Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Göteborgs Stads vision om 100% ekologiskt kött utesluter lokala producenter

2013-10-23 av ozelot

svensk-koHösten 2011 satte Göteborgs politiker som mål att det inom kommunens offentliga kök enbart skulle serveras ekologiskt kött. Det var en ambitiös programförklaring som slogs upp stort, bland annat från KRAV:s egna organisation men även media. Nya upphandlingsregler togs i bruk våren 2012, och andelen ekologiskt kött i kommunal verksamhet har efter det ökat med någon dramatisk procentenhet.
Det gick med andra ord sådär.

Det menar åtminstone Ronny Johansson (Ordförande LRF Göteborg) och Centerns Rickard Nordin i en debattartikel i GP för någon vecka sedan.
Artikelförfattarna menar att systemet stänger ute små lokala ekoproducenter, då anbudsreglerna var skrivna så att enbart stora leverantörer som kan offerera samtliga köttslag på ett bräde – det vill säga nöt, gris såväl som fågel.
Det kan inte ens i sammanhanget stora ekoleverantörer som Gröna Gårdar eller Kaprifolkött göra, eftersom de vare sig föder upp kyckling eller gris på sina anslutna gårdar.

När upphandlingsförfarandet inleddes tillfrågades 9 företag och 5 övriga intressenter. Efter några turer föll den ena efter andra bort, inför slutomgången återstod 2 st anbud varav bara 1 var kvalificerat att gå vidare till slutvärdering.
I hård kamp med sig själv vann således företaget Helmuth Walch Charkuteri AB i Västra Frölunda anbudet, värt 7 m kr/år.
Gröna Gårdar lämnade de facto in en ansökan, av ren princip. Kaprifolkött brydde sig inte ens om att söka.

De små lokala producenter som idag bedriver verksamhet på de 5.000 hektar jordbruksmark som finns i Göteborgsområdet har av samma anledning ännu mindre chans – eftersom de inte har råd eller möjlighet att erhålla den KRAV-certifiering som krävs.
Att erhålla KRAV-certifiering är betänkligt snårigt och inte sällan kontraproduktivt – och gör det således mer eller mindre omöjligt för den söta gårdsgrisen som går och bökar på landet att komma på fråga i KRAV-butiken.

Då står hoppet till den enda leverantör som fått förtroende av Göteborgs Kommun – nämligen Helmuth Walch Charkuteri AB som vann upphandlingen.
Helmut Walch Charkuteri AB är inte ondare än något annan charkfirma, de vann dock upphandlingen i ensamt majestät på upploppet därför att de kunde leverera ekologiskt kött av samtliga djurslag som serveras inom Göteborgs storkök.

I kravbeskrivningen från Göteborgs stad ingick dock inte nödvändigtvis att det ekologiska köttet skulle vara närproducerat, varför just den andelen istället sjönk under budgetåret.
Grossisten kunde ju nämligen inte tillhandahålla mer lokalt producerat, utan var tvungna att importera när de inhemska resurserna tröt.
Således missgynnades den svenska uppfödningen medan föresatsen rimligen var precis tvärtom.

Man kan ha invändningar mot tesen att svenskproducerat kött automatiskt är bra.
LRF är vidare en intresseorganisation vars ständiga litania om att just svenskmärkningen skulle innebära en miljömässig fördel har klingat falskt mer än en gång.
Däremot kan man konstatera att de miljömål som kommer uttryck i regeringens vision om Matlandet Sverige – inspirerat av Världsnaturfondens betänkande – aktivt motarbetas av Göteborgs Stads nya upphandlingsmål.
Inga av de lokala uppfödare som så fint ”håller kulturlandskapet öppet” längs Nordre Älvs stränder och verkar på naturens egna villkor har nämligen en chans att få leverera till en av Sveriges största upphandlare av livsmedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-06

Som mamma till en ung man som inte kan prata och gå och med EP så blir jag smått galen av att höra hur Försäkringskassan nu drar ned på assistanstimmar till folk med just ovanstående inskränkningar. Människor som ej kan prata eller röra sig lämnas ensamma liggande i sina sängar…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...