Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Mat och sprit på Bengans fik: Fem snabba till Rikard Uddenberg

2014-02-07 av ozelot

bengans fikDet har tisslats och tasslats ett tag om att saker var i görningen i trakterna kring Stigbergstorget och de det har klirrat betänkligt i från Systemetpåsar i Bengans Lokaler. Nu är det klart: Lagom till att Bengans Fik nominerats till Nöjesguidens Göteborgspris för Bästa Häng får fiket spikat med sitt alkoholtillstånd. Vi ställde några snabba till barmannen och baristan Rikard Uddenberg som var ytterst meddelsam.

Hej. Ni har hållit igång Bengans fik ett tag nu och har relativt snabbt blivit något av ett landmärke på Stigbergstorget. Nämn nåt nybörjarmisstag ni gjorde och blivit klokare av, samt något ni gjorde rätt från början som fortfarande genomsyrar det hele?
– Det vi gjort rätt började med namnet, Bengans Fik, och det har genomsyrat allt som hänt efteråt. Inget koncept, inga pretentioner – bara ett gött fik som ett fik bör vara. Ett klassiskt nybörjarmisstag är ju att ta alldeles för lite betalt för alldeles för dyra saker. Vi försöker rätta till det men det går trögt.

Ni är tre kompisar som startat, varav alla väl har något slags förflutet inom nöjesbranschen. Hur uppenbarade sig denna strålande idé? Är det en fördel att, så att säga, sett andra sidan av disken?

– Peter och Håkan som driver Bengans frågade mig om jag visste nån som ville ha ett fik och, ja, på den vägen är det. Nu har ju Daniel obegripligt nog valt familjen före att stå och sälja frallor med oss och dragit till Stockholm men från början var det väl inte märkligare än att jag frågade mina trevligaste polare först, och då blev det Jonas och Daniel. Naturligtvis är det en fördel att ha stått på andra sidan disken i så många år. Man lär sig till exempel vad man inte vill ha ut av ett fik (en massa krångel).

Vad fikar du helst? Och när du komponerar din egen macka som du ville hur skulle den se ut? Vad är din fyllemat i köket kl 4.22 på natten?
Tror du att det skulle sälja på Bengans fik? Vad skulle det kosta?

– Espresso med några skedar skummad mjölk och vilken macka som helst med ägg; sill, tomat, falu, räkor – allt blir finfint med ägg i botten. På fyllan har jag inga andra pretentioner än vad som finns i kylskåpet just då. Jag gissar att vad det nu är – typ en näve köttbullar och körsbärstomater – skulle kosta runt 25 kronor om jag sålde det på fiket men att det inte skulle sälja så bra.

Ni har fått alkoholtillstånd nu. Kommer det bli Bengans-tider eller hur ser planen ut? Känns som att 23-24 hade varit drömmen. Nu med Booze så känns det rätt internationellt, nästan som när man är Italien och blir påkörd av en vespa om man tar ett felsteg vid dagens första Grappa på trottoaren..
– I första hand koncentrerar vi oss på de öppettider vi har nu och den rimliga känslan av att även vi frusna stackare uppe i Sverige är vuxna människor som ska få ta oss ett glas vin till soppan eller en liten tuting till sillmackan om vi så önskar. (Men, det är mycket saker på gång i våra lokaler och det är inte alls omöjligt att vi inom en mycket snar framtid kommer att ha öppet längre vid speciella tillfällen. Håll utkik.)

Vad kommer det rinna ur kranarna då? Blir det hela Spendrups sortiment direkt?

– Fyra olika bärs, rött och vitt, konjagare, dansken och Whisky. Inga drinkar eller konstigheter, bara lite trivselkontinentalt.

Det öppnar ju ett nytt ställe i Kulturhuset Oceanen, i regi av folk med rutin från första upplagan av Publik.. Vad är din känsla för Stigbergstorget i framtiden?
– Vi är jätteglada att Oceanen ska köra och tror det blir hemskt trevligt. Gentrifieringen har börjat sätta klorna i långgatorna och Stigbergstorget blir nästa tillflyktsplats för riktiga människor.

Tre favoritlektyrer som du skulle vilja ha på ditt kafébord där du får sitta snuskigt länge utan att personalen blänger på dig?
– Jag är en kvällstidningsman. Så jag läser de rackarna för att kolla vad Zlatan gjort sen sist och sen, om jag har varit förutseende, plockar jag fram en gedigen bok med bilder på rymden. Jag gillar att tänka på rymden.

Bengans Café
Öppettider Göteborg, Stigbergstorget:
Måndag – Fredag 10:00-18.30
Lördag 10.00-16.00
Söndag 12.00-16.00

Här kan du gå in och gilla Bengans fik, och ta del av veckans soppmeny och en del annat exter.

Kommentarer på Mat och sprit på Bengans fik: Fem snabba till Rikard Uddenberg

  1. Anonym

    Nytt ställe på Oceanen? Kan vi få lite mer information? Trevlig intervju, tack för härlig morgonläsning!

  2. Vill inte och kan inte skriva för mycket – men jag har hört att planen är nån gång i maj (men kommer att återkomma med mer info när jag vet).

    Det finns ju mycket kultur i huset redan, med Clandestino som sitter där, Koloni som dyker upp titt som tätt.
    Så det finns väl ingen anledning att tro att det blir annat än lyckat så det dessutom får rättigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...