tar mig lite avsides och säger: ”De vill inte att folk skall få upp ögonen för den fantastiska miljö som Gårda faktiskt är”. ”Därför vill de inte ha några verksamheter i butikslokalerna i markplan, och låter medvetet fastigheten förfalla”.
Folk som passerar på E6:an ser bara den vittrande färgen, och stämmer in i kommungubbarnas kör: Riv!
Men besiktningarna är överdrivna, så illa är det inte tycks de flesta här vara överens om.
Svaret är dock inte helt givet. Frågan får hänga kvar luften.

 

Det här inlägget var ursprungligen ett bidrag till GT:s krönikörtävling, som uppenbarligen avlystes.
Gårda Bevarandeförening på Facebook
Yimby Göteborg. Yimby står för ”Yes, in my backyard” och är en sammanslutning som verkar för en förtätad blandstad.

Foto: Per Wikens / Göteborgs Fria Tidning. Länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...