Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Hedniska Hjärtan

2013-10-01 av

Jag döpte min examenskollektion till Heathen Hearts – hedniska hjärtan. Processen från idéarbete till färdig kollektion tog tio sömnlösa veckor. Att det var hektiskt märks nu när jag börjat tappa håret, tydligen något man ofta gör tre månader efter en stressig period, jag googlade.

Jag hade, efter att ha pluggat och jobbat med modesign i fem år, börjat märka att jag ofta dras till det som lite vårdslöst kallas ”etnisk” design. Allt från det lustfyllda sätt som många stamfolk smyckar sina kroppar på, strukturer i bladverk, överflödet av snäckor, blommor, fjädrar i en huvudvonad, till färgval på textil och rytmen i grafiska mönster. Men jag insåg att det finns ett dilemma i designerns självutnämnda rätt att fritt inspireras av vad som helst. Det håller inte alltid. Avsändare och trovärdighet hänger ihop.

När Michael Kors plåtar safarichica, vita, européer utanför lerhyddor i Afrika till sin vår/sommarkollektion 2012, kan man som betraktare inte låta bli att skruva olustigt på sig. Det rimmar illa att utan eftertanke annektera någon annans arv och identitet. Det blir påtagligt ytligt. Ett exempel: Burberrys vår/sommarkollektion 2012 med tydliga afrikanska referenser gav, med tanke på Burberrys eget arv som brittiskt modehus, en kolonial bismak.

michael_korsKampanjbild från Michael Kors kollektion för v/s 2012, fotograferad av Mario Testino.

Men så slog det mig! För att (med trovärdighet) kunna utforska den här typen av formspråk behövde jag inte romantisera eller exotisera en etnisk grupp. Istället valde jag att gräva ur vårt eget svenska arv, som är rikt på samma typer av referenser, tro det eller ej.

blomDet här är ett utdrag ur den skissbok jag använde under projektet. Foton på medlemmar i Surmastammen och från projektet Eyes as Big as Plates, av fotograferna Riitta Ikonen och Karoline Hjorth, ett fantastiskt projekt med karaktärer från skandinaviska sagor och seder.

Vi har en lång historia av animism, tanken om en besjälad natur. Och på många sätt är det fortfarande en levande del av vår kultur. För mindre än hundra år sedan var den allmänna folktron att naturen hade själ och magiska väsen vaktade vattendrag, träd och ängar. Ännu idag dekorerar vi med björklöv när vi firar stora händelser i livet. Varför? Jo, förr trodde vi att genom att klä in oss själva, vårt hus, eller som idag: vår Toyota när vi tar studenten, kunde vi överföra den inneboende lyckan i naturen till oss själva. Som en kraftfull talisman. I arbetet med kollektionen slukade jag massvis av Elsa Beskow-böcker, läste om folksagor och tittade på nutida projekt sprunget ur samma tankar.

3608686397
Studentfirande.


Elsa Beskow-
Illustration av Elsa Beskow.

midsommaren
Midsommar – en 1000-årig tradition där vi firar livets återkomst till naturen. Vi samlas i naturen för att dansa i grupp, dekorerar oss själva med blommor och berusar oss på snaps. Och visst tyder babyboomen i mars på en ökad sexuell aktivitet? Hedniskt så det förslår.

Det blev en väldigt gedigen research och emellanåt komplicerad inspiration. Men jag ville i slutändan ändå att man skulle kunna uppfatta kollektionens kärna bara genom att se den, utan all information. Människor är ju i första hand väldigt visuella varelser. Jag försökte koka ner målet till att förmedla känslan av något lustfyllt, organiskt, med vissa mörkare, råare inslag. Något som handlade om överflöd och dekoration – i motsats till vår långa designtradition av funktionell och minimalistisk design. Kollektionen skulle kunna beskrivas i en mening: en påminnelse av, och en hyllning till, den moderna människans primitiva instinkt att dekorera sig själv, med utgångspunkt i den svenska naturen.

(Du glömmer väl inte att rösta på mig i MUUSE x Vogue Talents Young Vision Award, där jag är i final med nyss nämnda kollektion? Lägg två sekunder av din dag på att rösta här och hjälp en Göteborgare att hamna i Italienska Vogue! Här kan du se kollektionen i sin helhet.)

Här kan du se alla Linas inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...