Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Min kamp 6: En vrålcirts uppväxt

2014-03-04 av ozelot

cirtNär jag var liten fick jag glasögon.
Nästan alla i min årgång hade sådana, i tjocka ramar som vilade tungt mot femåriga uppnäsor så de nästan halkade ned i kalaspuffarna, och nu var det min tur.
Vi skulle åka till ögonläkaren på Frölunda Torg.
Mantra: ”Det är inte nåt FEEEL med att ha glasögon”.
Nej. Lika lite som det var feeel att inte ha några ben, vara cp eller gå omkring med en kobajsmocka på huvudet.

Optikern hade en bajsmocka på huvudet, och den rann efter hans tinningar.
Men han hade även en tavla på väggen och ett diplom.
Jag ville verkligen inte ha glasögon.

Jag kommer in till doktorn som gjort det mysigt. Saft och bullar finns på bordet.
Samt bajsmockan på hans huvud.
Varför har han den där undrar man. En stinkande koskit?
Då skall ni höra resten:
På väggen finns en rolig färgglad teckning som föreställer en åsna.
Jag skall visa i vilken ända på åsnan som bajsmockan kommer ut.
Peka till höger eller vänster.

Jag pekar på optikern.

Sjuttiotal-åttiotal; en särskild tidsanda. Alla var jämlika, men somliga mer lika än andra.
Årtiondet när alla var ALLERGISKA!
Mot rökning, hundar, julgranar, vitlök, frost flakes, judar, gräs, danskar, lakrits, flygplan och albyl.
Jag far där på en bår, med glasögon, allergitabletter och en borderline-diagnos. Ifall att.
Jag fick en Bamsetidning sen.

Jag gör allt i världen för att bli av med mina glasögon.
Kan ju nämligen inte SE genom mina glasögon – en ganska central sak kan tyckas.
Så jag fick ÄNNU starkare linser.
Förstörde dem när jag kom åt, och fick alltmer hållbara och tjockare glasögon
Helt okrossbara.
Fuck hållbarhet, vad är det för fel på att bara slänga saker?

Började ge upp. Phew!
Jag som kunde läsa när jag var tre-fyra blev nu mer hanterbar.
Tänk vad Dr. Spock ändå kunde fixa.
Men. Nya tider, nya våndor.
Nu oroade sig föräldrarne, att eftersom jag hade så tjocka glasögon och gick in i saker, kunde jag bli mobbad i skolan.
Var ju egentligen ganska enkel logik.
Glasögon = mobbad i skolan.
Så mycket för den det-är-inget-fel-på-att-ha-glasögon.

Så som kompensation för att inte mörda mina glasögon skulle jag få börja i judo.
Haha judo.
Så jag kunde SLÅ NER barn som RETADE mig för mina tjocka glasögon.

Jag kämpade på i judon, som egentligen blev brottning eftersom barngruppen i judon blev full.
Jag brottade ned Mårten på skolgården och sedan brydde de sig inte om mig längre.
Och glasögonen? De filade på sin sista vers.
Vid en invägning kom en gammal knarrig allmänläkare fram till mig, lyfte och vickade på mina allt tjockare bågar och plirade in.

Sa:
– Den grabben skall inte ha glasögon!

Från den dagen slapp jag mina glasögon har sluppit dem sedan dess.
Blev kvar i brottningen dock, och där fick jag lära mig allt jag egentligen behövde veta om glasögon.

– Döö, vad hände egentligen med dina ”cirtar”?
– Cirtar? Fan snackar du om?
– Jo, du hade ju sådana där cirtar, i början. Glasögon. Det heter så, i Tynnered.
– Jaha. Nä jag behövde inga.

Tystnad.

– Ja, det är la en jävla tur, för annars hade du kunnat bli en Kebra.

Bastudörrar öppnas och stängs, ljudliga fisar, sorlet från omklädningsrummet och drickamaskinen som alla lärt sig att dyrka upp med våld, även vi i 27-kilosklassen.

– Kebra?
– En kebra är en cirt, en kille med jävligt tjocka cirtar.
– Mmm.

– Du var nästan en sån. En vrålcirt helt enkelt. Jävla Kebra!!
– Weoow! har du fått 501-or. Få kolla!

Fler delar i serien Min KAMP
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5 ligger i giftskåpet för närvarande, kontakta bibliotekarien för nyckel

En kommentar på Min kamp 6: En vrålcirts uppväxt

  1. Marie

    Vilken fin liten historia. Du fick mig att skratta högt, fastän jag har vinterkräksjuka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-01-17

Glajdar in på Brötz onsdag kväll när Henrik Wartel & My Hellgren redan är igång med sin första duospelning nånsin. Hellgren i silver, sval och het som Grace Kelly. Hellgren smattrar och gnisslar försiktigt på cellon. Wartel håller tillbaka sin ryska passion med en fokuserad min och brillorna avspänt vilande…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-01-20

Träden smeks av vackra ögon som har sett glittret av tusen, små ljus vinka i natten & rosorna vid din barm vissnade just när helikoptrarna började att frysa vid noll punkten Marcel Tuores: Collage, Stefan Falck: Poesi

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-01-17

Primadonnan vill sälja sin bandoneon som är värderat till 75000 kronor av en värderingsman i London för tio år sedan på Park Aveny Hotel. Instrumentet är från 1924, tillverkad i Argentina, levererad till köpare i Berlin. Primadonnans pappa köpte denna bandoneon i Berlin samma år 1924. Instrumentet är pärlbesatt av…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...