Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”Det lär oss att se världen istället för att bara titta på den.”

2014-01-01 av

Anteckningar ur telefonen, nyårsdagen.

Klockan 07:45 vaknar jag upp på mitt rum. Fortfarande kålsvart utanför mitt fönster. Känner att jag har för få kuddar. Alla ligger på golvet, jag slängde ned dem där igår strax innan jag somnade. Jag sträcker ut en hand, finner ingen hand i min men ett litet hörne utav ett örngott. Jag tar sats och med ett ryck drar jag upp det mot sängen och placerar det någorlunda under huvudet så att jag kommer med huvudet en liten bit ovanför sängen.
Jag är snuvig och har ont i halsen. Svårt att andas och att svälja utan att det skär. Det här är vecka fyra med influensan, men vill inte säga att jag både blir irriterad och orolig över att det aldrig gå över – utan låter det istället få vara. Vill inte lägga uppmärksamhet på något tråkigt.

Vid min sida ligger okänt. Något jag aldrig vaknat upp tillsammans med tidigare. Varken varmt eller kallt. Säger inte så mycket, men inte så lite heller. Sound of silence. Trots att det är så tyst så säger det så mycket. Allt som är här i rummet talar ändå om världens historier. Så personligt. Som ett rum ska vara.
Vi skulle kunna skriva en hel roman den här tidiga morgonen genom att bara vara här och nu och se det som finns i detta rum. En tjock bok på 470 sidor om vad vi ser i liten text, 1o punkter. Vid första anblick kanske ser det bara ut som massa…saker. Men det är bara det yttre – det handlar mer om att verkligen se, och inte bara titta på vad som finns här inne.

Som en fotograf sa: att fotografi borde vara ett självklart ämne i skolorna, för det lär oss att se världen istället för att bara titta på den.

9e2033c11d7508a150190d5a7f27d90c

Men du, du som är något eller någon i det här fallet. Du som befinner dig här inne för allra första gången, som varken är varm eller kall, pratsam eller tyst – för dig är allting nytt och du har inte någonting med allt det som finns här inne. Du har inte varit med och påverkat någonting alls utav det här som jag har samlat på mig, fått, hittat, skapat eller lånat.
Det är inte du som ska visa vad du går för, utan det är jag som ska se vad jag själv – i dig – kan åstadkomma, uppleva och förverkliga. Det räcker bara med att du finns där för mig.

Och det visade du den här morgonen att du verkligen gör, att du finns där. Du hade inte smugit upp innan jag hade vaknat och kilat iväg för att slippa mötas. Du hade inte lämnat mig i mitt mörka rum utan någon förklaring eller ursäkt.
Nej, du är kvar här inne och kommer följa med mig senare när jag går ut i köket och tar min skål med müsli och för mycket russin i, för att sedan följa med mig tillbaka till mitt rum igen (bara för att jag bestämt mig för att äta frukost i sängen den här nyårsdagen och internationella pizza-dagen…). Du kommer vara omkring mig hela tiden för en lång, lång tid framöver.
För dig får jag äta hur mycket müsli jag vill, men det är jag som får ta smällen om jag blir dålig i magen efteråt. För dig får jag dricka hur mycket jag vill, men det är jag som är bakis dagen efter. För dig får jag ligga kvar i sängen hur länge jag vill, men det är jag som inte har mycket till liv då.
Du är alltid där. Du är där när jag förverkligar en fotoidé jag länge haft men inte vågat genomföra. Du är där när jag har vernissage i en fin utställningslokal i Göteborg. Du är där när jag är ute på vift och gör photoshoots jag är nervös inför. Du är där när jag är konferencier på stora tillställningar trots att jag två sekunder innan jag klev på scenen dog av nervositetsohmygodrädsla. Du är där när jag skriver, även när jag inte riktigt kan skriva.
Du är där när jag bestämmer mig för att förändra, bli bättre, skapa eller förverkliga något
– det är du som visar alla dörrar, men jag måste först hitta rätt nyckel.
Inte bara för mig, utan för alla som vågar och vill göra något.

2014. Jag vet att du kommer stanna här hos mig ett tag framöver, och det känns jäkligt bra.

 

Puss och kram, fred och kärlek!
Med vänlig hälsning Josefine. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-17

Slöar i sängen och lyssnar på Per Svenssons PSYCHEDELIC SOUNDS som släpps den 30 November. En obekymrad härligt sonkad samling låtar. Tex FREE SPIRIT som luffar på i ett skönt söndagstempo med rader som LOVE IS BURNING INSIDE/ WELCOME BACK IT´S SUMMERTIME. Gitarrerna , trummorna och orgeln kränger hit och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...