Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Hedniska Hjärtan

2013-10-01 av

Jag döpte min examenskollektion till Heathen Hearts – hedniska hjärtan. Processen från idéarbete till färdig kollektion tog tio sömnlösa veckor. Att det var hektiskt märks nu när jag börjat tappa håret, tydligen något man ofta gör tre månader efter en stressig period, jag googlade.

Jag hade, efter att ha pluggat och jobbat med modesign i fem år, börjat märka att jag ofta dras till det som lite vårdslöst kallas ”etnisk” design. Allt från det lustfyllda sätt som många stamfolk smyckar sina kroppar på, strukturer i bladverk, överflödet av snäckor, blommor, fjädrar i en huvudvonad, till färgval på textil och rytmen i grafiska mönster. Men jag insåg att det finns ett dilemma i designerns självutnämnda rätt att fritt inspireras av vad som helst. Det håller inte alltid. Avsändare och trovärdighet hänger ihop.

När Michael Kors plåtar safarichica, vita, européer utanför lerhyddor i Afrika till sin vår/sommarkollektion 2012, kan man som betraktare inte låta bli att skruva olustigt på sig. Det rimmar illa att utan eftertanke annektera någon annans arv och identitet. Det blir påtagligt ytligt. Ett exempel: Burberrys vår/sommarkollektion 2012 med tydliga afrikanska referenser gav, med tanke på Burberrys eget arv som brittiskt modehus, en kolonial bismak.

michael_korsKampanjbild från Michael Kors kollektion för v/s 2012, fotograferad av Mario Testino.

Men så slog det mig! För att (med trovärdighet) kunna utforska den här typen av formspråk behövde jag inte romantisera eller exotisera en etnisk grupp. Istället valde jag att gräva ur vårt eget svenska arv, som är rikt på samma typer av referenser, tro det eller ej.

blomDet här är ett utdrag ur den skissbok jag använde under projektet. Foton på medlemmar i Surmastammen och från projektet Eyes as Big as Plates, av fotograferna Riitta Ikonen och Karoline Hjorth, ett fantastiskt projekt med karaktärer från skandinaviska sagor och seder.

Vi har en lång historia av animism, tanken om en besjälad natur. Och på många sätt är det fortfarande en levande del av vår kultur. För mindre än hundra år sedan var den allmänna folktron att naturen hade själ och magiska väsen vaktade vattendrag, träd och ängar. Ännu idag dekorerar vi med björklöv när vi firar stora händelser i livet. Varför? Jo, förr trodde vi att genom att klä in oss själva, vårt hus, eller som idag: vår Toyota när vi tar studenten, kunde vi överföra den inneboende lyckan i naturen till oss själva. Som en kraftfull talisman. I arbetet med kollektionen slukade jag massvis av Elsa Beskow-böcker, läste om folksagor och tittade på nutida projekt sprunget ur samma tankar.

3608686397
Studentfirande.


Elsa Beskow-
Illustration av Elsa Beskow.

midsommaren
Midsommar – en 1000-årig tradition där vi firar livets återkomst till naturen. Vi samlas i naturen för att dansa i grupp, dekorerar oss själva med blommor och berusar oss på snaps. Och visst tyder babyboomen i mars på en ökad sexuell aktivitet? Hedniskt så det förslår.

Det blev en väldigt gedigen research och emellanåt komplicerad inspiration. Men jag ville i slutändan ändå att man skulle kunna uppfatta kollektionens kärna bara genom att se den, utan all information. Människor är ju i första hand väldigt visuella varelser. Jag försökte koka ner målet till att förmedla känslan av något lustfyllt, organiskt, med vissa mörkare, råare inslag. Något som handlade om överflöd och dekoration – i motsats till vår långa designtradition av funktionell och minimalistisk design. Kollektionen skulle kunna beskrivas i en mening: en påminnelse av, och en hyllning till, den moderna människans primitiva instinkt att dekorera sig själv, med utgångspunkt i den svenska naturen.

(Du glömmer väl inte att rösta på mig i MUUSE x Vogue Talents Young Vision Award, där jag är i final med nyss nämnda kollektion? Lägg två sekunder av din dag på att rösta här och hjälp en Göteborgare att hamna i Italienska Vogue! Här kan du se kollektionen i sin helhet.)

Här kan du se alla Linas inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-10-10

Biopremiär:  11 oktober 2019 på Hagabion Regi: Nick Broomfield Medverkande: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius mfl. Längd:  102 min Redan ett par sekunder in i filmen börjar jag lipa av anslaget och orden, och sen fortsätter dokumentären om artisten LEONARD COHEN &hans flamma MARIANNE IHLEN att beröra hela vägen ut. Först får…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...