Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Rignäs avgår men är det bara hans fel? Hela politiska ledningen behöver timeout

2013-11-14 av ozelot

Skärmavbild 2013-11-14 kl. 17.36.15Så blev det till sist klart, det som alla visste förr eller senare skulle komma: Bertil Rignäs avgår som styrelseordförande för IFK Göteborg, bara något dygn efter det från officiellt håll framhölls att han stannar åtminstone fram till årsmötet i mars.
Klubben valde först den mänskligare linjen genom att i all turbulens låta beslutet sjunka in hos huvudpersonen själv – en jagad person den senaste veckan som enligt uppgift mått mycket dåligt.

Den uppkomna situationen var såklart ohållbar och det går väl inte säga annat att det var rätt beslut. Det fokus på Rignäs vandel som uppstått i samband med UG:s reportage och det felaktigt hanterade kvittot från MIPIM-mässan i Cannes har knappast varit till gagn för klubben, och jag misstänker att det faktum att huvudpersonen själv nu formellt blev kallad till polisförhör blev den avgörande faktorn.
Jag hoppas nu att det inte dyker upp fler oklarheter kring Bertil Rignäs än de som redan framkommit – både för hans egen och hans forna arbetsgivares skull – för utan tvekan kommer han nu vara lovligt byte för varenda undersökande journalist i den här staden.
Varenda kvitto kommer kollas, tro mig.

En gång kan ursäktas och förlåtas: Slarv gör sig alla skyldiga till.
Fler gånger? Inte för en person i Rignäs ställning, det kommer med ansvaret – och med lönen.
Själv kan jag att det är lite orättvist att enda person på ett såhär brutalt sätt nu får bära hundhuvudet för en kommunal låt-gå kultur som präglat det politiska styret i decennier, och det började knappast med Göran Johansson.
En kultur som präglas in redan på mellanchef- och politisk tjänstemannanivå för att sedan följa med hela upp till toppen.

Jag har röstat på Socialdemokraterna i kommunalvalet vid de två senaste valen – jag har helt enkelt inte sett några reella alternativ.
Det kommer jag inte göra 2014.
Skandalerna är helt enkelt för många, fiffelkulturen letar sig långt in i Stadshusets korridorer, och det präglade inte minst den perversa röstkuppen angående femtillståndet i våras.
Det är för mycket nu.
Jag tror att den rödgröna majoriteten i Göteborg mår bra av en timeout.
Med så många mandatperioder i ryggen bildas massor av överflödig fetma och det är hög tid för en ordentlig bantningskur.


// Ozelot

Kommentarer på Rignäs avgår men är det bara hans fel? Hela politiska ledningen behöver timeout

 1. Anonym

  Jag kan hålla med dig om flera saker, men som statsvetare blir det väldigt konstigt när du skriver ”röstkupp”. Alla som har läst något om demokratins institutioner vet att förfarandet är vanligt, inte perverst. Lek inte valarbetare utan rätt kunskap.

 2. Som icke valarbetare och med viss kunskap om demokratins grundprinciper tycker jag att det förfarandet var demokratividrigt och perverst.
  Det följde inte mandatets grundidé.

  Därför kommer jag inte rösta på dem i nästa val och jag uppmanar andra att följa mitt exempel.
  Hows that for demokrati?

  Fler frågor?

 3. Anonym

  Ja. Förklara gärna hur omröstningen var, för att använda din vokabulär, ”demokratividrig”. Som sagt anar jag att du saknar bildning i ämnet demokrati och hur dess institutioner fungerar.

  Och om du tänker fungera som Allians-megafon är det något du borde informera om, så att människor som bara vill läsa om nöje i Göteborg kan vända sig någon annanstans.

 4. Att ett beslut som inte ens hade flest röster av röstalternativen – dvs för en tidigare stängning på fredagar (de var fler som var för att behålla de nuvarande tiderna) – kuppades igenom via ett rösttekniskt förfarande som du som ”statsvetare” *rolleyes* menar är mycket vanligt det hävdar jag strider mot demokratins grundidé och saknar representativitet hos folkopinionen.
  Vilket också har låtit sig illustreras av den efterföljande debatten och kritiken mot detta – bland annat har det ju faktiskt överklagats till högre instans precis som jag redovisar i länken ovan.
  Jag är för övrigt nästan samhällskunskapslärare men jag kom på att det här var mycket roligare.

  http://www.goteborgnonstop.se/2012/06/07/goteborgskrogarna-overklagar-beslut/

  Jag anser på fullt allvar att nöje (och sport) har med politik att göra, men om du i din tur på fullt allvar uppfattat Göteborg nonstop som en renodlad ”klubbsajt” eller nåt som bara skriver om hippa klubbar, då har du nog missat hela syftet. Här (i min egen blogg på sajten och inte på startsidan) skrivs om fisar, hemragg, kondomköp, livsmedelspolitik, olycklig kärlek, konstiga statusar på Facebook, personliga vendettor mot folk jag tycker illa om, politik och mediefrågor – i vilken ordning jag själv föredrar.
  Vill man inte läsa om det kan man hålla sig från min blogg – läsa någon av de andra skriventerna eller hålla sig till de rena nöjesnotiserna. Något jag personligen iofs vet att folk inte gör – de mest lästa texterna är sådana som inte håller sig inom några fördefinierade mallar.

  För övrigt är det inte det inte direkt ”allianspolitik” jag förfäktar – linjerna i Göteborgs kommunfullmäktige motsvarar inte direkt rikets – och det är fullt möjligt och till och med kanske rekommendabelt att rösta olika i alla val.
  I just fallet med Göteborg har sossarna gjort bort sig en gång för mycket.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...