Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Burgen medel- och överklass experter när ABF idkar Klassvandring

2013-09-09 av ozelot

kalssABF:s klassvandringar fortsätter i Göteborg. Här inbjuds deltagarna inbjuds till att lära känna Göteborg ur ett klassperspektiv. Men det är knappast företrädare för socialgrupp 3 och 4 som guidar kunskapstörstande genom stadens socioekonomiska rutnät – när Arbetarrörelsens stolta flaggskepp bjuder in till folkbildning är det tvärtom en tämligen ekonomiskt välmående akademisk elit som har tolkningsföreträde.
Bland annat hittar jag inte ett enda utländskt klingande namn, inte heller någon under trettio bland de tillfrågade.
Knappt ens någon under doktorandnivå.

Det innebär inte att den guidade stadsvandringen saknar klassperspektiv – tvärtom.
Det finns massa intressanta angreppspunkter i programmet.
Men jag tycker att frågan är värd att ställa utan att nödvändigtvis polemisera – hur mycket klassmedvetande har egentligen en medelålders professor som tjänar mer än 90% av befolkningen?
Frågeställningen välkomnas säkert av arrangörerna som gärna problematiserar på heltid.

Vi gjorde en snabbkoll via de vanligaste söktjänsterna; Google och Ratsit.
Vi har inte på något sätt begärt ut några kreditupplysningar eller heller synat olika bolagsengagemang i sömmarna – utan utgått från den öppna lönerankingen.
Det kan rent av vara fel i något fall, men då får vi be om ursäkt alt. skylla på Ratsit.
Inte heller tycker vi att det är helt rättvist av att stirra sig blind på en siffra, utan har i vissa fall tittat även på hushållets samlade ekonomi.
Någon kan ha varit mammaledig, suttit i skrivarlya eller dylikt varför även maka eller sambos inkomst är intressant.
Det kan också vara intressant att högutbildade akademikor oftast delar hushåll med folk med liknande dito; eller i vart fall med en hög inkomst.

Först ut är nämligen Ann Ighe, forskare och anställd vid Göteborgs Universitet (institutionen för ekonomisk historia).
Ann är bosatt i Majorna, och tjänar mer än 57.9%. I sin åldersgrupp ligger hon dock inte så bra till, där är siffran bara 39.5. Tittar man på hushållets samlade ekonomiska situation kan man dock konstatera att inkomsterna ligger betydligt över genomsnittet.
Sambon – får man förmoda – arbetar nämligen på samma akademiska institution och tjänar betydligt mer: 85.2% mer än alla i Göteborg.

En annan föreläsare är Claes Caldenby. Claes är professor i Arkitektur vid Chalmers Tekniska Högskola.
Inte heller Claes går det någon större nöd på – han tjänar mer än 98,8% av alla i Göteborg.

Kjell Gustafsson hittar jag inte mycket på: bara en enskild firma med just stadsvandringar som verksamhetsidé. Han går fri den här gången. Vi fortsätter istället med Catharina Thörn som är forskare vid Institutionen för Kulturstudier.
Catharina har frejdigt deltagit bl.a i debatten om Pennygångens framtid och ofta uttalat sig i frågor om boendesegregering och utanförskap. Catharina har blivit låghyreområdet (än så länge?) Pennygången trogen, men inte nödvändigtvis för att hon skulle behöva det.
Catharina tjänar mer än 80% av alla Göteborgare och hon behöver dessutom inte betala hela hyran själv.
På adressen bor nämligen hennes man Håkan Thörn, som också varit aktiv i debatten om hur de resurssvaga trycks ut i ytterområdena.
Han föreläser också under Klassvandringarna, och inte heller han behöver oroa sig över några resurser.
Håkan – som till vardags är professorInstitutionen för Sociologi och Arbetsvetenskap – tjänar mer än de 97,4% andra inkomsttagarna i Göteborg.

Nästa föreläsare är Eva-Marie Herklint, bebyggelseantikvarie och fil.dr. i arkitektur. Den långa utbildningen tycks dock inte satt några djupare spår i plånboken då Eva-Marie är nere med deltidskvinnorna i inkomststatistiken.
Hon bor dock i mondäna Änggården tillsammans med likaledes välutbildade maken Mats Herklint, länsantikvarie på länsstyrelsen som tack och lov drar in lite mer till hushållskassan: Han tjänar mer än 88% av alla göteborgare i Ratsits löneranking.

Johannes Hulter fd Åsberg är en av drivkrafterna bakom nätverket Yimby som driver intressefrågan förtätad blandstad. Han är idéhistoriker i grunden och har (haft) förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Göteborg.
Trots driftigheten är inkomsterna helt medelmåttiga, men här finns även en rad olika förenings- och ägarengagemang som kan innehålla dolda poster.

Forskaren och författaren Helena Holgersson är verksam vid Institutionen för Kulturvetenskaper, där hon undervisar och deltar i forskningsprojektet Stadsomvandling som ”City branding”, gentrifiering och upplevelsedesign. Fallet Centrala Älvstaden i Göteborg. Populära ämnen i dessa tider och rentav relevant merit för stadspromenad med etiketten klassresor.
Ett område där gentrifiering definitivt står på dagordningen är Norra Gårda där Helena bor – och tjänar 87.4 personer mer än andra göteborgare.
Skulle det knipa med hyran någon gång hjälper säkert sambon – eller inneboende – till: Han slår henne nämligen med 96.7%..

