Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Det funktionella, svenska modet

2013-10-04 av

När jag tänker på svensk design och svenskt mode tänker jag otvivelaktigt på något som är praktiskt och lågmält. Jag är uppvuxen med bilden av det svenska som det svala, smarta; det funktionella. Jag har också alltid upplevt att det finns ett tabu i att formge något enbart för att det är vackert, eller intressant, själva skönheten eller experimentet tycks ofta inte skäl nog för att accepteras som god design i det svenska modeklimatet. Form följer funktion och så vidare.
Redan som liten störde det tankesättet mig. Eller kanske hade jag bara fått för mig att det renodlat dekorativa inte var lika tillåtet som det avskalade modernistiska? För att ta reda på om min bild av svenskt mode verkligen var riktig började jag leta mig bakåt i tiden för att se på hur man genom historien talat om svensk design.

filippa-k-3
Design: Filippa K

I min research bekräftades gång på gång den svenska modebilden som något i grund och botten funktionellt. Givetvis finns undantag, men de aktörer som främst lyfts fram med epitetet ”svensk design” har oftast tillhört den modernistiska, funktionella eller minimalistiska änden av skalan. Och efter att Filippa K satt sin prägel på 1990-talet banade det också väg för fler svenska märken i samma genre. Bilden av svenskt mode, både inom Sverige och internationellt skulle kunna illustreras med den motivering som gav Hope guldknappen 2010, och som jag personligen känner skulle kunna tillämpas på nästan vilket svenskt märke som helst.

Funktion, innovativ kvalitet och fokus på detaljer är honnörsord för Guldknappenvinnaren 2010. Stilen är dämpat lugn, avskalat ren, tidlöst hållbar och slitstarkt kraftfull. Genom sin råa enkelhet skapar de ett poetiskt uttryck som idag är synonymt med skandinavisk funktionalism. De strama linjerna med utgångspunkt i herrmode är en påminnelse om ett svenskt kulturarv som kommer överleva länge.

Bara det faktum att de svenska modestudenterna och stora delar av den svenska modebranschen, under ett femdagarsseminarium på Konstfack 1968, gemensamt kom fram till att uppgiften för framtidens designer var att skapa ”funktionella, modefria plagg” är talande för hur synen på mode i Sverige traditionellt sett ut.

Men, år 2008 sätter Svenska Institutet ihop en utställning, Swedish Fashion – Exploring a New Identity, där man presenterar en ny generation svenska designer, som representerar ett alternativ till den gamla schablonbilden av svenskt mode som funktionsdrivet och praktiskt. Medverkande är bland annat Sandra Backlund, Martin Bergström och Ann-Sofie Back. Och något modeskaparna i utställningen tycks ha gemensamt är inställningen att det finns ett behov av att uppdatera bilden av svenskt mode; att det behövs ett alternativ eller en motbild.

It was deeply buried, but fashion finally emerged in Sweden. After years of the millstone around our neck that was the demand to be practical, economically sensible or suitable for all weathers, we are seeing a generation of fashion designers who treat fashion as an arena for individual creative expression rather than as a dissatisfied concession to so-called reality. /Daniel Björk

 

Sandra Backlund (6)
Design: Sandra Backlund.

 

Missförstå mig inte, det är inget fel på smart, funktionell design, och minimalism är ju en stilinriktning som också jag kan uppskatta. Men ultimata sanningar är ju sällan särskilt spännande. Tänk vad skönt om vi istället kunde utvidga begreppet ”skandinavisk design” till att innefatta fler uttryck, vad mycket roligare, och mer internationell, vår modescen skulle bli!

Imorgon stänger omröstningen av vem som vinner MUUSE x Vogue Talents Young Vision Award. Bland 400 internationella deltagare blev vi tio kvar och snart skall det finnas bara en. (Vill du bättra på karmakontot kan du rösta på mig här, klick-klick. Och här kan du se kollektionen i sin helhet.)

Här kan du se alla Linas inlägg

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-10-10

Biopremiär:  11 oktober 2019 på Hagabion Regi: Nick Broomfield Medverkande: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius mfl. Längd:  102 min Redan ett par sekunder in i filmen börjar jag lipa av anslaget och orden, och sen fortsätter dokumentären om artisten LEONARD COHEN &hans flamma MARIANNE IHLEN att beröra hela vägen ut. Först får…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...