Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”Far inte till Stockholm, du blir aldrig mer densamma…”

2013-09-09 av

Blogg

När jag skriver det här sitter jag halvt i skräddarställning i vår orangea 70-talssoffa hemma i byn. Dator i knät, sjutton olika projekt igång samtidigt. Bildredigering från senaste fotosessionen, radiomanus till torsdagens sändning i Radio 88, posters och flyers samt lite uppdateringar på hemsidan.
Samtidigt; en indier lagar mat med spiskummin och räkor i Halv åtta hos mig, men jag är mer sugen på äppelpajen som står i ugnen ute i köket.

Om en vecka sitter jag inte här i Sollebrunn med datorn i knät och väntar på en äppelpaj. Sollebrunn; det lilla samhället som oftast beskrivs som ett genomfarssamhälle.
”Sollebrunn? Jaså ja ja, där har man väl…åkt igenom någon gång…”.
Om en vecka befinner jag mig i Sveriges huvudstad. Jag ska gå en kurs där borta. Ingen skola fem dagar i veckan. Ingen flytt.
Näe, det är en kvällskurs på fyra timmar en gång i veckan.

Kursen heter ”Att arbeta som fotograf”. Det är Emma Svensson från Rockfoto som har hand om den, vilket känns kanonbra. Jag har följt Rockfoto’s uppdateringar så länge jag kan minnas, då för att följa band vars spelningar man varit nyfiken på. Satt och våndades över att jag själv inte var på alla de där spelningarna. Allt såg ju så fantastiskt fint ut på bilderna…
Nu vill jag utveckla mitt fotograferande. Ta det ett steg längre till “en kul grej” och inte längre bara snacka om allt jag vill göra, utan verkligen börja jobba med det. På riktigt.

Ibland frågar jag mig själv, om jag är helt dum i huvudet som anmäler mig till en kvällskurs på fyra timmar varje vecka, 45 mil ifrån min hemby, fyra timmars tågfärd…
eller om jag faktiskt är ett geni? Ett geni som vågar göra det som man först tänkte och trodde var omöjligt.
När jag av en slump fick syn på en länk till kursen på Facebook så fastnade jag direkt för innehållet. Jag har aldrig tidigare läst om en sådan kurs som tar upp SÅ många bra och nödvändiga ämnen för att man ska kunna arbeta som fotograf på riktigt. Det handlar inte bara om att ta en snygg och intressant bild. Det är alltifrån självkänsla och bildseende till juridik, PR och budget.
Jojomen, en bild säger mer än tusen ord.
Jag läste om kursen. Helt blown away av allt, men när jag hade scrollat ända ned och såg att det var Stockholm kändes det hopplöst.
”Hopp…” tänkte jag och stängde ned sidan. Inte en chans att jag ska gå en KURS i STOCKHOLM.
Men på något vis kunde jag ändå inte slita mig från den. Tänkte mycket på den och bad inombords att det skulle dyka upp någon lite pop uppruta som sa “Kommer även till Göteborg!” eller liknande.

Men icke.

Det var först när mamma min frågade om den vid middagsbordet samma dag.
”Döh, den där kursen du hade ”lajkat”?”
”Ja…”
”Du måste ju gå den!!!”
”Men den är ju i Stockholm…?”
”JA? OCH?!”

Så jag anmälde mig samma eftermiddag,
och dagen därpå hade jag fått svar
– jag hade blivit antagen.
Så, nu är jag en av de 14 deltagarna. Hade det inte varit för min mammas “pushande” så hade jag inte vågat anmäla mig.

Så, mina vänner
– om exakt en vecka så kör vi. 14 veckor kurs i huvudstaden. Jag sover på vänners soffor, checkar ibland in på något vandrarhem eller hotell, pendlar fram och tillbaka, tidiga mornar och sena kvällar. Jag är livrädd samtidigt som jag är längtar ihjäl mig. Känner mig bar, rädd, exposed och glad, förväntansfull och positiv på samma gång.

Jag tänker låta er följa med mig på min tripp till huvudstaden och vad jag lär mig under tiden, inte bara på kursen utan även om Stockholm som stad, att pendla, åka tunnelbana, möten med olika människor, fotografering och…tja, mig själv. Även vägen till att starta eget företag, något som jag pratat om väldigt länge men som jag inte riktigt…vågat.
Tills nu.

Faktum är att jag påbörjat en ny blogg som kommer att innehålla massor av material från min tripp till Stockholm.
Det här är Göteborg Nonstop. Om jag skulle skriva om Stockholm här mest hela tiden hade det varit i samma stajl som om Håkan Hellström skulle flytta till Stockholm (”Far inte till Ståååååckhåååålm! Du blir aldrig mer densammaaaaa!”).
Vill ni följa med och se tiden i huvudstaden, läs gärna www.larssonjosefine.tumblr.com
Jag kommer fortsätta blogga här också med jämna mellanrum. Den senaste tiden har det varit fullt upp med både radiosändningar, möten, jobb, arbetsintervjuer och liknande, därav har det varit rätt tyst om mig här.
Det händer mycket just nu, och mycket mer kommer att hända.
Jag ser fram emot hösten. Jättemycket.

Puss och kram, fred och kärlek!
Med vänlig hälsning, Josefine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...