Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Att lita på nedärvd kunskap

2013-10-02 av

Jag snubblade i januari över ett citat som kom att påverka uttrycket i den kollektion jag just nu tävlar med i MUUSE x Vogue Talents Young Vision Award. I Maggie MacNabs bok: Design by Nature gick att läsa:

Understanding pattern language is a capacity human beings have always had […] The language of nature’s patterns is an instinctual knowing accumulated by our ancestors over millenia through their experiences of living. It is stored in the personal and collective unconcious of all human beings.

Vi går alltså runt med nedärvd kunskap, som vi inte är medvetna om, som gör att vi känner igen blommönstret som bildas i en klätterros. Vi är programmerade att automatiskt känna igen avstånden mellan vågorna som rullar iland på en strand. Med den här vetskapen var det nu lättare att förstå just vad det var för en känsla jag ville förmedla i kollektionen. Det var närvaron av en organisk rytm. Jag har försökt återskapa den i siluetter, materialexperiment och i mönster.

I januari drog arbetet med kollektionen igång. Jag hade längtat efter att få bygga form genom att utgå från små komponenter och sedan bygga fram formen med hjälp av dem. Ett slags kollageteknik. När jag ibland påpekat att jag vill jobba på det sättet, har jag stött på motstånd. Ofta har jag istället uppmuntrats till att skapa siluetter genom drapering och skärningar, fått förklarat att allt annat är dekoration. Men jag håller inte med.

”To cut is to think” sa den italienska konstkritikern Germano Celant. Och visst är det så, men det finns fler sätt att skapa form på.

På samma sätt som maskor i en stickning påverkar, och bygger, den slutgiltiga formen har jag också utnyttjat det dekorativa materialets egenskaper för att påverka formen. Genom att exempelvis smocka valda delar av ett tyg för få det att stå ut från, eller ligga an mot, kroppen, eller ge broderier en 3D-karaktär, förändras siluetten och formen på plagget.

smockis

silhuett

 bild 1Bilder från designprocessen, materialexperiment och skisser för att försöka hitta en organisk rytm i materialet.

 

(Du glömmer väl inte att rösta på mig i MUUSE x Vogue Talents Young Vision Award, där jag är i final med nyss nämnda kollektion? Lägg två sekunder av din dag på att rösta här och hjälp en Göteborgare att hamna i Italienska Vogue! Här kan du se kollektionen i sin helhet.)

Här kan du se alla Linas inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...