Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Cyniskt spel bakom porrklubbarnas offensiv på nöjeshimlen

2013-11-05 av ozelot

Chat Noir på Port du Soleil i somras

Chat Noir på Port du Soleil i somras

Igår publicerade jag en tämligen uppmärksammad text om Port Du Soleils beryktade gästspel på Posthotellet där bland annat tio danserskor från strippklubben Chat Noir gjorde ett lättklätt framträdande. Reaktionerna lät inte vänta på sig utan det publicerades i rask följd artiklar i såväl Metro, GT och GP. Men detta var ingen engångshändelse – precis som bland annat Nöjesguidens Björn Werner noterar utan – ett föga platoniskt vänskapsförhållande mellan Port du Soleil och Chat Noir som pågått i mer än ett år.
Bland annat på Brewhouse som drivs i nära samarbete med Göteborgs kommun.

Pressrapporteringen från helgens bravader – där Clarion sökt specialtillstånd om extra öppettider till 04 och även beviljats detta av tillståndsmyndigheten trots att det uttryckligen strider mot riktlinjerna – har inte saknat övertoner och framför allt Posthotellet har sågats jäms med fotknölarna.
Kanske främst för att de faktiskt svarat på medias frågor och efter en viss inledande tveksamhet gjort en hel pudel och bett om ursäkt för det inträffade.
Uttalande från Port du Soleil lyser dock mig veterligen helt med sin frånvaro – trots att det är de som faktiskt bokat eventet.

Men de som spankulerat utefter Avenyn en sen fredagsskväll kan knappast ha undgått strippklubbarnas offensiv de senaste månaderna. Släpvagnar smyckade med Chat Noir-dekaler har stått sida vid sida med polispiketerna och raffinerat klädda tjejer från klubben har delat ut flyers till hugade nöjeskonsumenter.
Ingen i vare sig kommunledning eller från mediahåll har lagt ihop ett och ett:
Vad vi ser är en kommersiell och ibland cynisk verksamhet som vädrat tidig morgonluft – som av en händelse i bakvattnet av att Göteborg som stad rådigt gick emot strömmen med sitt införande av tretillstånd på just nämnda fredagar.

För faktum är att i samma ögonblick som nattklubbarna stänger och folk väller ut på gatan i ett illa regisserat skådespel som saknar motstycke så börjar folk fumla efter den där flyern med de inbjudande kurvorna.
Ty där svartklubbarna ännu inte riktigt fått styrfart har strippklubbarna hela tiden stått väl rustade: Verksamheten lutar sig bekvämt tillbaka mot närmast helt oreglerade öppettider, och vad spelar ”bara folköl” och 200 spänn i inträde för roll när fyllan redan står i zenit och majonnäsen nätt och jämt torkats bort från hakan utanför gatuköken?
Jag har personligen sett helt blandade sällskap med både tjejer och killar fylla taxibilar till bristningsgränsen med adress Bellmansgatan, och jag har även hört taxichaufförer implicit tipsa om det.
Chat Noir, Wandas och vad de nu heter har alltid öppet och det är nog många som vill ha del av den kakan.

I dagens GT försvarar sig Posthotellets VD Fredrik Blomberg med att han inte sett någon beställning till Chat Noir, och inte heller någon faktura.
Jag tror honom på orden – jag tror knappast detta är någonting som vare sig inhyrda klubbar eller lokalvärdar som kommunstyrda Brewhouse eller Clarion Post behöver betala för.
Det är en helt rationell ekonomiskt betingad marknadsföringsåtgärd från Chat Noirs sida när tjejer med tejpade bröstvårtor viftar med tomtebloss på någon viphylla full med braksvennar på något företagsevent gone Aya Napa.
Ni vet var ni kan gå sen, killar. *Hint hint*
Och mindre nogräknade klubbarrangörer slickar sig runt munnen.
Gratis är gott.

Jag tycker egentligen inte att det är något moraliskt problem om folk vill gå på strippklubb och se någon analblekt tuttfia jucka mot en lättmetallstång – folk får väl göra (nästan) vad de vill.
Men när 20-åriga Lisa skall gå ut och dansa på ställen som Port du Soleil så kanske hon inte skall behöva bli omringad av en hord toplessdansöser från en kommersiell porrklubb – för att sekunden senare bli uppträngd i ett hörn av nån lobotomerad stekarsvenne med kåtslag som inte kan skilja på orsak och verkan.
Du kanske inte heller vill att din egen 20 dotter – eller son! – skall landa på Chat Noir framåt småtimmarna.

Vad grundar jag denna krönika på då, undrar ni? Jag skriver krönika och personlig reflektion – jag kan inte påstå att det är undersökande journalistik – det finns helt enkelt ingen polis, myndighetsperson eller krogägare som vill yttra sig öppet om detta.
För de två tidigare kategorierna är det enkel matematik. De har ju själva drivit igenom beslutet med tretillstånd med dubiöst resultat och hänvisar undflyende till någon utredning.
Krögarna däremot de vet nog men vågar inte säga någonting. Killarna i kretsen kring de här sexställena är förmodligen alltid inte helt trevliga att ha att göra med om de blir lite purkna, vad vet lilla jag?

Men så här, som en mycket initierad person i nöjessvängen sa till mig tidigare i dag:
– Porrklubbarna har aldrig tjänat så mycket pengar som de gör nu efter tretillståndet infördes!

