Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

”Vill inte bygga lego med bara gula bitar”: Intervju med Per Störby Jutbring

2014-02-22 av

PSJpress5_zps06a96ba0Ni får ursäkta en klyscha, men Per Störby har många järn i elden. Som pop-artist har han haft framgångar med electro-kollektivet Zeigeist (nr 60 på Pitchforks bästa-lista 2006 så jo) och senare Pearl Fiction, turnerar världen runt med kammarmusikgruppen New Tide Orquestra, komponerar för film och teater och har dessutom nyligen lagt till efternamnet Jutbring. Nu har han släppt en soloskiva som fått fina recensioner.
Vi försökte ställa en diagnos på Per – det gick sådär.

Per Störby kanske inte är ett så vansinnigt känt namn för mainstreampubliken i eget namn så att säga, utan du har mest verkat som del av skiftande musikaliska konstellationer – allt från glad electropop till klassisk musik och jazz men även skrivit för teater och film. Trivs du i en roll där du liksom är lite hemlig men ändå i centrum? Skulle du tacka ja till en spelning hos Skavlan?
– Det har aldrig varit något jag tänkt på. Jag har ju alltid gjort musik i smalare genrer och då är anonymitet egentligen en ofrivillig biverkan. Men, jag släpper en platta i eget namn nu! Jag antar att det är för att musiken på den här plattan är så naken, som en nyfödd kattunge, bara piano, som jag kände att det var dags att använda mig av mitt eget namn. Något annat hade varit konstigt.
– Jag väntar på att Skavlan ska ringa och vilja ha lite minimalistiskt piano på sin scen… 😉

Man får ju mindervärdeskomplex när man skall klura frågor till dig, för du har ju gjort hur mycket som helst. Döma av döma av din produktion känns det som du måste ha någon hyperaktiv diagnos..? Hur hade du egentligen mått om du nu inte samtidigt råkat vara så begåvad och fått utlopp för all rastlöshet och kreativitet?
– Jag hade antagligen behövt kraftig medicinering!

Du har rötterna i jazz och klassisk musik och det känns som om många inom populärmusiken har det alltmer – man kan ju nämna Salem al Fakir bl.a – som har börjat föra in nya element i popen. Har du med dig den musiken hemifrån, eller upptäckte du den själv?
– Jag föddes i Falkenberg och har fått en del musik med mig hemifrån, mest Lill Lindfors, Elvis och Taube, men själv lyssnade jag mest på popmusik, lusläste skivomslagen till Alphaville och Fleetwood Mac och drömde mig bort som alla andra tonåringar.
– I Falkenberg fanns däremot ingen eftergymnasial utbildning och när jag insåg att det fanns i andra städer, att man faktiskt kunde plugga musik, sökte jag till en improvisationsutbildning. Där handlade det mycket om jazz.


Jazz och mer experimentell och genreutvidgande musik fått ett uppsving om än kanske inte rent kommersiellt. Ser du någon sågen trend själv? Är folk trötta på fyraackordspop?

– Jag tror absolut att det finns ett uppsving i experimentell musik som en slags motvikt i den snabba enklare popkulturen. Samtidigt som melodifestivalen blir allt populärare behövs det mer avantgarde. Musik är ju en livsstil, alla kan tycka och tänka om musik och använder det mer idag som ett sätt att tala om vem man är. Då behövs alla lager. Variation.
– Men, fyraackordspop blir ingen trött på, någonsin! Fyra ackord kan spelas på så många sätt, det är många indielåtar som består av färre ackord än så. Jag spelar ibland tvåackordslåtar och får sjuka rysningar av det.
Lyssna på ”Sequoia” eller ”Goodnight Tuxedo Sam” på plattan, bägge har fyra ackord… 🙂

Michail Kazinik (who!?) ondgjorde sig alldeles våldsamt i Expressen häromsistens där Han mer eller mindre ansåg att klassiska löften mer eller mindre tvingades prostituera sig idag och ställa upp i mello eller göra pop. Håller du med?

– Nej jag håller verkligen inte med. Så oerhört dumt uttalande! Precis som om klassisk musik skulle vara mer värd än popmusik? Om man räknar antal personer som lyssnar och översätter det i värde, är det ganska lätt att se att klassisk musik i så fall är väldigt mycket mindre värd än popmusik. Men jag håller med om att melodifestivalen befinner sig i en spiral nedåt musikaliskt tyvärr. Men blanda inte ihop melodifestivalen med popmusik! Melodifestivalen är ett underhållningsprogram på TV. Popmusik är fantastiskt! Jag tycker det är tur att Salem valde sin popkarriär! Han har gjort sjukt bra musik!