Poängen börjar klarna. Därför gör det kanske inte så mycket att jag inte lyckats hitta specificerade uppgifter på några av de deltagande föreläsarna. För att de helt enkelt har vanliga namn, men sökningen är bara ett sms-bort.
Arne Nilsson är t.ex. docent i Sociologi och har forskat kring män och maskuliniteter, med specialitet homoliv vid mitten av 1900-talet i Göteborg och på de svenska Amerikabåtarna.
Det låter som en intressant klassresa, men docenter brukar inte vara utfattiga.
Av samma anledning som ovan vågar jag inte förkunna någon definitiv dom över Anders Törnquist, lektor i Socialt Arbete och med en mängd publikationer bakom sig.
Jag ids vare sig göra honom till varken 38 eller 63, och att ta dylika risker med siste klassresenären i ledet – Malin Nilsson – vore ju direkt oartigt.

Vad säger då en sådan här snuttifierad genomgång av föreläsares privatekonomi?
Normalt sett kanske ingenting – jag ifrågasätter inte deras intellektuella hederlighet och det är väl rimligt att en lång utbildning motsvaras av en adekvat löneutveckling.
Men varför är det oftast en övre akademisk medelklasselit som får koda klass när ämnet förs på tal?

ABF fyllde nyligen 100 år.
För att högtidlighålla detta gästades ABF Göteborg av riksordförande Helén Pettersson med parollen Så återerövras jämlikheten.
Vad hon tjänar har jag inte orkat kolla.

Här är hela programmet.

Ämnen för säsongen:

♦ Arbetarklass och manligt homoliv – en nära förbindelse 10/9
♦ Historien om arbetarnas Gårda och överklassens Örgryte 12/9
♦ Den hegemoniska blicken på staden 17/9
♦ Bland fiskare och societet på Donsö och Styrsö 19/9
♦ Klassamhället och kyrkorna i Masthugget, Haga, Linné 24/9
♦ Kvinnors arbete i Göteborg 1890-1945 3/10
♦ Från stadsherrgårdar till arbetarstadsdelar – en promenad i Olskroken och Bagaregården 9/10
♦ Folkhemmet i Kortedala 13/10
♦ Olika även efter döden – klassvandring på Östra kyrkogården 19/10

Kommentarer på Burgen medel- och överklass experter när ABF idkar Klassvandring

 1. Bäver

  Hehe, ja detta är ju ett dilemma såklart. Varför det trots att ABF är arrangör ser ut så tror jag har två förklaringar: 1. Hur hålla föreläsningar i dessa ämnen med föreläsare som *inte* har utbildning i dem? (Fast en mer sammansatt blandning vore ju både möjlig och önskvärd) 2. Du sa det själv: ABF har nyss fyllt 100. Kanske ska man vända sig till lite nyare krafter för det du verkar efterfråga ovan.

 2. Josef

  Jag vågar anta att du själv aldrig har varit engagerad inom ABF och kanske inte heller gått på så många arrangemang. Varesig arrangemanget handlar om klassvandring eller något annat ser man på ABF alltid till att någon som är utbildad i ämnet handleder kursdeltagarna. Du för ett väldigt konstigt resonemang – får bara araber föreläsa om situationen i Syrien? Får bara svarta föreläsa om strukturell rasism? Vad menar du egentligen? Hur kan det vara konstigt att experter på klass föreläser om klass?

  • Ozelot

   Josef: Jadu, haters gonna hate..
   Har varit på ett flertal stadsvandringar, varit på ABF:s föreläsningar, själv suttit i panel och även fått bidrag.

   Du missar med råge poängen om du inte inser att det kan bli problematiskt om en organisation som ABF – särskilt med tanke på ämnets särart – åtminstone inte försöker hitta en liite bredare representation bland sina föreläsare än de som är de övre 20% inkomstmässigt i befolkningen och är väldigt homogena i övrigt.
   Föreläsarna är relevanta och inte ifrågasatta i sig – problemet är brist på olika perspektiv, olika bakgrunder, ålder, etnicitet etc.

   ”Experter på klass?”
   Det är alltså vit medelklassig akademikerelit som är det?
   Där slog du spiken i listan i min poäng så jag behövde inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-06-15

Klockan 14.00 Lördag den 15 Juni är det varmt och kvalmigt inne på Bengans. Bella Wadling sitter och luktar gott av myrra, är tvungen att nosa upprepade gånger i hennes nacke. Dan Söderqvist stilar omkring i linnerock och Timo Kangas är på besök i GBG. Gitarristen Gerth Svensson har hittat…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-06-16

SHAM 69 – hundar fiser längs ekvatorn Schaktningsmaskinerna står stilla utanför i en sekund från förr och staden flyter genom livet De är obsessions men jag älskar Eva & Talking Heads Soup Dragons This is our art Echo and the Bunnymen Ocean Rain Marcel Tuores: Collage Stefan Falck: Poesi

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-06-18

  Jag kollade på TV, Håkan Hellströms konsert som han gjorde 2013 på Skansen. Håkan Hellström är vår tids Bellman. Det var fantastiskt att se och höra denna konserten med Håkan. Han sjöng sina fina låtar och jag kunde inte skriva ned vad de hette för jag hade inget att…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...