Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Liseberg igorerar jämställdhetsfrågan

2014-02-27 av ozelot
Foto: Liseberg

Foto: Liseberg

Igår skrev nonstop en artikel om Lisebergs planerade konsertprogram inför säsongen 2014. Av sju bokade akter på Lisebergs Stora Scen var mansdominansen total, och samma nedslående läsning gällde Lisebergshallens program. Vi fick tips, och valde att reagera.
Nyligen publicerades ett mycket uppmärksammat upprop signerat av 157 kvinnliga artister, fördelningar män/kvinnor i styrelser blir hett löpsedelstoff och Rättviseförmedlingen får stort gehör för sina frågeställningar.
Så man kan knappast säga att vår lilla notis låg helt fel i tiden.

Jag har egentligen full förståelse för att ett program kan ha övervikt åt det ena eller andra hållet så här tidigt på säsongen. Sverige är ju faktiskt begåvat med mängder av kvinnliga artister som är kommersiella, håller hög klass och tilltalar en bred publik, och som dessutom sällan dyker upp fulla på spelningar.
Så jag vände mig därför till Lisebergs informationschef för att förhöra mig om hur de tänkte.

Egentligen var jag tämligen säker på att Liseberg skulle ge ett liknande standardsvar – om än korrekt – som Gröna Lund gjorde på Rättviseförmedlingens öppna fråga: att det kommer att falla på plats längre fram, tack för att ni uppmärksammar oss etc.
Det finns dock alltid en idé i att uppmärksamma saker redan på ett tidigt stadium, det ingår väl också i publicistens uppdrag att även plocka upp lite vinklade frågeställningar om de har relevans.
Det tycker jag att den här frågan hade.

[Tillägg med förtydligande: Särskilt om man begrundar förra årets program..
]

Jag fick svar från Liseberg idag.

Hej Marcus!
Nej, vi har ingen kommentar.
Med vänlig hälsning
Julia


Julia Vasilis, informationschef
Telefon dagtid: 031-733 04 07
julia.vasilis@liseberg.se

Jag kan alltså inte annat än dra slutsatsen att Liseberg anser att detta är en ickefråga, alternativt har en intern policy att inte svara på frågor från media.
Eller så anser kanske inte att den här oansenliga nätpublikationen är något att ta på allvar, hade det varit GP eller någon annan större publikation hade det nog varit annat ljud i skällan.

Men då vill jag upplysa Julia Vasilis att saker och ting kan ta skruv även när det börjar på oansenliga nätpublikationer.
Som senast i fallet med stripporna på Clarion Post som uppmärksammades först på Göteborg nonstop, här och här.
Det utlöste ett veritabelt mediadrev där hotellchefen fick löpa gatlopp, och anmälningar till tillståndsmyndigheter följde.
Den berörda klubben är idag ett begrepp som folk hånskrattar åt.

Nu tror jag kanske inte det blir så den här gången.
Men man kan ju säga att mitt förtroende för Lisebergs förmåga att hantera en verklig kris sjönk betänkligt.

Kommentarer på Liseberg igorerar jämställdhetsfrågan

 1. Magnus

  De ska inte vara nån kvotering, de som spelar nu var de bästa som fanns helt enkelt.
  Hatar detta jävla tjat om lika många etc, Liseberg skall tjäna pengar och manliga artister säljer mer. As simple as that.

 2. Per

  Du skriver som avslutning på artikeln att ditt förtroendet för Lisebergs förmåga att hantera en verklig kris sjönk betänkligt. Det är dessutom skrivet i fet stil för att markera….. Men lägg av – har du upplevt en verklig kris någon gång?

 3. Jag tycker det framgår med ganska önskvärd tydlighet att jag inte tror det här blir en jättestor grej – såtillvida det justerar sig efter hand. Annat vore ju verkligen en kris.

  I övrigt är det precis som jag skriver – i fet stil:

  ”Men man kan ju säga att mitt förtroende för Lisebergs förmåga att hantera en VERKLIG kris sjönk betänkligt”

  Vad rent logiskt förstod du inte med den meningen?

 4. Anton

  Marcus! Jag har följt gbgnonstop under flera år nu och tycker alltid att du har lyckats tipsa om många intressanta saker i staden, skrivit läsvärda betraktelser och gjort en hel del spännande reportage. Därför blir jag djupt förvånad och nästan besviken av den här soppan…

  Jag håller verkligen med om att man bör studera jämlikhet på alla plan och att det finns en stor poäng i de analyser som gjorts om tidigare festivalprogram och dess könsfördelning.