Kommentarer på Cyniskt spel bakom porrklubbarnas offensiv på nöjeshimlen

 1. Christian

  Intressant resonemang, har ett par funderingar:
  Du poängterar att ”folk får väl göra vad de vill (nästan)” samtidigt rör sig hela resonemanget väldigt nära en uppmaning till förbud och förmynderi.
  Framförallt när man drar in att det strider mot alkohollagen.
  När du sen drar upp det idiotiska 03.00 beslutet som ett ”exempel” på att förmynderi är dåligt (tolkningsfråga från min sida) blir det väldigt otydligt.

  Vad är lösningen tycker du? Ska man reglera strippklubbarnas öppettider och göra samma inskränkning av individens frihet som GBG stad gjorde med tretillståndet? Förbjuda helt?

  • Christian: Jag ser ingen konflikt i att ha strippklubbar per se så länge de följer de föreskrifter som finns – däremot kan jag på ett personligt plan tycka att det är djupt tragiskt att sådana ställen har ett publikt underlag då nog de allra flesta vet att den typen av verksamhet drar till sig en hel del mindre nogräknade personer:
   Att alkohollagen inte följts i Clarions/PDS fall är väl ingenting att skrika i högan sky om, från Clarions fall tror jag det var ett misstag i arbetet med däremot har PDS ju haft samarbete en längre tid.
   Däremot finns det poänger med just alkohollagen och även om man i vissa fall tycker att de är anala i sina tolkningar så innebär det också en trygghet för allmänheten.
   Ställen med ustkänkningstillstånd (som Clarion) lyder under krav med av polisen förordnade vakter med utbildning och krav på viss oförvitlighet – det slipper Chat Noir utan kan ställa Arkan i garderoben om de så vill. Lite hårdraget, men så är det.
   En sammanblandning av dessa kulturer vill jag inte ha.

 2. Hornydog

  Du tycker väl att du har varit riktigt duktig nu ??. Att t.o.m få tidningarna att ta upp denna ”icke-händelse”. Det var väl tur, för dig, då att ”saken” är sådan att den förmodligen endast ger uppmärksamhet i Sverige.

  • Dornyhog

   Är det en icke-händelse eller en ”icke-händelse” enligt dig? Skillnaden blir ju rätt stor.

  • ”Hornydog, bara signaturen antyder ju vilken jävla plattskalle du är och sedan blir det än värre: ”Få tidningarna att ta upp”?
   Eh, det var de som hakade på med tiotals uppföljningar varav de flesta var helt osakliga – detta för att de vill sälja lösnummer och få klick.
   Jag började skriva detta sittandes i kalsonger med morgonkaffet i handen, utan minsta tanke på att några tidningar skulle hugga. Där har nonstop figurerat åtskilliga gånger förr och så kommer nog ske även i framtiden – för att det tas upp intressanta och ibland kontroversiella ämnen.
   Men någon pervers böjelse att bli citerad i metro och Gt har jag knappast.

 3. acanorworms

  Det är intressant att hela temat för Port du Soleils/Posthotellets fest bygger på Chat Noirs egna hösttema för sin strippklubb. Exakt hur nära är samarbetet egentligen?

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665554583456594&set=pb.213127998699257.-2207520000.1383680269.&type=3&theater

 4. Hjert

  Mycket intressant. Bra text. Lyft gärna på alla stenar i denna ”affär”. Jag personligen tycker detta med porrshower och pratet om strippor hit och dit är lite överdrivet, jag tror inte det var så farligt inne på Posthotellet egentligen. Men att man sett Chat Noirs bilar och deras reklamband ute på stan kan nog inte ha undgått någon. Klart det finns en ny affärsidé bakom allt detta. Självklart.

 5. M

  Snyft, Hornydog får inte sina strippor.

  • Hornydog

   Och du är en patetisk loser som kämpar med det lilla förstånd du har. Men lyckas ändå formulera några ord. Ja, det är väl alltid något.

 6. Kim Larsson

  Första gången jag läst nåt riktigt bra här, grattis!

 7. Madde

  Varje ord i texten är HELT RÄTT. Bra att detta lyfts fram!

 8. Jamir A

  Bra skrivet för precis så här är verkligheten. Dessa bilar i stan med reklam för sexklubbar syns överallt, speciellt på fredagar efter 03. Detta kommer politiker gissningsvis blunda för – men jag äcklar mig på att denna verksamhet numera blivit en naturlig del av Göteborgs nöjesliv. För en gångs skull stämmer skrönan:
  Det var bättre förr!

 9. Göteborgare

  Självklart är det så, fattar inte att jag inte listat ut detta själv. Man ser dessa porrklubbar mer och mer ute bland vanligt folk och det stämmer att tjejerna delar ut reklam till höger och vänster. Men som vanligt bryr sig ingen styrande politiker? Vi har tiggare i gathörnen, skottlossningar i gathörnen, nu också strippor med reklam i gathörnen. Förjävligt.

 10. Angelica

  Porrklubb/sexklubb? Absolut inte!!!
  Hur kan du ena yttra dig om att Chat Noir skulle vara en porrklubb?
  Det är en glamorös strippklubb dit både tjejer och killar kommer, de flesta är kring 18-35 år. Och det som erbjuds är BARA danser där gästerna inte ens får röra stripporna, och stripporna får heller inte röra gästerna. Och själva stämningen i klubben är trevlig. Lokalen är även stor och fin.

 11. Turk-BMW

  Angelica: ”Glamorös strippklubb? Är du skojig eller. Fint att du tycker det för att du själv jobbar där liksom..
  Lapdance för en tusing, lägger man 4000 kan man få ligga sen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...