..Och att pop hade en näst intill fördummande effekt på folks hjärnor. Jag ville slå honom i huvudet..
– Jag gillar att leka med musik, och det är fantastiskt roligt att hålla på med olika stilar. Man får perspektiv. Jag nöjer mig inte med att bara göra popmusik, det hade varit som att bygga Lego med bara gula bitar.
Jag gillar att bygga med andra färger också, kanske t.om. slänga in ett fönster eller en rund kloss här och var. Jag gillar att utnyttja kontraster.


Du har barn tillsammans med Kitty Jutbring, och ni har en föräldrapodcast tillsammans. Vad pratar ni om där?

– Vi är t.om gifta, blev vigda av Elvis i Las Vegas häromsistens! I podden pratar vi föräldraskap och barn, ofta ur ett genus- och jämställdhetsperspektiv. Lyssna här!
Förresten, så har Kitty målat omslaget till plattan…

..Som heter Dance of the Diaper Fairy. Vem är det, du?
– Blöjfen bor hemma hos oss, han kommer fram mest på morgonkvisten med sin mustasch, ballerinakjol och lilla korg där han samlar upp nattens skörd.

Är det inte jobbigt att ha ongar när man skall SKAPA och hela tiden blir störd?

– När man får barn blir man grymt effektiv. Man utnyttjar tiden maximalt! Man hinner liksom inte tveka…

Fast du åkte ändå till Gotland och stängde in dig i ett rum under arbetet med nya skivan?

– Jag fick ett erbjudande om att låna ett rum på Visby International Centre of Composers med en flygel. Jag tog med mig lite utrustning och spelade in det jag gjorde. Flera timmar inspelat material blev till sist två timmar färdig musik, som senare koncentrerades till den timme som finns med på plattan.
– I Visby passade jag verkligen på att hänge mig åt pianot, eftersom jag visste att jag hade en vecka där. Ett bra exempel på föräldra-effektivitet. För övrigt så spökade det i studion…

Vad har du för gott att säga om de musiker som medverkar på skivan? Vad har de tillfört?
– Johanna Dahl är cellist i mitt band New Tide Orquesta också. Vi har en särskilt connection, vi förstår varandra och jag jobbar ofta med henne. När hon bjuder på fika i trädgården får man följa ett band av gossedjur runt huset för att hitta kaffet, bara en sån sak! Och hon är en fantastisk cellist bör kanske tilläggas!
– Lika fantastisk är Malin My Wall på violin – som dessutom har gett sina barn lika snygga dubbelnamn som vi gett vår Nikki-Lo – som jag träffade när jag skrev musik till Stadsteatern i Stockholm för några år sedan. Alla tre medverkade i den uppsättningen och gillade verkligen varann.

Vad har du för planer nu? Tänker du ge dig ut och ge spelningar nu, eller vill du bara att folk skall lyssna på skivan (och helst köpa) för att sedan kasta dig in i nästa projekt?

– Jag vill spela! Jag är sjukt sugen på att ge mig ut och göra konserter. Läskigt men spännande att vara ensam på scenen. Ännu läskigare att stå och sälja t-shirts efter konserten själv.
– Men, jag har ju såklart andra projekt… Jag skriver just nu ny musik till New Tide Orquesta och producerar lite poplåtar åt andra artister. Sen ger jag mig ut på turné till Brasilien m NTO där vi spelar in en live-platta.
– Snart släpper jag en video till ”Dance Of The Diaper Fairy” som också är ett familjeprojekt. I miniatyr kan man säga, mer säger jag inte just nu…

Dance of The Diaper Fairy släpptes 5 fabruari på HOOB Records. Du kan lyssna på hela skivan, samt läsa mer om Pers projekt här.

Mer om Per:
– har rest runt hela världen med sitt band NEW TIDE ORQUESTA,
– har gjort pophits under sina alias Pearl Fiction och Zeigeist, gjort musik till TV och film (senast Searching for Sugarman),
– skrivit musik till över 30 teaterföreställningar (senast Stadsteatern i Stockholm),
– vann Årets Kompositör i Manifestgalan 2013
– Per beskriver sig som en feministisk metrosexuell småbarnsförälder, popnörd och minimalist som värnar om ett modernt genusperspektiv och jämställdhet i familjen.
– Har bla spelat med Juvelen, Niki And The Dove, Lindha Kallerdahl, Augustifamiljen, Povel Ramel, Jenny Willén, Midaircondo, Amanda, Anders Hagberg, Göteborgs symfoniorkester och Bohuslän Big Band.
– Är gift med Kitty Jutring som han har en dotter tillsammans med. De driver en föräldrapodcast tillsammans.

Författare: Ozelot

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...