  Men det du har gjort nu känns så otroligt tramsigt! Herregud, bara en bråkdel av sommarens program för Liseberg är hittills släppt och att försöka göra nåt scoop på det känns så bajsnödigt och värre än någon ”göra en höna av en fjäder”-kvällspressartikel jag någonsin läst! Att dessutom göra ett till inlägg om att Liseberg inte vill kommentera dina empirilösa slutsatser och försöka blåsa upp det till nåt hot om mediadrev känns bara tragiskt.

  Det här är givetvis bara så som jag har uppfattat dessa två artiklar om ämnet. Men man kan ju säga att mitt förtroende för Göteborg Nonstops förmåga att hantera en verklig nyhet sjönk betänkligt.

 5. Det står ju ganska tydligt i texterna att jag är medveten om att enbart en bråkdel av årets program är släppt – den disclaimern finns med.

  Men naturligtvis också vetskapen i bakhuvudet att förra årets program var följande på stora scenen:

  K: Miss Li och Agnes, Ane Brun, Syster Sol
  M: Nas, Iggy & Stooges, Biffy Clyro, Darin, Sting, Mando Diao, The Hives, Timo Räisänen & Daniel Gilbert, Olle Ljungström, Sean Banan, Sven-Bertil Taube, Svenska Akademin
  Blandat: Regnbågsgalan

  Även samma bokare vad jag vet..

  Empirilös?

  Så det var helt medvetet att gå ut med detta direkt som ett imperativ.
  När sedan Liseberg neggar på det sättet och vägrar svara blir det dock en helt annan grej.
  De kunde gjort som Gröna Lund: Svarat artigt och korrekt och sett till att få sin act together.

  Du tycker att detta är det mest kvällspress-aktiga du någonsin läst?
  Okej.

 6. Anton

  Ja, jag tycker verkligen att detta känns som ett försök till att blåsa upp någonting till större än vad det egentligen är och att det gjorts i sann kvällspress-anda. Inte minst i att journalistiken bara går ut på att försöka ”skapa” en nyhet och att det viktigaste verkar vara att vara snabbare än alla andra.

  Disclaimer eller inte – just i detta fall känns det bara lite löjligt, eftersom att det ju som sagt än så länge bara släppts sju akter till ett program som sträcker sig över hela sommaren… I slutändan tror jag tyvärr också att Liseberg, likt de flesta andra bokare, precis som tidigare år kommer att ha ett program som till större del består av manliga artister och detta är givetvis ett problem värt att lyfta fram. Men det känns som ett lite väl tidigt skede att kritisera Liseberg för ett program som de ännu inte har släppt, och jag förstår verkligen att de inte vill ge dig någon kommentar på att du råkat hitta en regelbundenhet hos sju hittills släppta akter i ett sommarprogram som ännu inte är publicerat – i februari månad…

  Jag tycker som sagt att dina texter är väldigt läsvärda i övrigt, och gillar att gbgnonstop i vanliga fall blandar intressanta tips på aktuella händelser i stan med roliga och genomtänkta betraktelser. Jag blir redan dagligen matad med denna typ av ”scoop” från kvällspressen så att det räcker och blir över, och tycker därför det vore tråkigt om det är denna riktning som sidan är på väg mot…

 7. Bakgrunder är ju naturligtvis att just Liseberg varit notoriskt kassa på ens en hygglig fördelning tidigare, och att det börjar på exakt samma sätt i år.
  (så ”började det nämligen förra året också)
  Skall man vänta till i Oktober innan man skriver?

  Du får känna vad du vill angående spekulationsnivån på denna text eller dra långtgående analyser om rörelsen inom pressvärlden, men jag står bakom denna text och anser att det är exakt vad Göteborg nonstop skall göra. Bland alla andra saker.

  (och det kan hända att vi vet mer saker..)

 8. JM

  Jag tror nog att det skulle bli ett jävla liv om Way Out West skulle släppt 7-8 manliga artister efter varandra som första släpp.
  De skulle de dock aldrig göra då de har en medvetenhet.

  Det har knappast lille Pelle som är chef över bokningarna på Liseberg

  Förstår inte Antons invändning alls

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-22

Vattenfastan på Lundby hamnväg pågick från fredag till fredag. Vi drack ljummet vatten, åt luft, promenerade 1-2 mil per dag, gjorde andra övningar 3-5 timmar per dag. Göteborg Nonstop Red ville ha en effektiv semester. Få ut så mkt som möjligt på så kort tid som möjligt. Det lyckades vi…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...